Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film nakrútený podľa skutočnej udalosti popisuje jedno z najväčších hokejových prekvapení všetkých čias, keď americký výber zložený len s hráčov univerzitných týmov získal na olympijských hrách v Lake Placid (1980) zlatú medailu. (dobso)

Recenze (9)

ARI50 

všechny recenze uživatele

Výborný dokumentární film hokej žeru není víc co dodávat. Sém rád že byl nakonec kvalitně s filmován ( Hokejový zázrak 2004 ) ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Když to porovnám s asi nejlepším sportovním filmem tohoto druhu - Bernským zázrakem, připadá mi to takové ploché a povrchní. Kdo má rád hokej, hrál a ho sleduje ho celý život včetně onoho "pozadí", toho ten film až zas tak nenadchne. Jednak tam je de facto jenom ta sportovní stránka věci a především, asi by bylo stokrát zajímavější, kdyby to bylo natočené z "opačné" strany. Ruská arogance a nabubřelost dostala na frak. Jak to snášeli sami Rusové? Prohrávali občas s našimi, zkousli to. Nebylo to často. Vyrovnali se i kanadským profíkům z NHL. Ale prohrát s amatérskými sportovci a ještě ze země, kterou na jednu stranu nenávidělia na druhou bezmezně obdivovali, jak to asi nesli? O sovětských sportovcích a především jejich životě toho víme dodnes zatraceně málo. Jenže tohle je prvoplánové podání, které není ničím ani vyjímečně, ani překvapivé... ()

Reklama

drackula 

všechny recenze uživatele

Nemám moc rád americké filmy, ktoré sú založené na "amerických zázrakoch". Avšak tento film mi výrazne nevadil. Ide o naozaj korektnú, nie príliš emočne prehnanú rekonštrukciu nevídaného športového "zázraku". A čo je asi najdôležitejšie, film napriek svojej dĺžke nemá výrazne hluché miesto a vôbec nenudí. Skôr naopak, diváka systematicky pripravuje na veľké finále. 85 % ()

AriAries 

všechny recenze uživatele

Existují vlastně zázraky? Nebo má i svět chaosu svůj řád a zákonitosti, které čas od času způsobí nevysvětlitelné jevy? Ať věříte prvnímu nebo druhému, tak sport je soutěží trénovaných, ale obyčejných lidí a něco jako "sportovní zázrak" je už z principu nesmysl. Obzvláště háklivý jsem pak na zázraky americké nebo ruské, kde hlavně během studené války vznikla jakási proletářsky sentimentální potřeba ukazovat světu, jak jsou ty národy velké a mocné...bohužel jen velké a mocné... Jako hokejový nadšenec bych dal filmu určitě víc, pokud by se chvalozpěvem na "zázračnou realitu" nezařadil do kategorie dalších kýčů tohoto druhu a pokusil se místo populismu lépe shrnout poměry tehdejšího sportu a politiky. Faktem ale je, že z řady těchto filmů je Zázrak na ledě pořád nejlepším americkým filmem s hokejovou tématikou. A všechna čest Herbu Brooksovi, i těm amatérům kteří, byli amatéry a ctili olympijské zásady Pierra de Coubertina. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Věkový průměr mužstva byl 21 let. Vítezný zápas byl odehrán v Lake Placid v roce 1980. Trenérem mužstva byl Herb Brooks. (helen catter)
  • Hráči z tohto tímu zapaľovali olympijský oheň v roku 2002 v Salt Lake City. (dobso)
  • IIHF pri svojom 100. výročí zverejnila rebríček najväčších hokejových udalostí, v ktorom sa Zázrak na ľade umiestil na prvom mieste. (dobso)

Reklama

Reklama