Reklama

Reklama

Začátky velkého irského dramatika Seana O’Caseyho. Proslulý americký režisér se silnými irskými kořeny John Ford (1894–1973) dlouho připravoval životopis irského dramatika Seana O’Caseyho, kterého nesmírně obdivoval a jehož známou divadelní hru Pluh a hvězdy zfilmoval už v roce 1936. Scénář vznikl podle autobiografie Zrcadlo v mém domě a autor jej údajně stačil těsně před svou smrtí schválit. Ford se v té době potýkal se zdravotními problémy a kvůli nemoci také musel na začátku natáčení odstoupit. Jeho místo v režisérském křesle zaujal Jack Cardiff, který byl známý jako jeden z nejlepších světových kameramanů a jako režisér měl na svém kontě mj. působivou adaptaci románu D. H. Lawrence Synové a milenci. Přestože výsledný snímek obsahuje minimum materiálu natočeného Fordem, je v úvodních titulcích představen jako „film Johna Forda“, ovšem režisérský kredit patří Cardiffovi.
Film nazvaný Mladý Cassidy (autorovo umělecké jméno ve filmu ani jednou nezazní) vypráví o začátcích životní pouti slavného dramatika z let 1911 až 1927 a soustřeďuje se především na vylíčení chudinského prostředí, z něhož pocházel a jež formovalo jeho výrazně levicové přesvědčení. Zajímavé je, že se snímek kromě pouličních demonstrací výrazněji nezabývá politickými událostmi okolo irského povstání, ani nám nepředstavuje větší část dramatikovy tvorby (kromě ukázek z Pluhu a hvězd). I po letech zaujme herecké obsazení. Přes nulovou podobu se skutečnou postavou ztvárnil přesvědčivě titulní roli australský herec Rod Taylor, známý především z Hitchcockových Ptáků, a v dalších úlohách excelují britští představitelé, jak z nastupující herecké generace (Maggie Smithová jako prodavačka v knihkupectví Nora a Julie Christieová v roli tanečnice Daisy), tak i prověření veteráni jeviště a filmu Flora Robsonová (Cassidyho matka), Edith Evansová (lady Gregoryová) a Michael Redgrave (básník Yeats). U nás jsou z O’Caseyho díla známé především dvě divadelní veselohry, Uspořená libra z proslulého Werichova televizního zpracování (1963) a Pension pro svobodné pány z Krejčíkova filmu (1967). (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Životopisný film mě prostě až na výjimky nebaví, a tahle nesrozumitelnou irštinou podaná storka o životě někoho, kdo ve světové literatuře neznamená skoro nic, výjimkou nebyla. Schválně, kdo kdy slyšel o chlapovi jménem Sean O'Casey? I přes účast jinak výborného Australana Roda Taylora, půvabné Julie Christie jako prostitutky, a tehdy ještě hodně mladé (ale pěkné) úči z Bradavic Maggie Smith zklamání. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Neprohloupil. Hloubil osudy. Z bídy do vaty. Zahodil krumpáče, rýče a lopaty. Vrstvy manuální házel už jen na papír. Ostrým perem rozhýbal přízemní morality, zemité jazyky. Kaňky na spravedlnosti ve vlasti převedl ve scény jevištní. ()

Reklama

PORTER44 

všechny recenze uživatele

Starší životopisný snímek který má něco od sebe,povedený příběh ze života literárního dramatika jeho cesty ke psaní her,reakce lidí na premiérách,milostný život,povedené herecky tak prostředím. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od dopiťáka mě životopisné filmy baví. Možná nejvíc ty o lidech, které jsem předtím neznala. Jak máš divák s čím srovnávat, nedopadá to většinou dobře ... Nejsem anglofil, o Irsku a jeho dramaticích toho moc nevím. Tenhle snímek se mi líbil. Mě tu správnou drsnou atmosféru, asi byl stylizovaný, ale to většina podobných filmů je. Sean O'Casey ja autorem povídek, které našly své místo i v československé kinamatografii - Penzion pro svobodné pány 1965, Uspořená libra 1963, Začátek konce 1961, není nám tedy svým dílem neznámý. Bída se vždycky špatně nabízí - ať už v knize nebo na jevišti či na plátně. Skoro by se dalo říct, že je neprodejná. Jako vyvrcholení celého dramatu vnímám závěr filmu po kontrontaci v divadle. Silný konec je vždycky lepší než rozplynutí do ztracena. Zaujalo mě, že holčička, které zemřela maminka vypadá jako anděl z Posledního pokušení Krista (Juliette Caton). ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "V týhle zemi přišlo hodně dobrýho nazmar." ----- Velice irské ... prudké, hrdé a nepoddajné ... tudíž vždy připravené i k bitvám předem prohraným. P.S.: Měla bych jen jednu drobnou otázku: Co se stalo s dětmi jeho sestry ? Kdo se o ně postaral ? ()

Galerie (30)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama