Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (254)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Hostina složená ze samé šlehačky. Námět výborný. Ještě první čtvrthodinu jsem byl mile rozechvěn. Pak se ale všechno nějak zvrhlo. Pětihodinový film se rozhodli tvůrci seškrtat a ponechat v něm pouze a jedině vtipy a gagy. Co na tom, že místy se ztratila logická linka (byla-li jaká)? K čemu, ostatně, logika u parodie na detektivky, že? Ale jakkoli je šlehačka na dortu věc výborná, pokud se z ní stane široko daleko jediná strava, pak se brzy přejí. Mně například už po prvních patnácti minutách. ()

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

Skvělá parodie na všechny detektivky u které jsem se zajílkala smíchem. Naprosto dokonalý konec, kdy detektivé přicházejí s totálně nesmyslým rozřešením, ("jste Sam Diamond, dcera Lionela Twaineho", "jak jste se dostal z toho pokoje, ten štír vás nekousnul?Mě ne, ale mojí ženu ano, do 15 minut musíme odjet", "máte na tváři čokoládu, to neni čokoláda, ale můj knír")a samozřejmě ultra vtipná závěrečná pointa, kterou nebudu prozrazovat. Lepší 4* ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Jedinečná podívaná s vynikající mysteriózní atmosférou, humorem, excelentní hereckou sestavou a zejména dokonale propracovaným scénářem. Už samotný název Vražda na večeři napovídá, že půjde o něco ojedinělého, tudíž zde jsou další slova zbytečná, tohle je potřeba vidět a řádně si onu hodinku a půl užít! Hodnocení se zastavuje na lepších 4* :) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Výborný nápad, což o to. Ani jsem netušil, že nějaký takový film existuje. Film, kde se střetnou všemožní detektivové ze všelijakých detektivních filmů jak z Ameriky tak z Velké Británie. Vcelku pěkně se na to koukalo, ale všichni ti herci se mi předvedli líp v těch jejich filmech. Takový Peter Sellers to ale přesto protáhl do takové dokonalosti, že aby to nebylo blbý, a nemusel parodovat sám sebe, zahrál ve filmu Japonce. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejbláznivějších komedií co jsem kdy viděl. Kdybych si nepřečetl kdo film režíroval, tak by mě jako první jméno okamžitě napadl Mel Brooks. Ano, až tak úžasný ten film je. A obsazení? Peter Sellers jako japonský či možná čínský detektiv je kouzelný. Nejnetypičtější roli svého života si zde zahrál Alec Guiness jako slepý služebný s nejhustějším jménem jaký jsem kdy slyšel. A jeho scény s hluchoněmou služebnou, to jsem se válel smíchy po zemi. Geniální komedie. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • Roli kuchařky měla původně hrát Katharine Hepburn. (Kulmon)
  • Filmový debut Jamese Cromwella. (Kulmon)
  • Právě při práci na tomto filmu obdržel Alec Guinness scénář k Hvězdným válkám. Přečetl si ho během přestávek ve své šatně. (MrCreosote)

Reklama

Reklama