Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (254)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Tak takový nářez jsem od toho skutečně nečekal. Mě osobně nejvíc udělali radost Dick (Niven) a Dora (Smithová) coby parodie na Nicka a Noru z Thin Mana (viděl jsem všechny díly série, takže jsem nemohl jinak než si ty dva užívat). Dalším překvapením byl výkon Petera Falka. Ze začátku jsem si říkal, že jeho Sam Diamond (vymodelovaný podle Sama Spadea - nikoliv Phila Marlowa, jak se tu někteří dotyční včetně distributora domnívají) až příliš připomíná Columba, ale pak jsem pochopil, co Falk svým výkonem sleduje a najednou jsem měl před očima téměř dokonalého Bogarta (tato iluze byla ještě dotvořena několika replikami z Boggieho filmů). Zbytek obsazení byl také výborný, ale tato trojice prostě a jistě vedla. K příběhu snad ani nemá cenu se vyjadřovat. Byla to prostě správně absurdní záležitost. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejbláznivějších komedií co jsem kdy viděl. Kdybych si nepřečetl kdo film režíroval, tak by mě jako první jméno okamžitě napadl Mel Brooks. Ano, až tak úžasný ten film je. A obsazení? Peter Sellers jako japonský či možná čínský detektiv je kouzelný. Nejnetypičtější roli svého života si zde zahrál Alec Guiness jako slepý služebný s nejhustějším jménem jaký jsem kdy slyšel. A jeho scény s hluchoněmou služebnou, to jsem se válel smíchy po zemi. Geniální komedie. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý námet s dokonalou zápletkou, plný zvratov a výborne odľahčujúceho humoru. Bežnému divákovi asi nič nepovie absolútne all-star obsadenie, ale dokonalá súhra osobností (Peter Falk - Columbo, Peter Sellers - Clouseau) dáva tomuto filmu neodolateľný šmrnc a punc jedinečnosti. Dialógy sú naozaj pestré, plné nadsázky a pohotového humoru, plného narážok a odkazov v znamení paródie na najslávnejších detektívov. 85%. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazená parodie detektivek utahující si z žánrových klišé i konkrétních velkých detektivů, u které jsem se pobavil o to víc, že jsem si těsně předtím přečetl Škvoreckého Nápady čtenáře detektivek (doporučuju). Falkovy tvrďácké hlášky detektiva z drsné školy neměly chybu, stejně tak karikatura slečny Marplové vitálnější než její sešlá ošetřovatelka, nebo čínský detektiv Petera Sellerse využívající svého adoptovaného syna ("ON TY ZAVAZADLA ODNESE. PROTO JSEM HO ADOPTOVAL.") a mající vždy po ruce břitké přirovnání ("TAHLE KONVERZACE JE JAKO TELEVIZOR NA LÍBÁNKÁCH. ZBYTEČNÁ."). ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Taškařiční detektivka, na které jsou nejvýraznějším prvkem jednotlivé postavy, ztvárněné známými a herecky vyspělými tvářemi. Důležitou postavou tohoto filmu je taky převážně inscenační scénárista Neil Simon, jehož vytříbený cit pro charaktery postav, a z nich plynoucí gagy, dělá z této v závěru hodně zmatečné, podprahové parodie setsakramentsky zábávnou podívanou. Bavil jsem se na 75%. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • V kuchyni, po komorníkově smrti, se Wang (Peter Sellers) ptá Perriera (James Coco), kolik je hodin. Ten odpoví 11:41 a ve vteřinách odpočítává na 11:42. Wang odpoví, že na hlavní vraždu, která má být spáchána o půlnoci, zbývá čas 28 minut. Ve skutečnosti zbývá 18 minut na hlavní vraždu. (gein)
  • Kuchařka se měla jmenovat Abigail Christian, jako narážka na Agathu Christie, později se jméno změnilo na Abigail Christmas (Kulmon)
  • Filmový debut Jamese Cromwella. (Kulmon)

Reklama

Reklama