Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Politický thriller, který nahlíží do dravého a zkorumpovaného prostředí světového ropného průmyslu, se několika souběžnými dějovými liniemi snaží poukázat na důsledky honby za bohatstvím a mocí. Dostaneme se v něm jak do pracoven washingtonských makléřů, tak mezi muže, kteří dřou na ropných polích v Perském zálivu. Zápletka filmu se rozvíjí na pozadí snahy mladého, charismatického a reformního prince Nasira, představitele nejmenované země v Zálivu, který se snaží vyvázat z dlouhodobě nevýhodných smluv s americkými firmami a vládou, jež sledují jen své zájmy. Nasir, který se má stát dědicem trůnu, přiřkl práva na další těžbu zemního plynu, jež byla dosud v držení texaského energetického gigantu Connex, větší a výhodnější nabídce ze strany Číny. Tento krok je pro Connex a americké obchodní zájmy v této oblasti bolestivou ránou pod pás... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (307)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Nudné, utahané, no prostě velké zklamání. Autor nám chtěl tímto dílem vysvětlit různé machinace v ropném průmyslu a podobné věci, ale nějak se mu to celé vymklo z rukou a to co nám nakonec předvedl, mě vůbec neoslovilo. A ani ten Clooney nebyl zas tak dobrý jak jsem čekal. Myslím, že Oscar by se herci neměl dávat pokaždé, když změní svou tvář a má pivní pupek. Tenhle film byl prostě velkým zklamáním. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Docela pěkněj příběh, odehrávajíc se převážně na Středním východě u šejků a emírů. Příběh, který ukazuje jak nepředstavitelně bohatá je tato oblast, ale pouze pokud je zde ropa. Jak nepostradatelná součást je ropa a slouží jako podstavec celému bohatství, který jednou dojde a celá tato pohádka jednou skončí. Jak se někdo snaží myslet do budoucnosti a ne pouze na současnost a je za to náležitě odměněn dárkem od Spojených států. Bohužel, podle mě, ne daleko od pravdy. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Politicky zaměřený film, který se snaži kritizovat ukázáním příkladů pár lidí a jejich "boje" s rupným průmyslem. Chování šejků na Blízkém východě je odstrašující příklad arogance pramenící z jejich nezměrného bohatství. Peníze to je prostě to jediné o co na celém světe jde a to, že se kvůli papírkům s obrázkama prezidentů jde přes mrtvoly je odjakživá běžné. Umřel vám syn? Tak to nás budete zastupovat a něco si vyděláte doufám, že jsme tim vyrovnaní. Lituji lidi s takovouto povahou, ale nevím jestli sám na jejich místě s jejich výchovou a jejich majetkem bych se choval jinak. Kdo chce 126 minut sledovat film, u kterého by měl dostatečně přemýšlet, aby události chápal v kontextu s okolním světem, ať s radostí na Syrianu jde. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Téma jakkoli spojené s dálným východem je pro americké scénáristy a režiséry stejně vděčné, jako pro ty české komunistická minulost. A patrně i věčné - vždyť kolik takových filmů existuje? Syriana v sobě ukrývá obrovský potenciál. Hvězdné obsazení, dobrá práce s kamerou, povedeně vykreslená i na diváka přenesená nálada. Co je však důležité pro politický thriller? Aby byl srozumitelný i pro člověka, který sotva dokáže prstem na mapě najít Perský záliv. Aby lidem přinesl pohled na machinace, které se dějí všude kolem nás. A hlavně; aby divákům pomohl porozumnět. Bohužel, Syriana mi porozumnění nenabídla. Naopak, pakliže jsem před tímto snímkem s jistotou věděl, kde se nachází Perský záliv, si teď po shlédnutí ani tím nejsem jist. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné zklamání, 126 minut absolutní nudy. Stephen Gaghan natočil film pro intelektuály, ale pro normálního člověka jako já je tohle naprostá ukolébačka u které jsem se vůbec neorientoval. Žádné vtáhnutí do děje, emocionálně impotentní a jediné co aspoň trošku zachraňuje jsou dobře vybraní herci. Myšlenka jistě dobrá, ale to zpracování naprosto katastrofální, a tak si 1 hvězdičku zaslouží aspoň herecké obsazení… Možná bych film ocenil po více zhlédnutí, ale po první zkušenosti nemám sílu vidět podruhé... ()

Galerie (49)

Zajímavosti (17)

  • Autor knižní předlohy Robert Bear si zahrál jednoho z bezpečnostních pracovníků v budově CIA. (imro)
  • Víc než v žebříčkách návštěvnosti se Syrianě dařilo získávat různá filmová ocenění. Ze Zlatých globů si sošku odnesl George Clooney a nominaci Alexandre Desplat za hudbu. Z dvou oscarových želízek proměnil opět tu svou hereckou Clooney a nominaci si odnesl Stephen Gaghan za scénář. (imro)

Související novinky

Clooneyho drogová střední

Clooneyho drogová střední

16.07.2014

Možná jste zaznamenali, že už má George Clooney dva Oscary. Prvního získal za vedlejší roli v Syrianě, druhého mu potom vynesla produkce Affleckova Arga. To původně čerpalo z populárního článku… (více)

Pitt a Washington v hvězdné superkriminálce?

Pitt a Washington v hvězdné superkriminálce?

25.08.2012

Mediální vody se začínají zahřívat, ba přímo vařit kolem nového filmu Stephena Gaghana (foto), tvůrce neprávem opomíjené Syriany. Kriminální thriller Candy Store, ke kterému si Gaghan napsal scénář a… (více)

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

Jaden Smith zachraňuje taťku... a Shyamalana

12.11.2011

Znělo to zpočátku hodně nepravděpodobně, ale zdá se, že k tomu opravdu dojde: Will Smith a jeho potomek č. 1 si spolu zahrají v postapokalyptické sci-fi M. Night Shyamalana One Thousand A. E. Stopne… (více)

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

08.07.2009

Dvě postavy, které proslavil Harrison Ford (pravda, Jacka Ryana si ještě před ním zahrál Alec Baldwin, ale svou pravou tvář získal agent až s Fordem), se pravděpodobně vrátí na plátna kin. Klepy o… (více)

Reklama

Reklama