Reklama

Reklama

Zeptej se prachu

  • USA Ask the Dust (více)
Trailer

Obsahy(1)

Drama podle slavné románové předlohy Johna Fanteho se odehrává v období americké hospodářské krize. Temperamentní Mexičanka Camille (Hayek) doufá, že si polepší sňatkem se zámožným Američanem. Vše se ale zkomplikuje, když se setká s Arturem Bandinim (Farrell) – mladým Italem, který se chystá ukončit svou spisovatelskou kariéru a usadit se s nějakou půvabnou modrookou blondýnkou... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (108)

Michelle75 

všechny recenze uživatele

Asi bych dala i za čtyři, kdyby byl film o třetinu kratší. Mě to prostě sedlo a myslím, že na tenhle příběh sedí slogan, že "co se škádlívá-rádo se mívá". Takhle mi to připadalo po celou dobu mezi Salmou a Colinem. Ten hraje mladého a citlivého/i když to skrývá/ spisovatele, který se zatím jen hledá a do toho mu vstoupí tahle krásná Camille. Jejich kočkováná mě baví a vůbec nenudí. Vsuvka s Donaldem Sutherlandem je příjemná a vtipná, stejně jako Arturův vztah s Idinou Menzel. Mě osobně potěšila i účast Richarda Schickela/kterého od dob Andělů v Americe obdivuji/.Konec je na mě moc rychlý, ale rozhodně si nemyslím, že je to tak velký propadák, jak se o Zeptej se prachu píše.3,5* ()

blixadovan 

všechny recenze uživatele

Tohle si opravdu výborný román Johna Fanteho nezasloužil. Hrozná nuda, ve filmu se víceméně nic neděje, ona taky síla románu byla ve formální a ne obsahové stránce a to lze jen obtížně přenést na filmové plátno. Navíc při čtení knihy si snad nikdo nepředstavoval hlavní hrdiny jako takové krasavce, Colinovi Farrellovi se role moc nepovedla, Salma byla tradičně silná v nahatých scénách. Dialogy byly tak strašně moc našroubovaný do úst až to tahalo za uši. Do Fanteho světa ano, ale pouze prostřednictvím jeho knih! ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Začínám mít pocit, že tam, kde hraje Salma Hayek, nejedná se nikdy o velké dílo. "Zeptej se prachu" má předpoklady k tomu, aby bylo celkem dobrým filmem, ale nějak to nevyšlo. Příběh se odehrává ve 30. letech a soustředí se na mladého spisovatele Artura Bandiniho. Ten napsal jednu trochu úspěšnou knihu a v Los Angeles se snaží stvořit další. Neúspěšně. Má pocity, že už nic nezvládne, všechno, co napíše je pitomost. Jenže pak se seznámí se ženou. Je to Mexičanka, energická, protivná, krásná. Samozřejmě, že se do ní zamiluje, samozřejmě, že je to jeho múza. I on je k ní protivný, je na ní zlý, ale dají se spolu dohromady. Na to, že je předloha bestsellerem, film z ní vytěžil hodně málo. Nakonec je to jen obyčejný romantický příběh, který se docela táhne. Představitelé nejsou špatní, ale aby mi přirostli k srdci? To zrovna ne. Salma Hayek hraje svůj standard, což souvisí i s obnažením, které je zde poměrně nečekané a je vlastně jedinou odchylkou od klasického amerického romantického filmu. Vyniká ještě prostředí 30. let, které je znázorněno skutečně dobře. Jinak ale nemohu o filmu nic výrazně pozitivního říct. Je to škoda, protože to začínalo dobře. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2012/10/prach-uspesna-pokracovani-animaku.html ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Román Ask the Dust mám veľmi rád. Jeho radosť čítať, jeho radosť prežiť v hlave, pretože sa jedná o poctivý kus literárnej roboty, kde každé slovo má zmysel a každá postava opodstatnenie. Tešil som sa na film. A je veľmi smutné že som sa k nemu dostal až teraz. Filmový Ask the Dust nie je zlý. Jedinou jeho chybou je že neobsahuje žiadne uchopiteľné čaro, ktoré by to povýšilo nad normálny romantický príbeh - ktorý je vlastne základom celého príbehu. Towne ako režisér len rutinne natáča scény, bez nejakého hlbšieho zmyslu a mám za to že ľudia, ktorý nečítali knihu tento film viac menej sklamal. Farrell je ale rozhodne uveriteľný. Arturo Bandini v jeho prevedený je rovnako pamätný ako Henri Chinaski Mickey Rourka. Film postráda silnú emóciu, ktorá by diváka zrazila na kolená, postráda nejaké silnejšie prepojenie z postavami, ale aj napriek tomu z neho cítiť určitú atmosféru. Je to film, ktorému som ochotný odpustiť veľa vecí. Možno preto, lebo ten príbeh mám naozaj rád a nemôžem tvrdiť že by ho režisér alebo hlavný predstavitelia pokazili. Len sa z neho dalo vyťažiť podstatne viac. ()

crjules 

všechny recenze uživatele

Film podle stejnojmene knihy Johna Fanteho //oblibence meho oblibeneho spisovatele Charlese Bukowskiho // , je velice pekne a verne zpracovan. Vidim ono okno do kopcu, Camilu, Artura a jejich malicherne sceny v kavarne a vzpominam na knihu a na to, ze me predstavy o prostredi a postavach nebyly tem filmovym vubec vzdaleny. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (8)

  • V snímku se měl původně objevit Val Kilmer, ale nakonec si roli rozmyslel. (imro)
  • Robert Towne nabídl postavu Camilly Salmě Hayek již během příprav projektu. Byl odmítnut, neboť se Salma nechtěla zaškatulkovat jako Mexičanka. Roli přijala o osm let později. (imro)
  • Původní předloha filmu je kniha "Zeptej se prachu" od téměř neznámého amerického scenáristy a spisovatele Johna Fanteho. Kniha byla vydána zpočátku v omezeném nákladu a o její znovuobjevení a znovuvydání se postaral až spisovatel Charles Bukowski s vydavatelstvím Black Sparrow Press. Je pravděpodobné, že bez Bukowskiho přičinění by film na motivy románu nejspíš nikdy nevznikl. (Jaroslaf)

Reklama

Reklama