Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Transylvánie roku 1870. Princ černošského afrického kmene jménem Manuwalde (William Marshall) a jeho manželka Tuva (Vonetta McGee) večeří se samotným hrabětem Draculou na jeho zámku. Oba však nemají ani tušení, že mají býti jeho hlavním chodem. Když Manuwalde klade odpor, hrabě Dracula ho prokleje stejnou kletbou, jakou je sžírán on sám. Manuwalde bude žít věčně jako krev sající monstrum známé jako Blacula! Los Angeles roku 1970. Blacula je po sto letech vysvobozen ze své rakve párem homosexuálů, ze kterých obratem vysaje všechnu krev. Při honbě za další potravou v ulicích L.A. potkává Tinu, kterou považuje za reinkarnaci své milované zemřelé manželky. Může nově vznikající milostný cit vyléčit Manuwaldeho z jeho prokletí? (KmK)

(více)

Recenze (34)

Paldini 

všechny recenze uživatele

Klasický příběh o Drákulovi situovaný do černošského prostředí. Upíři jsou velmi slabí a nemají vůbec žádné zvláštní schopnosti až na Blaculu. Pozitivní je, že upíru je opravdu hodně a "množí" se velice rychle. Jsou dost zábavní, protože vzhledem k tomu, že je to černošský film a byl natočen v sedmdesátých letech, skoro každý herec má na hlavě afro účes a většinou se ksichtí do kamery, cení zuby a koulí očima. Tenhle horor viděl určitě Zdeněk Troška, protože postava čertíka z jeho pohádky vypadá přesně jako tito upíři. Vlastně ne, upíři mají svou tmavou pleť namaskovanou jakousi sinavě zelenou barvou, aby vypadali strašidelněji. Jediné pozitivum je na upírský film originální úmrtí hlavního monstra avšak negativ je mnohem víc. Zařadil bych mezi ně ještě nesympatické herce, hroznou hudbu (takové nějaké jazzdisco), křečovitost až násilnost z jakou chce režisér docílit alespoň náznaku hrůzy. Opravdu se divím, že film měl takový úspěch, že se natočil ještě druhý díl. ()

Morholt odpad!

všechny recenze uživatele

Člověk by čekal komedii alá Hrabě Káčula, ale ouha. Námět operuje s tím, že starej dobrej Dracula kousne do Transylvánie přicestujícího černocha, zavře ho do rakve a prokleje. Rakev se pak po 100 letech dostane ke dvoum teplejm Američanům, kteří jí otevřou a pak začne klasickej draculovskej příběh. Prostě legenda podaná tak, aby jí skousnula i ta poslední negerská smažka z harlemskýho kanálu. Pro mě, jako pro pražskýho pivaře, to bylo nestravitelný. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Naivní a místy roztomilá černá variace na Draculu začíná v malém papírovém modelu Draculova hradu. Jedno kousnutí a princ Mamuwalde se mění v Blaculu. Zatímco úpí zavřený v rakvi, jeho snoubenka bídně zahyne ve společné kobce. O 200 let později se dostává Blacula do USA. Afroameričani jsou ještě negry, gayové zesměšňováni a v černém klubu je fajnová hudba. Kritika rasismu je jako nitka vinoucí se celým filmem. Pár svižných scén - kopání hrobu a následný útok upíra či další útok na patologii - je doplněno vatou, mizernými hereckými výkony a legračními triky (proměnu v netopýra snad zvládli lépe i v němých filmech). Nenudil jsem se, film mi utekl, ale vícekrát ho vidět nemusím. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Po skončení filmu jedna slečna v řadě za mnou zahlásila: "To nebylo vůbec vtipný, to bylo strašně suchý!" Ano, nezábavný blaxploitation, mizerně zrežírovaný i sestříhaný. William Marshall (Blacula), původem divadelní herec, zjevně nepochopil, v jaké srágoře se to ocitnul, a tak hraje svědomitě a se zápalem. Plýtval ale energií ve špatném filmu. Snímak byl ale úspěšný, takže pokračování (Scream, Blacula, Scream) mohlo přijít. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Braková produkční a distribuční společnost American International Pictures byla vedoucím hráčem na svém poli jednak díky tomu, že sledovala dobové trendy, ale současně je sama také utvářela. Jako jedna z prvních naskočila na rozjíždějící se vlak blaxploitation s filmem "Slaughter" a záhy právě v "Blaculovi" sama přišla s novým žánrovým hybridem černošského hororu. Vrcholně campová absurdita mísí vážně pojímané pasáže představující titulního černého upíra jako tragickou postavu a ostře kontrastní jalově schematické sekvence krvavého řádění jeho nohsledů či toporného vyšetřování. V tomto ohledu jakoby "Blacula" nastavil styl veškerých následujících blaxploitation hororů (od "Blackensteina" a "Dr. Black, Mr. Hyde" až po "Upíra v Brooklinu"), které právě svým napěchováním tradičních hororových monster do soudobých velkoměst vyvolávají spíš nezamýšlenou zábavu a výsměch než děs a strach. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (2)

  • Ve scéně na hřbitově, kde Gordon Thomas (Thalmus Rasulala) rozkopává hrob a otevírá rakev, na něj vyskočí upír, jehož vlasy jsou hnědé. Když je pak záběr promítnut z profilu, můžeme si všimnout, že na něj najednou vyskočí upír s delšími bílými vlasy. Potom, co ho Gordon Thomas udeří do tváře (záběr je promítnut z příma), má stvůra vlasy zase hnědé. (Lucina84)
  • Denise Nicholas v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama