Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví pravdivý životní příběh kontroverzního basketbalového trenéra Kena Cartera. Carter uzavřel tělocvičnu svého neporazitelného týmu, když zjistil, že hráči mají špatný prospěch ve škole. Za svůj čin byl jak sveřepě odmítán, tak nadšeně chválen. Musel překonat odpor hráčů, rodičů i celé společnosti, kteří ho nutili znovu otevřít hřiště. Rozhodl se ukázat mladým lidem budoucnost, která přesahuje gangy, drogy, vězení a dokonce i basketbal. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (438)

Fr 

všechny recenze uživatele

film o basketu, na kterém se podílela MTV? je jasný, že tady bude (spousta) černý muziky a jelikož jde o basket, tak taky spousta černochů. ale půjde taky o disciplínu a hlavně o něco víc, než jen o sport. nevím, jestli něco S.L.J. sedlo víc než role basketbalového trenéra, který se snaží svými drsnými metodami vychovat z kluků z problémové čtvrti slušné lidi, ale jeho nominace na oscara hovoří za vše. dokázal si získat důvěru hráčů, rodičů a taky mojí. nejkrásnější na tom je, že se to opravdu stalo, takže nikdo nemůže nikoho obviňovat z vypočítavosti. ani mě. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Oproti ostatním filmům o sportu, tady není hra týmu jednou nahoře a jednou dole. Ta je totiž od příchodu Cartera pořád nahoře. Ti, kdo jsou jako na houpačce, jsou sami lidé a hráči především. Samuel L. Jackson opět v roli drsného mravokárce, který zachraňuje nevinné hříšníky z Dálnice do pekel. A válí, setsakra válí. ()

Reklama

Faye 

všechny recenze uživatele

Jak už se přede mnou zmínil basketbalový fanatik Had6, jde o klasickou zápletku, kterou jsme viděli . no, mockrát. Nový trenér dokáže z rozhádaných, rádoby drsných a neukázněných frajírků, vytvořit tým a navíc tým, který začne vyhrávat. „budete hrát jako vítězové, chovat se jako vítězové, a nejdůležitější, budete vítězové. Když budete poslouchat a učit se.“ Jenže začít vítězit je mnohem snazší než změnit přístup ke vzdělání, k budoucnosti. Basketbalu sice nerozumím, ale dobře se na ten sport ve filmu kouká. Stejně jako na Samuela L. Jacksona v roli trenéra „Vzal jsem tuhle práci, protože chci změnit zvláštní skupinu mladých lidí“. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

tento film je taký americký, až sa mi po jeho pozretí začali pred očami objavovať hviezdy a červené a biele pruhy, je taký patetický, že keby sa mal premeniť na nejakú vec, tak by to bola gýčová soška sadrového anjelika, je taký sladký, že keby sa mal premeniť na nejakú vec, zmenil by sa na marcipánovú tortu plnenú medom a karamelom... ale aj tak si nemôžem pomôcť a páčil sa mi - i napriek idealizovaniu hrdinov, prehnanému optimizmu a pozitivizmu sa mi veľmi pozdáva message, ktorý tento film "vysiela", páči sa mi, že je napísaný poctivo a scenár má jasnú a presnú dramaturgickú líniu, motivačné reče - jeden zo základných stavebných prvkov žánru "športový film" - sú tu tak nadnesené, klišéovité a petetické, že scenáristi tohto filmu sa určite uplatnia aj pri písaní rôznych prejavov pre vrcholových politikov - ale ten samuel l. jackson to hrá, prednáša a podáva tak, že mu to zožeriete aj s basketbalkou: coach carter je postava, ktorá vám nemôže byť nesympatická: správniak, dobrý, na povrchu drsný, no vo vnútri citlivý, prísny, no nie zlý: otec, manžel, učiteľ, zachránc,a líder, "revolucionár" a tréner... je to asi naozaj jedna z najlepších jacksonových rolí; navyše si myslím, že autori (neviem, či aj scenáristi, možno áno, režisér asi - dúfam - určite) vedeli, že robia "osvietenecko/obrodzovacie" dielo majúce za cieľ tak trochu moralizovať a veľa dojímáť a preto brali na vedomie to, že to na pár miestach skrátka musí byť americké, jasné, s posolstvom, za ktoré by sa nehanbil ani sám don bosco; veľmi naivný a jednoduchý, no práve preto silný a "čistý" film, ktorý ma asi zachytil v takom životnom období, že som ho naozaj vzal skoro všetkými piatimi a vychutnal som si ho a to i napriek tomu, že basketbal nemám rád a bolo to tak happyendovské, že pri záverečných titulkách sa normálne oteplilo a rozjasnilo aj v kinosále; ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré sportovní drama sice nepřináší nic originálního a de facto by se podle něj dala psát šablona pro vytváření podobných žánrovek, moc pěkně se na něj ale dívá. Thomas Carter od začátku nasazuje svižné tempo a odhaluje, o čem to celé bude a divák jen sleduje cestu, jakou se k tomu dojde. Atmosféra amerického maloměsta je výborná, poměrně dobře je napsaná i většina postav, díky čemuž snímek působí autenticky. Samotné zápasy jsou nasnímány a zrealizovány vesměs výborně a dynamicky, není jich tu ovšem tolik, což je dáno i tím, že samotný snímek není úplně o basketbalu, ale spíše o tom, že i když sport milujeme sebevíc, v životě jsou důležitější věci. Potřebně úderný je i typicky hiphopový soundtrack, který k podobným filmům tak nějak patří. V hlavní roli exceluje Samuel L. Jackson, který nechává naplno působit své charisma a bez problémů utáhne snímek sám, ostatní včetně začínajícího Channinga Tatuma jsou obsazeni taktéž dobře, jen zkrátka nikdo další tak nevyniká. Výsledek tak krom přemíry klišé kazí především přepálená stopáž, protože celá linie s těhotenstvím partnerky jednoho z hráčů mohla skončit na podlaze střižny a i samotný konec mohl být o celou zápletku s mistrovstvím státu kratší. Coach Carter je velmi dobrý počin ze světa basketbalu, o němž zase tolik filmů není, je ale třeba se smířit s tím, že nepřináší nic nového a občas je opravdu hodně zdlouhavý. 75 % ()

Galerie (34)

Zajímavosti (21)

  • Když opravdový Ken Carter viděl film, tak řekl, že basketbalové scény vypadají neuvěřitelně reálně. (ArsenalEagle)

Reklama

Reklama