Reklama

Reklama

Povídání o pejskovi a kočičce


O panence, která tence plakala (E05)

(epizoda)
Animovaný / Rodinný
Československo, 1951, 15 min

Režie:

Eduard Hofman

Předloha:

Josef Čapek (kniha)

Scénář:

Eduard Hofman

Kamera:

Josef Střecha

Hudba:

Jan Rychlík

Hrají:

Karel Höger (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Pejsek a kočička takhle jednou mají kvůli dešti dlouhou chvíli, tak si povídají, že by bylo hezké mít nějaké hračky, když je venku špatné počasí. Další den, kdy už je hezky a zvířátka jdou ven, najdou v trávě pohozenou plačící panenku, které je líto, že na ni její holčička zapomněla. Pejsek a kočička se jí tedy ujmou. (Stegr)

Recenze (12)

LeoH 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevím, co Högerovi udělali, že ve filmové verzi střídavě zlobně káže a hystericky fňuká; každopádně teď už definitivně chápu, proč se videokazeta s pejskem a kočičkou netěšila u našich dětí zdaleka takové oblibě jako u nás kdysi desky, na kterých tentýž Höger totéž vyprávění podal s laskavou něhou a bez kašpaření. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podle názvu to ani nevypadá, že se jedná o jeden z dílů Večerníčku POVÍDÁNÍ O PEJSKOVI A KOČIČCE. Však už ten začátek je úplně jiný, a to tím, že je hraný a ne kreslený. Je to jediný díl Večerníčku, kde je i část epizody hraná. A to konkrétně vyobrazení ateliéru, kde vznikal celý tento seriál. V něm si hraje dcera výtvarníka Eduarda Hofmana a všude nechává své hračky. Je to takový úvod do tohoto jakžtakž morálního dílu o holce, která odhodila panenku a tím ta panenka přišla vlastně o svoji mámu. To je jako krkavčí matka, když odhodí své dítě, o které se nechce starat. To pak končí v dětském nebo diagnostickém ústavu. Ale co pak s panenkou? Jak ta dopadne? V pohádce dopadne přece dobře... Jak by ne... Co je ovšem na tomto díle a vůbec na celém Večerníčku to hlavní, tak to je animace a především dokonalý přednes Karla Högera. A ta jednoduchá animace je tak krásná. V ní je ukrytá taková ta nostalgie jako v celém tom Večerníčku. Dnešním dětem se už nelíbí, ale nám ještě jo. [473. hodnocení, 11. komentář, 78%] ()

Reklama

Reklama