Reklama

Reklama

Útlocitný policajt

(festivalový název)
  • Ukrajina Čuvstvitělnyj milicioner (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Jednou v noci najde pochůzkář Tolja uprostřed zelného pole nemluvně. Odnese ho na stanici, ale nemůže ho dostat z hlavy a přemluví svou přítelkyni Klavu, aby děvčátko společně osvojili.
„Citlivý policista“ je především poctou němým groteskám, případně filmům Jacquese Tatiho. Hyperbolicky zobrazuje byrokratičnost našeho společenského systému a absurditu, ale i poezii našich denních lidských rituálů a stereotypů v kontrastu s nevinností dítěte. (garmon)

(více)

Recenze (2)

garmon 

všechny recenze uživatele

Jeden z Muratové nejméně známých filmů. Po premiéře zaznamenal pouze malý ohlas, kritiky to komentují "přílišnou optimističností" vyznění... jasné je, že při francouzských penězích v produkci čekal od Muratovy kdekdo po Astenickém syndromu zázraky. Na mě působil film velmi příjemně - je tu v nejextrémnější podobě, jakou jsem zatím u Muratovy viděl (a že jsem jí už viděl hodně), přítomná její technika textového ostináta - situace nejsou stavěny lineárně, ale podobně jako staré ruské žalozpěvy kombinací do kruhu se točících replik. Připomínalo mi to vždycky některé pomalé části Stravinského Svěcení, nebo Svateb. Tady to už ale není jak v Godardovi 2x, max 3x, někdy se repliky opakují 10x, někdy je opakují různí lidé (hned úvodní scéna se psy je v tomhle jedinečná), někdy se exponují 3-4 takové repliky a pak je režisérka zabere z celku, v jejich kombinaci - a absurditě. Moc pěkné - a taky godardovské - byly "ranní" scény nahého policajta s družkou - to je čistá kinematografie - Vdaná žena, Pohrdání, jenže východní. Opakují se motivy odchytu toulavých psů - malá Nataška, kterou policajt najde, se ostatně vrátí do Muratové filmů ještě v Melodii dlja šarmanky. Prostě opuštění psi a opuštěné děti - tohle není optimistické. A pak mě v jedné scéně do očí udeřila igelitka s velkým nápisem TATI a na jejím pozadí Malevičův čtverec - tady je Muratova zas intoška, která nenechá obrazovou symboliku náhodě (to zelné pole bylo taky krásné). Groteska a la Tati to celé je. A k tomu Čajkovského Vremenja Goda. ()

francy 

všechny recenze uživatele

Úsměvný příběh milicionáře a jeho patálií s adopcí nemluvněte, které nalezl na poli mezi zelnými hlávkami. ()

Reklama

Reklama