Reklama

Reklama

Smrtihlav

  • USA Dark City (více)
Trailer

Obsahy(1)

John Cooper se probudí sám v hotelovém pokoji a zjistí, že je hledán za několik brutálních vražd, na něž si ale vůbec nevzpomíná. Problém je v tom, že si nepamatuje vůbec nic. Je to muž bez minulosti, bez vzpomínek a bez budoucnosti. Při hledání identity objeví tajemné město ovládané záhadnými bytostmi. Mají neobyčejnou schopnost - umí zastavit čas a manipulovat s lidmi. S pomocí Dr. Schrebera je Cooper jediný, kdo se vymyká jejich kontrole. Skládá skládačku, která mu vrací minulost a odhaluje tajemství vražd. (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (600)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Tohle se Proyasoi povedlo. Poutavý film s chmurnou atmosférou a hlavně přímá inspirace pro Matrix. Doložit se to dá na zcela konkrétních scénách. Například hned na začátku, kdy doktor volá hrdinovi, aby ho varoval před nějakými zlými lidmi, kteří už si pro něj jdou. V Matrixu volá také hned na začátku Morpheus Neovi do práce, aby ho varoval před agenty... ___ Matrix je samozřejmě klenot, mnohem vybroušenější film, Dark City jde trochu jinou cestou, ale stále stojí za pozornost, je dost podceňovaný a ne tak známý, jak by zasloužil. Při sledování tohoto filmu divákovi dojde, jak dokonalý, bezchybný, propracovaný a komplexní Matrix skutečně je. Dark City je proti němu slabý odvar, ale stále se jedná o vynikající snímek. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Neskutečné. Proyas je na ponuré atmosféry machr a tohle podivné město skrývá opravdu depresivní tajemství. Herci jsou skvělí skoro všichni, ale jednoznačně jim kraluje Kiefer Sutherland a jeho doktor je celou dobu hodně nejednoznačný. Jennifer Connelly tady zase působí neuvěřitelně kouzelně. A ano s MATRIXEM si je DARK CITY podobné docela dost. ()

Reklama

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Pěkná temná atmosféra a prostředí, které filmu dodává obrovskou sílu. Netypický příběh, který je velice přijatelný. Poslední dobou mě novodobé filmy unavují. Dark City byla dobrá volba na spravení chuti. Rufus Sewell zahrál dobře, i když místy mi k němu role neseděla. Jennifer Connely sympatická a své kouzlo v temném městě měla... 8/10 = 80% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Fíha, tohle byla jízda. Smíchejte dohromady Metropolis, P. K. Dicka, Burtona, Gilliama, Coeny a třeba i Matrix, přidejte k tomu Proyasovu vyšperkovanou režii a Proyasův hodně, hodně bizarní scénář... A dostanete Dark City. Proč se u nás jmenuje Smrtihlav, těžko říct. Každopádně je to šťavnatá lahůdka pro milovníky žánru, kterou bych nejspíš doporučil Franzi Kafkovi, kdyby se mu náhodou jednou zachtělo vstát z hrobu mrknout na nějaký film. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Smrtihlav vznikol o rok skôr než oveľa známejší sci-fi Matrix. Porovnanie oboch snímok ukáže, že transexuálni súrodeneckí úchyláci Wachowski okopírovali mnohé motívy aj celkovú štylizáciu Proyasovho diela. Vďaka fenomenálnym akčným sekvenciám sa však z Matrixu stal celosvetový hit, zatiaľ čo Smrtihlav skončil ako komerčný prepadák, ktorý neprávom upadol do zabudnutia. Už nie práve čerstvú snímku, ktorá nezapadá do mojich obľúbených žánrových skupín - vyložene nenudila, ale depresia, ktorá by sa mala dostaviť, neprichádzala, zo všetkého najviac mne príbeh mesta bez slnka pripomínal drsnejšiu rozprávku. Jednoducho sú filmy, ktoré sa musia vidieť v pravý čas, najlepšie v roku, v ktorom idú do kín. Pritom predstavuje intenzívnu žánrovú skratku z nemého expresionizmu cez tech-noir ku kyberpunkovým víziám budúcnosti. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (19)

  • Hneď v úvode, keď John Murdoch (Rufus Sewell) leží vo vani, je vidno, že voda má ružové zafarbenie a nie je matná. Vaňu opustí a rozbije akvárium s rybičkou, ktorú dá do vane. Voda je vtedy zrazu dokonale číra a transparentná. Neskôr sa jeden z policajtov snaží vyloviť rybičku z vane a voda má jemný nádych ružovej, no je stále transparentná. (Lukoh)
  • V roce 1999 získal film cenu Saturn Award za Nejlepší sci-fi film. (Chatterer)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Redford prchá před LaBeoufem

Redford prchá před LaBeoufem

26.07.2011

Samozřejmě jen na plátně. První dobrá zpráva: Robert Redford se vrací k jednomu ze žánrů, který jej proslavil – když se řekne „polit-thriller“, každý si vybaví legendární Tři dny kondora. Nový film,… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama