Reklama

Reklama

Dig!

(festivalový název)

Obsahy(1)

Celovečerní dokument, natáčený celých sedm let, o muzikantech Antonu Newcombovi, který vede skupinu Brian Jonestown Massacre, a Courtneym Taylorovi ze skupiny The Dandy Warhols - o dvou kamarádech a zároveň největších rivalech. Od chvíle, kdy se obě nadějné kapely poprvé potkaly, je spojila touha nepodlehnout vkusu nahrávacího průmyslu a nenechat se jím semlít. Každá z nich ale nakonec ve světě, kde jediným diktátem je zisk, dopadla úplně jinak. Film, který byl sestříhán z 1500 hodin natočeného materiálu, sleduje především legendární undergroundovou postavu Antona Newcomba a odhaluje v něm zásadního, i když nepříliš známého umělce, který ovlivnil mnohé další. Film klade otázky, jaká je cena slávy a kompromisu, cena, která se musí zaplatit za absolutní nezávislost, ale vypráví také o destrukci současného showbyznysu a sebedestrukci umělce. Zároveň přináší autentické drama, které je mnohem silnější než jakýkoliv hraný film o rockové hudbě, jenž byl kdy natočen. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Matty 

všechny recenze uživatele

„Banda feťáků na cestách“ Hlavním předpokladem ke kvalitní umělecké tvorbě je být magor. Když jste na druhou stranu moc velký magor, tvoří se těžko. O žádné ze dvou (po sedm let) sledovaných kapel jsem jakživ neslyšel, vůbec bych tedy neměl problém uvěřit, že jde o velmi podařenou mystifikaci. Jenže nejde, z čeho mrazí. Ne náhodou si Ondi Timonerová vybrala z totálně nezávislé (nepočítáme-li drogy) hudební scény zrovna The Dandy Warhols a The Brian Jonestown Massacre, dvě skupiny vzájemně soupeřící, přesto se obdivující. Ač obě vycházejí z téhož místa, nakonec se každá dostává úplně jinam, přičemž není snadné říct proč vlastně. Takhle už to nejspíš chodí. Uvítal bych akorát střídmější délku a pečlivější úvodní představení účinkujících, kteří se mi ze začátku dost pletli. Apendix: doporučuji sledovat až po This is Spinal Tap!, kterýžto mockument vám po DiG! už asi nepřijde tak vtipný. 80% ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Jdu po projekci ve Varech ze salu a ve dverich, jak uz to tam tak byva, potkam kamose-staryho indare. Rikam mu jak vtipne mockumentary kamarade. A on, ale Richarde vsechno v tom filmu je pravda, to byl normalni dokument ... , dodneska tomu nemuzu uverit, ale asi mel pravdu ;-). To je hotovo! ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Vůbec už si nepamatuji, na jaké doporučení jsem si dokument našel, ale upřímně toho lituji :). Sledovat nějakého sebedestruktivního Antona z kapely, o které jsem nikdy neslyšel, jak neustále omílá, že je geniální muzikant a desky jeho kapely se budou prodávat v milionech, zatímco ve skutečnosti je to přinejlepším průměrný zpěvák a hudba představená v dokumentu je také veskrze průměrná, bylo unavující. Do toho se míchala druhá kapela a já sem byl zmatený, protože sem nikdy nepoznal, kdo je vlastně kdo. Kromě toho vůbec nemusím tuhle kulturu rockových kapel s jejich chlastem, drogovými večírky a násilnickými povahami. Nikdy neberte drogy, děti! Místo toho se dejte na alkohol a cigarety. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Mega uletený dokument o dvoch "mierne" divných kapelách...ktorý žijú tak trochu v inom svete...a tento dokument sa nám snažil ukázať tento svet...bolo to originálne a plynie z toho ponaučenie - nežite ako oni... ()

aniabo 

všechny recenze uživatele

Dost neuvěřitelnej dokument, ke kterýmu člověk přijde, aniž by znal kohokoliv na plátně, ale už při odchodu čekuje veškerý youtubový videa co se daj. Timoner má to štěstí, že osud dvou indie kapel je vlastně efektně vystavěný drama, jehož postavy jsou charaktery jak blázen; zároveň ale k obyčejnému pozorování pár praštěnejch muzikantů připojuje stále aktuální otázky (ne)komerčnosti v hudebním businessu, role producentů a labelů, a v neposlední řadě klasicky odkrejvá "co se děje v backstage," a to v podivný situaci, kdy týpek s aurou Gádhího musí spolupracovat s obyčejnejma smrtelníkama. ()

vaja 

všechny recenze uživatele

"Let me entertain you!" Anton Newcombe je zvláštní týpek. Rvačky na koncertech, nečekané "raplení", kopání do fanoušků, hádky a sebevědomé výkřiky to v tomto dokumentu jen dokazují. I když je fakt, že horká hlava v The Brian Jonestown Massacre nebyl jen on. Snad jen nehorázně hláškující a naprosto free Joel Gion se syndromu členství v BJM obloukem vyhnul. Jako protipól tu máme The Dandy Warhols - úplně v pohodě parta lidí, které hraní spolu evidentně baví, užívají si slávu a nemají mezi sebou žádné větší problémy. Courtney Taylor zpětně komentuje záběry, natočené během vývoje obou kapel. Tenhle dokument rozhodně nenudí! ()

JoVanGogh 

všechny recenze uživatele

Rocknroll, nezhody s ostatnými členmi bandy, drogy... veľa drog. To by bolo o Antonovi z Brian Jonestown Massacre asi všetko, čo sa dalo vydedukovať z tohto dokumentu. A ešte šialený génius. Páčilo sa mi to. Dandy Warhols sú tiež fajn, začnem sa im viac venovať. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Náhodou jsem tenhle dokument objevil v komentářové sekci v jedný skupině filmových fandů na facebooku. Někdo se poptával po nějakym kousku dokumentujícím nějakou subkulturu. “Dig!” archivními záběry dokumentuje sedmiroční období dvou kapel (Dandy Warhols a Brian Jonestown Massacre), které pocházejí ze stejného místa, ale každá se dostala uplně jinam. Přesto si byly v devadesátkách navzájem obdivovateli i rivaly (obdobně jako Blur a Oasis, které však byly úspěšnější). Nejlepší na tom je, že já ty kapely předtím neznal, ale šíleně se mi jejich hudba zalíbila už během úvodního introduction. BJM jsou podle všeho zajímavější, svéráznější a umělecky hodnotnější. Nikdy se však nestaly velkými, protože geniální frontman Anton Newcombe byl neukázněnej, nekontrolovatelnej, emocionálně nestabilní feťák s přepálenym egem. Dandy Warhols je však vždy obdivovali. Jejich frontman Courney tvrdil, že Anton je vždy před ním. Dandies se však stali úspěšnými, protože svou kariéru braly vážně, zatim co Anton chtěl jenom hrát rock’n’roll. Mě osobně víc baví DW, páč mám rád energické líbivé znějicí hity. Tomu, co dělal Anton moc nerozumim. Třeba ale pochopím. Jejich alba teď budu nějakou dobu poslouchat. ()

whimsy 

všechny recenze uživatele

Takto nejako má vyzerať hudobný dokument.... Nemá zmysel sa tu rozpisovať, pretože, ak máte radi rock`n`roll, treba vidieť a počuť (občas až krásne vyšinuté a zábavné...) ()

wray 

všechny recenze uživatele

kapely nepoznam, tento typ muziky pocuvam len okrajovo a ako film - no skor taky dokument nakruteny mobilom alebo cimsi podobnym. Napokon to teda posobi prekvapivo ucelene, ma to nejaky ten zaver a aj par mp3 od Warhols som si po filme stiahol proste - nebolo to az take zle. Akurat - ja som nebol ten spravny typ divaka pre tento film :) ()

creTin 

všechny recenze uživatele

Základní otázka tohohle dokumentu je "Máš rád Antona Newcomba? Respektive jseš schopnej hodinu a půl sledovat absolutního magora?" By't se totiž jeho "příběh" vypráví v kontextů několika turné a narhávání s Dandies, fakt to stojí na fenoménu last fuckin rockstar Newcombe. A jeho zvrácenou psychiku, opravdový zaujetí pro hudbu a ignorování okolního světa i jakejchkoliv hudebních nebo snad dobovejch trendů to vykresluje skvěle. ()

Reklama

Reklama