Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (254)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem se bavil i po letech.... Starý dům (spíše hrad), mlha, noc, bouře a pět nejlepších detektivů má vyzkoušet svůj ostrovtip. Pravda, nemohl jsem se ubránit dojmu, že mezi pozvanými jsou inspektor Clouseau, Columbo a mladá Minerva McGonagallová, nijak mi to ale požitek nekazilo. Vtipné dialogy, nedorozumění, komolení jazyka i hrozící kuklení (převleková hra) mě bavily. Ona:,,Nejbližší pumpu jsem viděla 8 mil za námi." On:,,Neboj, já tu na tebe počkám." ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejbláznivějších komedií co jsem kdy viděl. Kdybych si nepřečetl kdo film režíroval, tak by mě jako první jméno okamžitě napadl Mel Brooks. Ano, až tak úžasný ten film je. A obsazení? Peter Sellers jako japonský či možná čínský detektiv je kouzelný. Nejnetypičtější roli svého života si zde zahrál Alec Guiness jako slepý služebný s nejhustějším jménem jaký jsem kdy slyšel. A jeho scény s hluchoněmou služebnou, to jsem se válel smíchy po zemi. Geniální komedie. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Taškařiční detektivka, na které jsou nejvýraznějším prvkem jednotlivé postavy, ztvárněné známými a herecky vyspělými tvářemi. Důležitou postavou tohoto filmu je taky převážně inscenační scénárista Neil Simon, jehož vytříbený cit pro charaktery postav, a z nich plynoucí gagy, dělá z této v závěru hodně zmatečné, podprahové parodie setsakramentsky zábávnou podívanou. Bavil jsem se na 75%. ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Přiznávám se bez mučení, že jediným lákadlem byl pro mě Peter Falk - překvapil mě, že v originále má docela šišlavou angličtinu, nicméně každý "detektiv" ve filmu měl své zvláštnosti. Ne zrovna řečové - stačí i ty "detektivní". Celý film jsem se skoro nepřetržitě bavil zábavnými zvraty, hláškami, překvapeními a celým parodickým vyzněním - co na tom, že mnoho věcí nedávalo smysl - o tom tenhle film byl. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Jedinečná podívaná s vynikající mysteriózní atmosférou, humorem, excelentní hereckou sestavou a zejména dokonale propracovaným scénářem. Už samotný název Vražda na večeři napovídá, že půjde o něco ojedinělého, tudíž zde jsou další slova zbytečná, tohle je potřeba vidět a řádně si onu hodinku a půl užít! Hodnocení se zastavuje na lepších 4* :) ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • Kuchařka se měla jmenovat Abigail Christian, jako narážka na Agathu Christie, později se jméno změnilo na Abigail Christmas (Kulmon)
  • Poslední film Estelle Winwoodové. (MrCreosote)
  • Právě při práci na tomto filmu obdržel Alec Guinness scénář k Hvězdným válkám. Přečetl si ho během přestávek ve své šatně. (MrCreosote)

Reklama

Reklama