Reklama

Reklama

6. Batalion

Trailer

Obsahy(1)

Po útoku na Pearl Harbor obsadili japonské jednotky Filipíny, kde zřídili několik zajateckých táborů. Vojáci, kteří se nechali zajmout, byli pro ně podřadnými lidmi. Podle toho s nimi japonští věznitelé zacházeli. Než by zajatce vydali zpět, raději je hromadně zabíjeli. To se dělo zejména ke konci války, kdy Japonci ustupovali americké přesile. V zajateckém táboře Cabanatuan bylo vězněno přes pět set Američanů. V lednu 1945 naplánovali američtí velitelé mimořádnou osvobozovací akci. Přes sto příslušníků zvláštní jednotky muselo proniknout na nepřátelské území, projít džunglí až k přísně střeženému táboru a dostat na svobodu více než pět set krajanů, kteří byli na pokraji smrti hladem a vyčerpáním... Americký film režiséra Johna Dahla je rekonstrukcí skutečné záchranné akce, která nemá v dějinách druhé světové války obdoby. Příběh je doplněn důležitými vedlejšími motivy: autoři líčí též nelidské podmínky v táboře a příběh lékařky, která se kvůli milovanému muži stane vůdkyní protijaponské opozice a s nasazením života posílá do tábora léky. Tvůrci se inspirovali jak klasickým válečným filmem Most přes řeku Kwai, tak i nedávným velkolepým dramatem Stevena Spielberga Zachraňte vojína Ryana. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nijak zvláštně natočené a příběhově neoslňující válečné drama má hodnotu jedině snad v tom, jak příšerné zajatecké tábory vedené Japonci byly, a že bychom měli vzdávat aspoň v duchu úctu mužům, kteří jimi prošli. Stejně jako filipínskému odboji. Film má dvě niťky: jednu ze zajateckého tábora, jednu z odbojového hnutí, které se nakonec kratičce protnou v závěru. Osobně bych dala přednost, kdyby osvobozovací operace dostala větší prostor, naopak vykreslování prostředí okupovaných Filipín, stejně jako hrůz v táboře i mimo něj, mohlo být kratší, protože nepřineslo právě nic jiného, než aby si divák uvědomil, jak šílené to bylo a jak zrůdně se mohou lidé (zde Japonci) chovat, pokud mají totální moc a neodůvodněný pocit vlastní nadřazenosti. _____ V takových filmech hrával John Wayne, ty však byly točené za války a jejich přímočarost a jednoduchost se dala z propagandistických a oslavných důvodů pochopit. SHRNUTÍ: Nic nového pod Sluncem. Bohužel. ()

yossarian- 

všechny recenze uživatele

Po přečtení ohlasů na čsfd.cz sem čekal hrůzu. Ovšem film celkem příjemě překvapil. Není to nic na co by se nedalo zapomenout, ale že by to byl nejhorší válečný film co jsem viděl říct nemůžu. Na začátku mě zamrzelo, že letadla která v dobovích záběrech bombardují Pearl Harbor jsou americká. To si tvůrci mohli odpustit vzhledem ke zbytečnosti tohoto záběru. A na konci mě překvapili 10 minut dlouhé titulky. Mezitím není nic co by stálo za nějáké rozepisování. ()

Reklama

Sollozzo 

všechny recenze uživatele

Z tohoto tématu se dalo vytěžit o moc víc. Navíc Benjamin Bratt mi leze celkem na nervy. Skoro celý film se děj vleče, až se najednou během posledních minut jako mávnutím proutku příběh ukončí. Ono je to rychlé ukončení sice logický, ale přeci jen nebudem čekat na hlavní pointu filmu 2 hodiny, aniž by se něco pořádného dělo. No což, hlavně že Vlajka Hvězdnatá zase zavlála. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Viac, než polovica filmu je len diera, ktorú sa snažili zaplátať nemastným, neslaným pohľadom do zajateckého tábora a snažením sa o vyliečenie chorého amerického majora, ktorý tam trpí na maláriu. To je sprievodný príbeh celého filmu. Raz niekoho popravia, potom zbijú, žiadna vojenská akcia, napätia je tiež pomenej, dokonca aj pochod šiestej roty je len nudnou prehliadkou džungle. Navyše Bratt nie je absolútne vhodný do podobnej role, nemá charizmu veliaceho dôstojníka, ktorý drží rotu a Franco mi v uniforme a s okuliarmi (ktoré potom zázrakom už nepotrebuje) prišiel smiešny. A vôbec celý casting sa akosi nepodaril. To všetko sa ale mení posledných štyridsať minút, za ktorých musím pridať pár percent. Tu je vidno ukážkovú akciu s kvalitným načasovaním. Nechápem ten skok, ale som rád, že som to nevypol a tých pár minút videl, lebo stáli za to. Tak má vyzerať vojnová akcia a nemiešať do toho zbytočne veci, na ktoré film nemá. Škoda tej prázdnoty na začiatku. 50%. ()

Hopper 

všechny recenze uživatele

Vojnové filmy mám rád, ale tento si určite 2. raz nepozriem. Priznám sa, že o záchrane, o ktorú sa jedná som prakticky nič nevedel, takže ide istým spôsobom o pole neorané, ale napriek tomu, aké silné reči sa o nej vedú na začiatku a konci filmu, príliš silnú stopu vo mne nezanechala. Film sa neskutočne vlečie, je ťažké si zachovať prehľad, nočné scény sú maximálne ťažko identifikovateľné, všetci herci sa tvária hrozne hrdinsky (teda tí americkí, japonskí samozrejme robia maximum preto aby sa tvárili čo najzlodušskejšie a najpodlejšie) a celkovo je výsledkom nuda. Úspešne potopená zaujímavá téma :-( ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Film byl dokončen už v roce 2002, ale jeho premiéra byla několikrát odsunuta, až se nakonec objevil v kinech v říjnu 2005. Jedním z důvodů byla i změna distributora. Walt Disney Company byl nahrazen Miramax Films. (Karlos80)
  • Joseph Fiennes kvůli roli majora Gibsona zhubl o 20 liber a po celých pět měsíců natáčení si udržoval váhu přísnou dietou a pravidelným cvičením. (Karlos80)

Reklama

Reklama