Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezi námi žijí i Jiní, vyvolená kasta stoupenců sil Světla a Tmy, kteří magickou sílu těží z lidské energie. Její používání upravuje Dohoda, kontrolovaná Inkvizicí. V souladu s ní každé dobro musí být vyváženo zlem. Síly Tmy brání právo na neomezenou svobodu lidských činů a pravdu o kruté realitě, síly Světla neustále zvažují, zda svými skutky nevyvolají stupňování nežádoucích následků. Aby se nevymkly zavedenému řádu, vydávají i licence upírům, sajícím lidskou krev. Svou misi realizují Hlídky Světla a Tmy rafinovanou kombinací zásahů a v konstelacích, které připomínají souboje práva se zločinem či rejdy rozvědek. Nerozhodné výsledky jejich permanentní konfrontace pak připomínají situaci světa s jeho neutuchajícími konflikty a nejistotami, zmatením mravních hodnot. Atraktivní způsob zpracování oslovuje zejména mladé hlediště. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (530)

Psema 

všechny recenze uživatele

Nudná, nesoudržná hovadina o tom, kterak východní režisér vyplítval největší rozpočet v dějinách Ruska ve filmu, který většinu času nedává smysl a jen si hraje na další fantaskní velkofilm. Jenže k tomu je kromě peněz potřeba talent a ten Bekmambetovovi zkrátka a dobře chybí. Místo toho nastupuje změť nicneříkajících a nudou ubíjejících obrázků, kterou doprovází rádoby drsná muzika a já si po téměř dvou hodinách připadal jako úplný blbec. Jestli je tohle kult, tak v tom případě můžeme uctívat úplně všechno, co se vyrojí ze zchudlých států a nevypadá to levně. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Nadherne natocena zalezitost plna vybornych napadu. Kamera a triky se v pohode vyrovnaji americkym megaprodukcim a herci jsou prijemne civilni. Samotna idea Nocni hlidky je skvela, bohuzel film je opravdu dost zmateny a velke mnozstvi detailu nechava divakovi k domysleni. S klidem by mu slusela dvojnasobna delka, nebo vypusteni linie s prokletou zenou. Prvni dil trilogie dava tusit, ze z Ruska prichazi neco opravdu velkeho. Tesim se na dalsi dily. ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Trochu chaotický, miestami nezrozumiteľný film z kategórie dark fantasy, ale temný ako noc a so zaujímavými efektami i príbehmi, plus solídnym mytologickým základom. Trošku mi vadilo, že niektoré časti zápletky zostali až príliš otvorené, ale snáď to dorieši pokračovanie. Rozhodne vzhľadom na obsah, kvalitu i krajinu pôvodu majú všetky "Dozory" veľký potenciál a pozriem si aj ďalšie časti. Fandím Rusom už len preto, že vytiahli na svetlo žáner, ktorému sa na hollywoodskej či celosvetovej scéne v poslednom čase príliš nedarí (rsp. sa netočí). Určite by ma zaujímala aj knižná predloha, ktorá má v Rusku vraj veľký úspech, ale to by ju musel niekto v ČR vydať :-) Takže tak za 3,5*. ((Trošku poopravujem starší komentár - fantasy a sci-fi sa predsa len už dostáva trochu viac na svetlo filmového sveta, ale stále jej nie je dosť - komixy nerátam. Len tak ďalej a hádam sa dožijeme aj sfilmovania niektorých sf&f legiend. A knihy o "hliadkach" v češtine už sú tiež na svete.)) ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Jedná se sice o film v mnoha elementech kýčový, ale zase je potřeba uznat, že je "originální". To slovo originální je asi u Noční hlídky jako pěst na oko, protože film si vypujčil - nebo chcete-li, ukradl - (ovšem u většiny "nápadů" stejně jako kniha) veliké množství nápadů z jiných slavných snímků a knih (Matrix, Star Wars...). Jak tedy mohl získat čtyři hvězdičky? Nejspíš za to může místo, kde se odehrává, Rusko. Obrovský stát odkud pocházejí základy Marxismu a Leninismu.... Jeho chladné reálie jsou přesně takové, které k tomuto filmu patří, díky Rusku mohu filmu uvěřit. Už se těším na pokračování a možná i trochu na americký remake (ale to je spíše zvědavost). ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale lepší vystižení, než "splácanina" mě nenapadá. Nejenomže tvůrci nedají divákovi prostor k jakékoli orientaci, kvůli vizuální stránce jaksi přeskakují všechno ostatní. To už jsme někde viděli, dokonce i ty černé brýle u "jinejch Jinejch". Proto se mi nejvíc líbily více "lidské" zápletky, vztahů otce a matky, otce a syna. A možná právě proto byl pro mě konec Hlídky více strhující než 90% uplynulého děje, jelikož z těchto vztahů vychází, rozvíjí je a posunuje někam dál. Uvidíme ve dvojce. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (11)

  • Film vznikl podle stejnojmenného prvního dílu i u nás známé úspěšné série pěti knih Sergeje Lukyanenka. Pokračováními jsou „Denní hlídka“, "Šerá hlídka", "Temná hlídka" a "Poslední hlídka". Tyto knihy, kterých se jen v Rusku prodalo téměř 3 miliony výtisku, budou též zfilmovany a mluví se i o americkém remaku. (imro)
  • Noční hlídka původně vznikala jako dvoudílný TV film, ale producenti nakonec usoudili, že vznikající materiál bude vhodný do kin. (imro)
  • Žluté nákladní auta, kterými jezdí Noční hlídka, jsou ZiL 130. (Maulincio)

Související novinky

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

21.08.2013

To je rozhodně odvážná představa. Studio MGM se už nějakou dobu ohání plány natočit novou verzi Ben-Hura. Nepůjde však o remake slavného filmu z roku 1959 (těžko můžete překonat totální klasiku,… (více)

Timur Bekmambetov v Hollywoodu

Timur Bekmambetov v Hollywoodu

09.12.2005

Ruský režisér Timur Bekmambetov si získal velmi příznivé ohlasy za svou drsnou sci-fi Noční hlídka. Ta posbírala, kromě řady pozitivních kritik, několika ocenění, $15 mil. i smutný statut… (více)

Reklama

Reklama