Reklama

Reklama

Něžný polibek

(festivalový název)
  • Velká Británie Ae Fond Kiss... (více)

Obsahy(1)

Dráma odohrávajúca sa v súčastnom Glasgowe sleduje príbeh mladého moslima Casima a jeho priateľky, írskej katoličky Roisín, ktorí sa stretávajú s mnohými problémami vďaka ich veľmi rozdielnemu zázemiu. Obaja sa snažia pochopiť jeden druhého, ale ich predsudky sú mnohokrát silnejšie ako ich spoločná láska. (sanikope)

Recenze (19)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

I druhá generace imigrantů má potíže se soužitím, zde na příběhu Angličanky a Pákistánce. Zdá se mi, že Loach fandil spíš muži, protože právě muslimský Pákistánec je tím, který ve vztahu dělá větší ústupky a je ochoten k větším obětem. Angličanka ho často jen peskuje. Velmi intimně a přitom otevřeně pojaté milostné scény. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Něžný polibek s Kenem Loachem byl pro mě opravdu milým překvapením. Co všechno může způsobit hluboce zakořeněná víra, tradice, či zřejmě i oprávněné předsudky v příběhu Casima a Roisin je pro nás až neuvěřitelné. I velká láska jen velmi těžko překonává hlubokou, pro nás nepochopitelnou propast mezi muslimskou komunitou a bílou dívkou. Pak i to co říká Roiisin: "někdy nám stačí ke štěstí jen ta jiskřička v oku" neplatí. Spíš slova Casima, že "nekonečnem slov ti to nejsem schopen vysvětlit" jsou v tomto případě na místě. Takže tady se já přikláním k tomu, že je to spíš velmi smutný milostný příběh s koncem "opravdu šťastným"? A nakonec bych chtěla říct : Bláznivý durdou a smradlavá garee, jdu si dát glab jamin se zmrzlinou a budu vám držet všechny palce. Určitě doporučuju. Ae Fond Kiss http://www.youtube.com/watch?v=bWzXTebD5X0 ()

Reklama

bllm 

všechny recenze uživatele

Nevzpomenu si, kdy mi naposled u nějakého filmu tak rychle a silně tlouklo srdce napětím a vzrušením, jako tady u scény, kdy se rodina snaží získat Casima zpět a přesvědčit ho, aby se oženil s domluvenou nevěstou. Strašně jsem se bála, že dojde na nějakou šílenou vraždu v rámci rodinné msty a jeho přítelkyně se na to bude muset z auta dívat. Naštěstí ne. Krásný romantický film bez kýče a přeslazenosti s neokoukanými herci. Gratuluju hlavnímu hrdinovi, jak zvládl scény, kdy mluví pohnutým hlasem a skoro pláče - vůbec to nepůsobí trapně a směšně jako obvykle. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Láska mladých nepozná hranice ani rasu. Tak dnes mnohí žijú, také je ich presvedčenie. Ak sa ale rozhodne pár zložený z príslušníkov patriacich rôznym kultúram, etnikám či vierovyznaniam uzavrieť manželstvo hneď je problém. Spočíva v dedičstve predkov. Najčastejšie má podobu neporušiteľných náboženských tradícií, majetkových špekulácií s výhodnosťou vydaja a pod. Do sobáša zasahujú rodičia aj širšia rodina. Zďaleka sa to netýka len islamskej komunity v Škótsku. Film ukazuje na príbehu jedného zaľúbenia všetky tieto skutočnosti vierohodne a dokumentárne presvedčivo. Poznámka: V niektorých krajoch na Slovensku je dodnes veľkou prekážkou uzavretia manželstva rozdielne vierovyznanie. Ak je jeden z milencov katolík a druhý evanjelik, často svadba nevznikne. Poznám dokonca ľudí, ktorí si nijako nevedia predstaviť, že by si za manžela / manželku zobrali katolíka, ak sú oni evanjelici a naopak: "Kdeže luterán do domu, to by mi tak chýbalo!". Vôbec k tomu nepotrebujú do všetkého sa rýpajúcu ruku rodičov. Sami sú už rokmi výchovy v tej jedinej a správnej viere tak spracovaní, že čo i len možnosť zaľúbiť sa do niekoho s iným vierovyznaním je pre nich absolútne nepredstaviteľná. ()

decay 

všechny recenze uživatele

Až mráz behá po chrbte z toho, aký vplyv má na naše myslenie a konanie náboženstvo - viera, ktorá je v spoločnosti zakorenená od pradávna. Dej je zasadený do súčasnosti, a o to je tento vplyv prekvapujúcejší. Bolo by asi veľmi ťažké rozvinúť film do hĺbky tohto problému a je dobre, že ten figuruje na pozadí. Do popredia stavia dvoch ľudí pochádzajúcich z rozličných kultúr, ktorý sa do seba zamilujú a tým sa spúšťa kolotoč problémov ich začínajúceho sa vzťahu. Ken Loach tým dáva možnosť rozprávať obyčajný príbeh ľudí, podobne ako to bolo u Looking for Eric. Je tu opäť zjavná jeho žánrová vyhranenosť. Vyobrazuje príbeh ľudí na pozadí spoločenského života v určitých podmienkach a zbytočne nemoralizuje o tom, čo je a nie je správne. Necháva veci plynúť tak ako sú. A darí sa mu to veľmi dobre. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (1)

  • Ceny: César 2004: nejlepší film z Evropské unie; MFF Berlín 2004: Cena ekumenické poroty, Cena německých artových kin. [LFŠ 2010] (Krouťák)

Reklama

Reklama