Reklama

Reklama

Vynález

  • USA Primer
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Čtyři přátelé/vynálezci amatéři sestavili po nocích a o víkendech v garáži jednoho z nich cosi, čemu ani jeden z nich nerozumí. Tenhle stroj už není jen obyčejný vyhledávač a kontrolor chyb, je v něm něco navíc. Něco, co žije samo, a dokáže cokoliv… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

honajz 

všechny recenze uživatele

Sebevzhlíživý artistní blábol, který se snaží stát podobným kultem jako kdysi Donnie Darko. Aby toho sebevzhlížení nebylo málo, absolutně vyloučím z rovnice diváka - a to nejen ty tuponě, ale i ty s vyšším IQ, kterým to ale nedá a budou se snažit najít nějakou kauzalitu, protože jsou zvyklí, že bývá přítomna. Málo platné, tady není - i když to s pomocí časové mapy (kterou u své recenze nabízí jiný uživatel) rozpletete, stejně vám zůstanou některé holé větve a nedotažené kousky, včetně vlastně nelogického jednání obou těch chlápků a jejich "kopií". Možná proto to má tak zmatenou strukturu vyprávění - být to vyprávěné lineárně a s vysvětlivkami, dokonce snad možná i vizuálními náhledy akcí, mohlo by právě dojít k onomu prozření, že to celé nefunguje a jde jen o artistní blábol. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Problém je, že víc než načrtnutou povídku, byť perfektně domyšlenou a do detailu utaženou, v tom nevidím. Filmově mi to nedává nic, emočně taky ne a hloubka pod perfektně nakreslenejma křivkama času taky není. Post efekt po vysvětlujícím videu samozřejmě je a až budeme rozebírat, kterej film jde na cestu časem nejpečlivějš, tak Primer jmenujem vždycky, ale co mi to teda dalo? ()

Reklama

Dharter 

všechny recenze uživatele

Vyzrazení děje Film Vynález je o cestování časem. To je jasné. Box je stroj času, a není jediným v rámci universa filmu. K dispozici v průběhu děje mají postavy několik dalších. První box není učen pro žijící entitu. Další však už ano, a byly nazvány „Záloha“. Uznávaný astrofyzik Stephen Hawking má tezi, že nelze cestovat před čas zapnutí stroje času. Lze pouze cestovat od času zapnutí stroje času. Např. je zapnut stroj času v 11:00 hod., a je použit na cestu časem (čtvrtý rozměr prostoročasu). Kvantová fluktuace však nedovolí cestovat před čas zapnutí stroje času. A proč? Protože by byl vytvořen časový paradox. Pokud se cestuje do minulosti, tedy před okamžik zapnutí stroje času, může být někým stroj poškozen, a pokud jsme jediní, kdo ví, jak jej opravit, jak jsme se do té minulosti dostali, když stroj času je rozbit? Jak je možné, abychom byli v minulosti, když v té minulosti nemáme být, protože jsme se tam nedostali za pomoci stroje času, který byl poškozen někým. Prostě nic z toho nedává smysl, je to paradox času, a to že tu žijeme, je největší časový paradox. Někdo např. se chce zabít pomocí stroje času. Jak to udělá? Nabije zásobník, zapne stroj, a zabije se ještě před časem zapnutí stroje času. Když se zabil, kdo ho vlastně zabil, když on to nemohl být, protože se zabil, nemohl zapnout stroj času, vrátit se do minulosti a zastřelit se. Opět to nedává smysl, opět se jedná o logickou negaci, a opět se jedná o časový paradox. Jak jsem už psal, kvantová fluktuace brání, aby časový paradox byl uskutečněn. A pokud se někdo chce zabít, udělá to bez cestování minulostí (časem). _ _ _ Pokud však někdo má sto let zapnut stroj/stroje (viz tento film; což vlastně nejspíš ne, protože by inženýři/postavy museli trošku uzpůsobit stroje technologickým možnostem před sto lety; budova, ve které se nachází Záloha, vypadá být postavena před ~25 lety), a zhotovil tento člověk, nebo lidé např. 1 000 strojů (viz film, kde to vypadá na masivní výrobu, viz závěr), pak by mohl/i cestovat časem úplně bez problému celých těch sto let od zapnutí strojů. _ _ _ Ve filmu Vynález inženýři/postavy zapnuli stroje před třemi roky, a za ty tři roky zhotovili x množství strojů, a tři roky je používali na cestování časem. Je jasně viditelná genialita filmu Vynález. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Miestami som mala pocit, že zámerom režiséra je totálne a bezmyselne zatemniť mysel diváka, aby absolutne nevedel o čo vo filme vlastne ide... prelínanie časových línii a prekombinovanosť dejových sekvencií... podobných filmov tu už bolo a v porovnaní s "Carruthovým Primer" sa im podarilo aj niečím zaujať. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Za skutočne veľmi málo prachov (7 500$?!) riadne veľa profesionálne znejúcej muziky! Nízky rozpočet sa podaril úžasne skryť - kvalitnou kamerou, skvelým strihom, filtrami, hraním sa s ostrosťou kamery, s výberom prostredia a v neposlednom rade aj s dobrými hercami (a scenárom). Je to strašne komplikované, nejasné, prekombinované, ale zaujímavé a upúta to človeka k obrazovke. Nemôžem s čistým srdcom povedať, žeby som to pochopil. Popravde mám z toho v hlave riadny chaos... ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Film byl z velké části natáčen přímo v domě režiséra Snanea Carrutha. (Pitrsss)
  • Snahe Carruth, který je rovněž autorem scénáře, se při jeho tvorbě maximálně soustředil na reálné vyznění dialogů, protože mu vadí, jak umělé rozhovory ve většině filmů jsou. (Pitrsss)
  • Režisér Shane Carruth se snažil ztvárnit zvuk ve filmu co nejreálněji. Například k vytvoření "hučení" stroje času tak použil auto a mechanickou brusku. (Pitrsss)

Reklama

Reklama