Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dnes se společně podíváme na policejní stanici. Nevěříte, že je to místo jako stvořené pro pohádku? Ale to se hluboce mýlíte! Neřeší se tu ale žádný zločin. Naopak. V laskavé pohádce Karla Čapka jde totiž o náklonnost, o lásku. I když její objekt má trochu zvláštní podobu. Strážný Trutina objeví na ulici velké vejce a přinese ho na strážnici. Čeká, že se o něj někdo přihlásí. Do rána se ale z vejce vylíhne malá saň. Strážníci se o roztomilé mládě začnou starat jako o batole… (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Po celkem solidní Velké loupežnické pohádce s jedinečným "Laďou" Menšíkem jsem od tohoto díla očekával daleko více. Příběh je poměrně nudný a zápletka tak říkajíc žádná, přičemž úvodní začátek je zcela katastrofální a zbytečný (ještě, že jsou dnes dvd přístroje, takže si to člověk může přetočit). Vše tedy zachraňují skvělí herci v podání "hajného" Řehoře či mistra Hrušínského apod., a jen proto jsem to vydržel sledovat až do konce. Mimochodem, oči dračí holčičky byly udělány velmi zdařile, protože jsou rozkošné. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Krásná staropražská pohádka s vyprávěčem Vlastimilem Brodským.Už vím, proč mě to vždycky tolik táhne právě na Kampu a do Nerudovy ulice. Jsou to úžasná pohádková místa, bohužel plná hlučných turistů. Četníci byli vždy poctiví a spravedliví chlapi. Jedním takovým byl i strážný Trutina v podání Zdeňka Řehoře. Dračice Amina byla kouzelná. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Karel Čapek psal výborné pohádky, ale tentokrát se se zdejším osazenstvem neshodnu. Jiné pohádky se mi od něj líbily více. Tahle je sice opět výborně obsazená, ale také obsahuje méně humoru, také ne tak dobrý konec a ani kulisy nebyly lepší než v jiných, mnohem povedenějších pohádkách. Nicméně chválím úvod sestavený z dobových fotografií staré Prahy. A také pozadí studia jako fotka starého domu bylo nápadité. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka podle námětu K. Čapka. Dobrotivý strážník Trutina (Z. Řehoř) najde na své obvyklé obchůzce po Praze obrovské vejce, jež donese na policejní stanici, kde se z něho za krátký čas vylíhne sedmihlavá saň. Překvapení kolegové (J. Moučka, S. Fišer a P. Štěpánek) se i s Trutinou začnou o dráčka starat jako o malé dítě, dokud jim jejich otcovské pudy rázně nezatrhne hlavní strážmistr Pour v podání R. Hrušínského. Navzdory ztrátě pracovní pozice i hrozbě výpovědi z podnájmu se dobrák Trutina rozhodl pečovat o roztomilou saň, podobnou sedmihlavému psu a nazvanou Amina, sám v domácích podmínkách. Nikdo nedokázal projevit tak dojemnou starostlivost o blízkou osobu či o, jako v tomto případě, tvora, jako pan Řehoř. Když se díky obětavé péči dráček proměnil na zakletou princeznu, strážník se polekal a poté se dámy slušně a nesměl zeptal, jestli se nemůže proměnit zpět. V tomto krátkém příběhu se sice objevují nadpřirozené postavy, pohádkou bych ho však nenazval, neboť nekončí klasickým pohádkovým happyendem. Kromě čapkovského ukončení mě překvapily jména strážmistrů, jež sice v přímo nezazněla, ale objevily se v závěrečných titulcích, a byly též ražení ryze čapkovského. Bohužel příběh samotný mě příliš nezaujal, nebýt vynikajícího obsazení, nevím, kam bych s hodnocením klesl. I tak mám dojem, že se Velká policejní pohádka od paní S. Simonové dívá na průměr poněkud zespoda. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka mistra Karla Čapka podle mého názoru pěkně převedená na televizní obrazovku. Líbily se mi herecké výkony Rudolfa Hrušínského jako nadstrážného a Zdeňka Řehoře jako dobromyslného strážníka Trutiny i prostřihy na starou Prahu. Dnes už se pohádky natáčejí jinak, ale i toto zpracování má své kouzlo. Navíc si k tomu přidejme silné myšlenky o vztahu různých lidí k domácím mazlíčkům (svým či těch druhých) a o tom, jestli je člověk zakletý do zvířete člověkem či zvířetem. No a když princezna umí dobře vařit a je dobrou hospodyňkou, tak je tedy teprve výhra! Zajímavé komentáře: otik, LiVentura, wosho, dr.fish ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Podle stejného scénáře vznikla v roce 1983 v režii Karla Weinlicha i rozhlasová pohádka „O té sani z Vojtěšské ulice". (Miggi90)

Reklama

Reklama