Reklama

Reklama

6. Batalion

Trailer

Obsahy(1)

Po útoku na Pearl Harbor obsadili japonské jednotky Filipíny, kde zřídili několik zajateckých táborů. Vojáci, kteří se nechali zajmout, byli pro ně podřadnými lidmi. Podle toho s nimi japonští věznitelé zacházeli. Než by zajatce vydali zpět, raději je hromadně zabíjeli. To se dělo zejména ke konci války, kdy Japonci ustupovali americké přesile. V zajateckém táboře Cabanatuan bylo vězněno přes pět set Američanů. V lednu 1945 naplánovali američtí velitelé mimořádnou osvobozovací akci. Přes sto příslušníků zvláštní jednotky muselo proniknout na nepřátelské území, projít džunglí až k přísně střeženému táboru a dostat na svobodu více než pět set krajanů, kteří byli na pokraji smrti hladem a vyčerpáním... Americký film režiséra Johna Dahla je rekonstrukcí skutečné záchranné akce, která nemá v dějinách druhé světové války obdoby. Příběh je doplněn důležitými vedlejšími motivy: autoři líčí též nelidské podmínky v táboře a příběh lékařky, která se kvůli milovanému muži stane vůdkyní protijaponské opozice a s nasazením života posílá do tábora léky. Tvůrci se inspirovali jak klasickým válečným filmem Most přes řeku Kwai, tak i nedávným velkolepým dramatem Stevena Spielberga Zachraňte vojína Ryana. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

Dárius 

všechny recenze uživatele

Pro fandy válečných filmů a navíc s pohledem do historie-japonci se nikdy se zajatci nějak nemazlili,pro ně byl zajatec jako šváb.Volili raději smrt pro císaře-kolikrát nesmyslnou a nicneřešící.Jistý obrat v pohledu na smrt pro císaře nastal až ke konci války,a to většinou po smrti velících důstojníků. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Neskutečná prasárna, co tomuhle filmu udělali. Oni tvrdí, že je to válečný velkofilm. Zachraňte vojína Ryana je válečný velkofilm, 6. Batalion se může rovnat maximálně tak nějaký televizní zplácanině, která se od televize vloží na nedělní odpoledne, ale zase proč žejo. Celý film se neděje vůbec nic, furt se tam jenom kecá a kecá. Sice je tam hezky vybarvená ta džungle a to prostředí, ale když je to nuda, tak je to nuda a taková, že prostě nemůžu jinak. Já mám rád válečné filmy, ale k čemu koukám na opravdový válečný film, kde je jediná akce až na konci a ani tak nestojí za nic. Prostě válečný velkofilm jak má být, no... ()

Reklama

Legas 

všechny recenze uživatele

Horší válečný film jsem ještě neviděl. Je sice hezké, že šlo o největší (a velice úspěšnou) záchranou akci amerických jednotek za druhé světové války, ale to je spolu s použitými dobovými záběry na začátku a konci filmu téměř jediné pozitivum. Film jsem si musel rozdělit na tři části, které jsem během tří dnů vždy při večeři odledoval. Byl to na mě až moc "velký nájezd" najednou. Film se totiž šíleně vleče. Jednotlivé postavy, které mně po celý film nechaly chladným, se většinu stopáže mezi sabou pateticky baví, nasazují zhrzelé obličeje a "panáčkují" v klišoidních scénách. Když už dojde konečně na akci, odflákne ji "pan režisér" naprosto rutijním způsobem. Během 10 minut je po všem, americká vlajka jde vzhůru a všichni si zajásají a popláčou. Možná jsem vůči tomuto filmu až moc přísný, ale opravdu se mi vůbec nelíbil. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Hned na zaciatku ma velmi prijemne prekvapilo dokumentaristicke osvetlenie pobytu americkeho vojska na Filipinach. Film ako taky nie je vobec zly. Samozrejme, nie je to ziadna perla medzi vojnovymi filmami, avsak je to sledovatelne, divak sa nenudi a zaverecna oslobodzovacia akcia je natocena velmi pekne. Zamyslat sa vsak na symbolizmom oslobodzujucej akcie niekolkych stovak americkych vojakov, ked v Europe v koncentracnych a vyhladzovacich taboroch zomierali statisice, pricom spojenecke vojska ich oslobodenie absolutne ignorovali, nema zrejme vyznam. 3,5/,5* ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Totálne zabudnutý a nenápadný film, pričom pojednáva o značne veľkej záchrannej akcii počas 2. svetovej vojny a navyše je hviezdne obsadený. Sám sa divím, že mi v minulosti tento kus unikol. Je to medzi 3 a 4, ale rád prihodím pol hviezdičky navrch, lebo film ma napriek jeho dĺžke bavil, zároveň som sa dozvedel niečo nové z histórie o čom som doteraz nevedel a plus, všetci zúčastnení podávajú fakt dobré herecké výkony - aj James Franco, aj Benjamin Bratt (!), aj vychudnutý Joseph Fiennes (kvôli tejto roli schudol 10 kíl) a aj vždy výborný Marton Csokas. Je fakt škoda, že o tomto filme sa nevie viac. A inak pre tých, ktorým by bol film počas sledovania príliš dlhý - posledná polhodinka stojí za to! ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Jedním ze zajatců v cabanatuanském zajateckém táboře byl i hluchý britský voják Edwin Rose, který celý útok a následnou vysvobozovací akci jednoduše zaspal. Když se ráno probudil a zjistil, že je celý tábor prázdný, dostál pověstnému „klidu Angličana“, oholil se, oblékl uniformu a vydal se poklidným krokem po silnici pryč. Všimli si ho Filipínci a doprovodili ho za americké linie. Ve filmu tato událost není zachycena. (Rollo_Tomasi)
  • Kapitána Ebonga Josona si ve filmu zahrál jeho vnuk Richard Joson. (Karlos80)

Reklama

Reklama