Reklama

Reklama

Čisté nebe

  • Sovětský svaz Čistoje něbo (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Testovací pilot Astakhov, hrdina Sovětského svazu, byl uvězněn během velké vlastenecké války (1941-45). Při svém návratu domů po válce byl vyloučen z komunistické strany, vyhozen z práce a zbaven všech svých vyznamenání. Léta se nemohl vrátit do práce, kterou tak miloval. Postupně se z něj stával opilec, ale jeho láska a loajalita jeho ženy Saši ho zachránila, vrátila mu víru ve spravedlnost. V hlavní roli dobře známý ruský herec Yevgenij Urbansky, jehož tvář se stala symbolem 60. let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

d-fens 

všechny recenze uživatele

ocenenia : MFF Moskva 1961 - 1. cena Grand Prix (spolu s filmom "Hadaka no shima") ◘◘◘◘ Zaujímavá dráma o láske, ochotnej čakať a podstupovať vojnovú neistotu a beznádej s výbornými hereckými výkonmi, peknou kamerou a obrazovou kompozíciou.....pôsobivá scéna na staničnom peróne, kde ľudia čakajú na vlakový transport vojakov, aby aspoň na sekundu každý uvidel svojho milého syna, otca, muža, milenca.........ku koncu ale nevhodne zmixované s kritikou nespravodlivosti stalinistickej doby, avšak iba formou obhajoby "toho správneho komunizmu a strany"....ale iné sa od sovietskych filmov samozrejme čakať nedá...... ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Docela cenný střípek do mozaiky dějin, konkrétně doklad pomalého tání ledů v sovětské kinematografii pět let po Chruščovově kritice stalinského kultu (zatímco u nás pomník na Letné pořád ještě stál). Jenže to tání (zde v jedné scéně vyobrazené symbolicko-doslovně) bylo opravdu hodně pomalé a opatrné, takže to, o co ve filmu opravdu jde a co popisují všechny obsahy a učebnice, je vlastně jenom krátká epizodka ve vcelku konvenčním milostném příběhu vyprávěném z perspektivy pilotovy mladičké ženy, i když s výmluvnými obrázky každodenního válečného a poválečného života v SSSR a s pár lahůdkově nasnímanými a sestříhanými scénami (průjezd vlaku). Spojovací linka ze „současnosti“ s mlhavě optimistickým závěrem je evidentní úlitbou schvalovacím komisím a na filmu je vůbec hodně vidět, že byl točený pod tlakem, ve spěchu a s nevelkou produkční podporou; sám jsem měl trochu problém se jím prokousat, a to jsem z generace, která ještě byla navyklá hledat ukryté jinotaje v sebemenším náznaku. Nadčasový přesah vlastní vrcholným filmům z té všivé doby jsem tu nenašel. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Stejně jako raroh dávám 5. Možná ne moc objektivně. Proti Bondarčukovým agitkám moc pěkný film o válce, o válce v týlu. Sašenka je praštěná žákyně základky a zamiluje se do letce. Po rocích jej potkává v krytu a sama mu navrhne rande. Ostřílený hrdina se zjevně těší na sex ale když zjistí, že je to vlastně ještě holčička, spadne mu brada, nicméně nemá žádné jiné mejdlo rozpracované, tak kývne. Prožijí nádherné 4 dny a to je vše. Dál už jen tragedie. "Čím jsem se provinil? Byl jsem sestřelen, vzat do zajetí, co jsem spáchal? Nebojoval jsem snad?". "Není pravda že tatínek je opilec, je to hrdina". Aby tohle nádherné drama prošlo dumou, Čuchraj to vyřeší šťastným koncem a (kurva to je dobrý tah) smrtí Stalina. Ve filmu uslyšíte pár vět typu-jen strana mě držela v boji a jen komunisté jsou skvělí vojáci atd. Čuchraj mě připomíná našeho Kachyňu. Skvělý režisér, famózní romantik a komunistickou rétoriku se mu jakž takž dařilo obcházet. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Nadherny film o "pravde a lasce, ktera zvitezi...", s dokonalou a prekrasnou zenou Sasenkou (Нина Дробышева) v hlavni roli. Rusove/soveti tohle tema proste umeji kralovsky, myslim, ze nikdo jiny by to takhle nenatocil...Neni zadny duvod udelit tomuto filmu mene nez plny pocet v hodnoceni. Nadhera, uz se tesim, az se podivam znovu... P.S.: neni to valecny film, je to drama o lasce. ()

see_sawandrew 

všechny recenze uživatele

Poslední silná Čuchrajova výpověď o válce, tentokrát na téma: Sovětský svaz nemá zajatce, jen hrdiny a zrádce. Precizní hudba, místy skutečně bavurní hrátky s kamerou (průjezd vlaku) a velmi provokativní obsah. Vynikající herectví ústřední dvojice. 75% PS: Kýčovitě barevné flashforwardy jsou do filmu samozřejmě násilně dodány. Film samotný končí tam, kde má - v očích hlavního hrdiny, kde je nejzřetelněji znát právě věta "strčte si tu medaili do prdele". ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Mna tento film moc neoslovil a dost ma aj nudil. Nic sa tam nedialo, len reci okolo komunistov mi liezli na nervy. Bol to skor taky romanticky film mixnuty dramou. Vojnove tam nebolo nic, akurat ze sa to tiez odohravalo pocas druhej svetovej vojny. Ja som film videl s ceskym dabingom, ale v dvoch usekoch bolo len pocut rustinu a to aj dost dlhu dobu. Ale to nevadi, pretoze aj tak je to podla mna slaby film, ktory ma moc neoslovil. ()

babka 

všechny recenze uživatele

Tento film byl uveden ve Filmovém klubu Alfa Sokolov v sezoně 1983/84. Lepší byla podle mého Balada o vojákovi, ale i toto dílo je koukatelné i po 50 letech. ()

Reklama

Reklama