Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento film je inspirován skutečným příběhem, který se odehrál v zákopech První světové války na Štědrý večer roku 1914. Když v létě 1914 vypukla válka, překvapila a pohltila miliony mužů. Přišly Vánoce, sníh a spousty balíčků od rodin a armády. Ale překvapení nečekalo uvnitř dárečků, které ležely ve francouzských, skotských a německých zákopech. Tu noc jedna významná událost změnila osudy čtyř postav: skotského kněze, francouzského lajtnanta, výjimečného německého tenora a té, kterou miloval, nádherné dánské sopranistky. Během onoho Štědrého večera se nemyslitelné stalo skutečností: vojáci vystoupili ze svých zákopů, své pušky nechali za sebou a podali si ruce se svými nepřáteli. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (268)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

"Všichni přišli k tomu oltáři jako k ohni, který je zahřeje. Možná chtěli zapomenout na válku." - "Možná. Ale válka si vzpomene." Píše se rok 1914. Znepřátelení vojáci proti sobě stojí v zákopech, avšak kouzlo Vánoc na všechny zapůsobí a pro jednou zbraně utichnou.. Téma výborné, zpracování mohlo být mnohem, mnohem lepší! Největší zádrhel vidím v postavách. Příběh se soustředil na ty nezajímavé a zbytečné (úchylný nekrofil Robertson nebo falešní zpěváci v čele s Kruger), když by víc prostoru mohly dostat ty sympatické a charismatické, které do děje něco přinesly (poručík na německé a francouzské straně). Důsledkem je to, že všichni vyzní úplně jalově. Při scénách se zmíněnými přebytečnými postavami jsem se vyloženě nudila, což je škoda, protože námět je dojemný. Válka je zkrátka absurdní, ti nahoře mají spor a tak obyčejní pěšáci musí vraždit někoho, s kým by se za jiných okolností mohli přátelit - zatímco velcí pánové zahřívají žídle..(Mimochodem snad i ta reklama na stejné téma ve mě vyvolala víc emocí.) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborná vojnová dráma, ktorá síce veľmi smutným, no zato i krásnym spôsobom ukazuje to, o čom by mali byť Vianoce. O láske, pokoji a vzájomnom porozumení. Vojaci na fronte to dokázali, vrchnosti a kostnatým generálom to nedošlo.... To je škoda, pretože tak ako aj vo filme bolo zmienené, vojny začína len pár ľudí od stola a potom je len na prostom človeku aby znášal všetky tie vrtochy starých páprdov. Krásny vianočný film s veľkým odkazom. 85/100 ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála válečných filmů, který ukazuje, že v zákopech proti sobě stáli normální chlapi, kteří k sobě necítili hlubokou ideologickou či politickou nenávist. Většina z nich narukovala, protože dostala povolávací rozkaz a jediné, po čem opravdu toužili, bylo vrátit se ve zdraví domů. Jenže války vedou a organizují jiní, kteří v lidech programově probouzejí špatné stránky a lidskost hodnotí jako vysloveně škodlivou a nebezpečnou vlastnost. Oslovila mě myšlenka, zpracování bylo slabší. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Více než pohledu do duší vojáků všech tří zúčastněných stran v době Vánoc se mi dostalo poměrně rozvlekle natočeného příběhu. Jinak řečeno nudy. Ano, přiznávám se, místy jsem se opravdu neskutečně nudil a měl jsem co dělat abych to nepřepnul. Některé scény jsou ovšem výjimečné - např. již zmiňovaná Tichá noc s německým tenorem a skotskými dudy. Není to špatné, ale příští Vánoce sáhnu raději po jiných vánočních titulech... ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Na Vianoce 1914 uprostred bojiska, na ktorom sa stretli armády Francúzska, Nemecka a Škótska, sa vďaka pôsobivému speváckemu výkonu mladého nemeckého dôstojníka Nikolausa Sprinka, stalo niečo, čo porušilo všetky nepísané pravidlá vojny. Nepriatelia na život a na smrť si dali pauzu. Stovky vojakov vyliezli zo zákopov, otvorili šampanské, pokecali o živote a rodine, zahrali si futbal, spoločne sa pomodlili a potom sa vrátili k svojim povinnostiam. Snímka, ktorá dokazuje že aj Nemecko malo srdce a že vojaci sú tiež v srdci dobrí ľudia. Krásny filmový zážitok a i keď až tak nevnímate vianočnú atmosféru, mrzí ma, že som si film nepozrel cez vianočné sviatky. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Film a události v něm zobrazené inspirovaly v roce 2014 natočení vánoční reklamy britského obchodního řetězce Sainsbury's. (Jirka_Šč)
  • Film je věnován všem vojákům, kteří během Vánoc roku 1914 bojovali na různých místech fronty. (ČSFD)
  • Filmovalo sa vo Francúzsku, Nemecku, Škótsku a taktiež vo filmových štúdiách v rumunskej Bukurešti. (MikaelSVK)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama