Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Realitní makléř si užíval období krátkého úspěchu, nyní se však snaží dostat zpátky 'nahoru', a rozhodne se proto brát kokain…  Obchodník Lenny Brown (excelující James Woods) se spolu se svou manželkou (Sean Young) stěhuje do Kalifornie a věří, že zde zbohatne na daňově výhodných investicích. Jeho novým zaměstnavatelem je realitní magnát Max Herman (Steven Hill) a Lenny si velmi rychle zvyká na luxus, utrácení a život na vysoké noze. Když však federální vláda změní daňové zákony, zoufalý Lenny zjišťuje, že dluží 700 tisíc dolarů a nemá se na koho obrátit. Jeho kamarád Joel (John Kapelos) chce Lennyho „povzbudit“ a nabídne mu kokain. Po první zkušenosti následuje postupné zabředávání do drogové závislosti a šílenství. Lenny se sice snaží dostat svůj život pod kontrolu, jako bič však nad ním stále visí potřeba dalšího „povzbuzení“ a život mladého páru se postupně mění v zoufalou honbu za další dávkou. Snímek velice věrně a sugestivně zobrazuje hrozivý životní pád z vrcholu na úplné dno na pozadí americké konjunktury konce 80. let minulého století. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

kingik 

všechny recenze uživatele

Působivé drama, které šlo u nás pod názvem Povzbuzení, vypráví příběh o vzestupu a pádu úspěšného obchodníka, který propadl sexuálnímu chtíči a tvrdým drogám. Herecky naprosto exceluje James Woods. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Každý príbeh z prostredia drogovej závislosti ma svoje opodstatnenie a význam. Nemenej platí o tomto príbehu s vynikajúcim James Woodsom, ako obchodníkom, ktorý prepadol v úlohe psychicky labilného obchodníka žiare boháčstva, kde sa nakoniec beznádejne prepadol na samotné dno. Príbeh režijne a dramaturgicky skvele zvládnutý ma čo divákovi ponúknuť. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

James Woods tady předved dobrej výkon a ta proměna z obchodníka, kterýmu se všechno daří, na zkrachovalýho závsiláka na kokainu, byla v jeho podání opravdu uvěřitelná. Problém filmu je asi v tom, že jsem od toho tématu očekával pád hlavních postav na úplný dno. Tady zůstanou jejich osudy takový nejasný a otevřený. 60% ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Šňupání koksu jako cesta do pekel je v tomto snímku jenom doprovodným jevem. Ta skutečná dálnice do pekel se jmenuje prachy (spekulace, kšeft, byznys; nebo také: mamon, americký sen, kořistnictví..., prostě spousta názvů pro totéž). Pro mě bylo určitě zajímavější sledovat právě všechny ty správné "podnikatelské" metody, jak rychle a fikaně urvat co nejvyšší zisk. A to, že chlápek pod tlakem sáhl po "droze manažerů", už byla pouze třešnička na realistickém a v podstatě předvídatelném příběhu. A hned se mi vybavil jiný film s obdobnou situací: Nová éra (USA 1994). Poučná historie totožného krachu, tentokrát však bez kokainu a bez definitivního pádu na sociální dno, ale zato s pádem na dno sebeúcty. - Vlastně není třeba nikam padat, vždyť tam vede dálnice. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (3)

  • Herec James Woods se po natočení snímku soudil se svou filmovou partnerkou Sean Young kvůli jejímu údajnému stalkingu. (andriy)
  • Sean Young, která byla v tomto filmu závislá na kokainu, se v reálném životě potýkala s jinou drogou - alkoholem. V roce 2008 nastoupila na protialkoholní léčbu. (andriy)
  • Všechny scény z Mexika byly natáčeny ve Venice v Kalifornii. Štáb si nemohl dovolit cestu do Mexika z důvodu nízkého rozpočtu. (Caelos)

Reklama

Reklama