Reklama

Reklama

Videodrom

  • Kanada Videodrome (více)
Trailer

Ústřední postavou příběhu je Max Renn, bezskrupulózní ředitel kontroverzního televizního kanálu 83, který nabízí vše od lehké erotiky po brutální násilí. Při hledání nového námětu do vysílání Max narazí na pirátskou nahrávku, jejíž název zní Videodrom. Přímočará syrová násilnost pořadu Maxe fascinuje do té míry, že navzdory varováním začne pátrat po jeho původu a tvůrcích. Vydává se tak na cestu, která jej zavede do nejtemnějších zákoutí lidské psychiky a postupně se propadá do světa, v němž realitu nahrazují čím dál tím děsivější a divočejší vize... Torontský rodák David Cronenberg, který dnes patří k žijícím klasikům nejen žánrového filmu, na sebe poprvé výrazněji upozornil ve druhé polovině 70. let, kdy v rychlém sledu natočil snímky Shivers (1975), Rabid (1977), Brood (1979) a především Scanners (1981) s proslulou scénou explodující lidské hlavy. V těchto filmech ustanovil svůj charakteristický autorský rukopis a etabloval se jako tvůrce silně tělesných hororů, které se nevyhýbají šokujícím násilným výjevům, jejichž prostřednictvím se vyjadřují k údělu moderního člověka, potýkajícího se s prudkým vývojem technologií a přírodních či lékařských věd. Pomyslným vrcholem rané fáze Cronenbergovy tvorby je právě Videodrom, v němž už v roce 1983 dokázal předznamenat, jak se může virtuální realita prolnout se skutečností až do té míry, že člověka doslova pozře. Film je zajímavý také tím, že v jedné z hlavních rolí se zde objevuje Deborah Harryová, známější jako Debbie Harry, frontmanka novovlné kapely Blondie. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Cronenberg zostal málinko pod vysokou latkou udanou Scanners. Je tu viac explicitný, násilný a okrem rozpadu Woodsovej osobnosti sa vyjadruje ku všetkému negatívnemu, čo môže vyliezť a vylieza z televízie. To chudák ešte nevedel, kam sa dá zájsť prostredníctvom reality show a že VHS bude ešte to najmenšie zlo:). Bonusom je telo Deborah Harry, pre jej fanúšikov musel byť tento film veľkým šokom. Zato ale celkom príjemným:). Surrealizmus v Cronenbergovom podaní je presne môj šálok kávy a z Jamesa Woodsa sa mala stať, prihliadnuc aj k jeho ďalším rolám, herecká megastar. Ale to mi možno dopadol ako jeho postava v tomto filme. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Děj Videodromu by se dal charakterizovat jako excelentní nápad v béčkovém kabátě s málo knoflíky, ale to až tak nevadí, pokud na vás film promluví čistou Cronenbergštinou (sex a násilí). Videodrome je intenzivní thriller s vtahující atmosférou, která je založena na nabourávání hranic reality. Video se prolíná se skutečností a my společně s hlavní postavou poznáváme, že televizní obrazovka tvoří jen neznatelnou hranici mezi dvěma ekvivalentně reálnými světy. Na pozadí fajnově béčkového a v určitých momentech dost brutálního thrilleru se navíc rýsuje pár chytrých, nadčasových myšlenek o fascinaci násilím a síle (televizní/počítačové) obrazovky... 8/10 ()

Reklama

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Tento film je o snuffe,je o zvrhlých chúťkach,je o sexuálnej túžbe,ktorá pramení z bolesti.Ale hlavne je to o filmovom trhu,ktorý žiada stále nové erotické zvrhlosti a fantázie.Kamera bola vynikajúca,herci tiež boli veľmi dobrý.Príbeh je jedna veľká halucinácia a je troška absurdný,troška bizarný ale zaujímavo spracovaný.Len pár scén bolo nedomyslených.Viac krát mi to pripadalo naivne a scenáristický to malo riadne zádrhely. A niekedy to vyzeralo neskutočne komédialne. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Hlavně neudělejte tu chybu, že si tenhle film pustíte před spaním! :-D Moc to nedoporučuji... Ale k věci. V podstatě se jedná o vykreslení vlivu televize a médií na člověka a jeho pokřivené vnímání skutečnosti, takže vlastně stále aktuální téma. Hlavní hrdina Max Renn, ředitel sporně vnímaného Kanálu 83, se po shlédnutí jedné ilegální pásky rozhodne na vlastní pěst vypátrat její původ. A stane se mu to osudným, protože se sám ocitne v kruhu, který mu velmi brzo nabourá jeho "realitu". A ono vlastně co je to vlastně realita? Jedná se o poměrně náročný film, který ty zvídavé donutí bádat, co tím vlastně autor chtěl vyjádřit. David Cronenberg svými fantasmagorickými scénami opravdu zavede diváka tam, kde by jste to nejméně čekali - a to velmi hluboko pod povrch... Buď vás první shlédnutí odradí anebo tuhle podívanou absolvujete ještě jednou. Myslím, že není nic mezi. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Typický Cronenberg v nejlepší formě (a jeho oblíbená témata - transformace, manipulace, odcizení) - rozhodně to není film pro každého, ale jednou za čas si dát něco silně nekonvenčního rozhodně neuškodí. Poprvé mě tenhle snímek vyděsil kdysi v začátcích vysílání Novy a v souvislosti s jeho tématem mi to teď příjde jako úsměvné. Řekl bych, že dnes by to tahle televize nevysílala. Tak bacha, ať se vám nestane to, co hlavnímu hrdinovi! :o) ()

Galerie (82)

Zajímavosti (14)

  • Film má natočené tri alternatívne konce. Koniec použitý vo filme bol nápad Jamesa Woodsa (Max Renn).
    (misterz)
  • Příjmení Briana O´Bliviona vychází z Marshalla McLuhana, univerzitního profesora, u něhož Cronenberg studoval. (Pavlínka9)
  • Andy Warhol nazval film "Mechanickým pomerančem osmdesátých let". (hot_spot)

Reklama

Reklama