Reklama

Reklama

Zeptej se prachu

  • USA Ask the Dust (více)
Trailer

Obsahy(1)

Drama podle slavné románové předlohy Johna Fanteho se odehrává v období americké hospodářské krize. Temperamentní Mexičanka Camille (Hayek) doufá, že si polepší sňatkem se zámožným Američanem. Vše se ale zkomplikuje, když se setká s Arturem Bandinim (Farrell) – mladým Italem, který se chystá ukončit svou spisovatelskou kariéru a usadit se s nějakou půvabnou modrookou blondýnkou... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (108)

Michelle75 

všechny recenze uživatele

Asi bych dala i za čtyři, kdyby byl film o třetinu kratší. Mě to prostě sedlo a myslím, že na tenhle příběh sedí slogan, že "co se škádlívá-rádo se mívá". Takhle mi to připadalo po celou dobu mezi Salmou a Colinem. Ten hraje mladého a citlivého/i když to skrývá/ spisovatele, který se zatím jen hledá a do toho mu vstoupí tahle krásná Camille. Jejich kočkováná mě baví a vůbec nenudí. Vsuvka s Donaldem Sutherlandem je příjemná a vtipná, stejně jako Arturův vztah s Idinou Menzel. Mě osobně potěšila i účast Richarda Schickela/kterého od dob Andělů v Americe obdivuji/.Konec je na mě moc rychlý, ale rozhodně si nemyslím, že je to tak velký propadák, jak se o Zeptej se prachu píše.3,5* ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Začínám mít pocit, že tam, kde hraje Salma Hayek, nejedná se nikdy o velké dílo. "Zeptej se prachu" má předpoklady k tomu, aby bylo celkem dobrým filmem, ale nějak to nevyšlo. Příběh se odehrává ve 30. letech a soustředí se na mladého spisovatele Artura Bandiniho. Ten napsal jednu trochu úspěšnou knihu a v Los Angeles se snaží stvořit další. Neúspěšně. Má pocity, že už nic nezvládne, všechno, co napíše je pitomost. Jenže pak se seznámí se ženou. Je to Mexičanka, energická, protivná, krásná. Samozřejmě, že se do ní zamiluje, samozřejmě, že je to jeho múza. I on je k ní protivný, je na ní zlý, ale dají se spolu dohromady. Na to, že je předloha bestsellerem, film z ní vytěžil hodně málo. Nakonec je to jen obyčejný romantický příběh, který se docela táhne. Představitelé nejsou špatní, ale aby mi přirostli k srdci? To zrovna ne. Salma Hayek hraje svůj standard, což souvisí i s obnažením, které je zde poměrně nečekané a je vlastně jedinou odchylkou od klasického amerického romantického filmu. Vyniká ještě prostředí 30. let, které je znázorněno skutečně dobře. Jinak ale nemohu o filmu nic výrazně pozitivního říct. Je to škoda, protože to začínalo dobře. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2012/10/prach-uspesna-pokracovani-animaku.html ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Formálna stránka filmu (bohužiaľ) ďaleko prevyšuje tú obsahovú. Robert Towne nesporne je dobrý scenárista (Chinatown a iné), tu sa prejavil ako zručnejší režisér. Chémia medzi štandartne výborným Farellom a štandartne peknou Salmou nefungovala a nato, že to mala byť romantická dráma som ostal počas celého filmu absolútne "chladný", miestami priam znudený...Škoda. ()

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Film je příliš zdlouhavý a má hodně sestupnou tendenci. Kdyby se hodnotila první hodina, tak dám 4, ale psotupem času se to už moc vleklo a prakticky o nic už nešlo. Dvě skvělé herecké hvězdy v rolích nudných postav. Bohužel, Donald Sutherland dostal prostor ve filmu asi na 4 minuty (jestli vůbec), takže v podstatě se tam neobjevil nikdo jiný než Colin a Salma. Příliš dlouhá nuda, kde se pořád díváte na to samé. Ani ten konec mě nedokázal obměkčit. ()

blixadovan 

všechny recenze uživatele

Tohle si opravdu výborný román Johna Fanteho nezasloužil. Hrozná nuda, ve filmu se víceméně nic neděje, ona taky síla románu byla ve formální a ne obsahové stránce a to lze jen obtížně přenést na filmové plátno. Navíc při čtení knihy si snad nikdo nepředstavoval hlavní hrdiny jako takové krasavce, Colinovi Farrellovi se role moc nepovedla, Salma byla tradičně silná v nahatých scénách. Dialogy byly tak strašně moc našroubovaný do úst až to tahalo za uši. Do Fanteho světa ano, ale pouze prostřednictvím jeho knih! ()

Galerie (34)

Zajímavosti (8)

  • V snímku se měl původně objevit Val Kilmer, ale nakonec si roli rozmyslel. (imro)
  • Robert Towne se seznámil s původní knihou již v sedmdesátých letech. Jejího autora tehdy potkal během rešerší pro scénář k filmu Čínská čtvrť (r. Roman Polanski, 1974). Začal se o ní zajímat a scénář dokončil až na začátku devadesátých let minulého století. Dlouho potom nemohl sehnat finance na natáčení a text si mezi sebou pohazovala studia i přesto, že se o něj zajímal Johnny Depp. (imro)
  • Ještě předtím měl práva na knihu Mel Brooks, ale dlouho se neměl k činu, a tak mu práva vypršela. (imro)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno