Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 2005 natočil režisér Petr Nikolaev film o lásce, přátelství, smrti a naději. Vznikl podle námětu povídky "Štěstí" a následného scénáře spisovatele, scenáristy, dramatika a básníka Jiřího Stránského. Jádrem je milostný příběh letmého setkání dvou mladých lidí zavřených v padesátých letech v komunistické věznici. Hlavní hrdina Luboš (J. Doubrava) náhodně zahlédne dívku Danu (T. Pauhofová), do které se zamiluje. Dana jeho cit opětuje a jejich láska je o to závratnější, oč nemožnější je ji v tomto prostředí naplnit. Pomáhá jim v tom i soudržnost vězňů, která mnoha lidem umožnila tuto smutnou dobu důstojně přežít. Příběh na pozadí perzekuce a neustálé přítomnosti smrti podává důkaz o odvěké vlastnosti mládí, které se vzpírá každé zrůdné teorii a stále znovu se vztahuje k ideálu života bez kompromisů, otupělosti a bezpráví... Padesátá léta minulého století jsou pro řadu z nás již jen pouhou historií, paměť o jejich podobě by však neměla nikdy z naší mysli vymizet. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Bohužel mě snímek vůbec neoslovil tak, jak by měl - přišlo mi, že vidím jedno klišé za druhým a onen romantický vztah hlavních postav mi byl srdečně lhostejný. Možná to byla jen má vlastní chyba (třeba jsem neměla "tu správnou" náladu), ovšem nemohla jsem si pomoct - klišé, klišé, klišé. Co mě však mile překvapilo, byla ona schizofrenní "industriální" hudba - pro mě rozhodně nejlepší složka filmu. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Malý, nenápadný film, který se vyloupne ze skořápky jako Popelčiny střevíčky. Takové mám rád. Jiří Stránský dělá svoji práci pořád stejně a vlastně pořád jinak. Skvělé oživení starého tématu a velice příjemný Pavel Zdeníček. Neokoukaná a netradiční romance. Stačí jedna věta na pozadí a divák ví, co chce autor sdělit. 90%. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Nedomyslená väzenská romanca z prostredia komunistického kriminálu 50.-tych rokov. Režisér Petr Nikolajev by si mal asi viacej naštudovať historické fakty skôr ako sa pustí do podobného projektu. Silne pochybujem o logickej vierohodnosti scenára. Otrasné sú aj herecké výkony. Jakub Doubrava v hlavnej mužskej úlohe je nemožný. Úplné herecké drevo. Trapne prehrávajúca šereda Táňa Pauhofová v roli jeho partnerky aspoň ochotne ukázala tie svoje miniatúrne prsia. Nijak nevynikli ani treťoligoví českí herci vo vedľajších úlohách. Pavla Zedníčka, bez kartáča pod nosom, som skoro ani nespoznal. Staré fosílie Pavel Landovský a Josef Somr sú čím starší tým horší. No za snahu a euforické (ale herecky aj tak nepresvedčivé) zvolanie hlavného hrdinu: "Komunisti jsou zločineckí svině!", dávam dve hviezdičky. ** ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Za tých pár minút veľmi trpkej romantiky si divák môže prísť na veľa alebo o veľa. Určite si príde na veľmi trúfalý počin, z ktorého nakúkala neskúsenosť a mladosť všetkých zainteresovaných, o to krajšie sa však na to v niektorých scénach pozeralo. Rovnako aj námet mal mnoho kladov, no mohol poskytnúť oveľa viac. Postavy boli dobre rozohrané, ale neboli úplne rozvinuté, čo je napríklad pri takom Formanovi, či Zedníčkovi škoda. Takže divák môže pri filme prísť tak maximálne o pár sĺz. Ja by som však volil konkrétnejší záver filmu. Posledných pár minút dostane priestor aj pár slovenských účinkujúcich, z ktorých najviac svojim niekoľko slovným prejavom vyčnieval Roman Pomajbo. 80%. ()

zuza99 

všechny recenze uživatele

Nerozumím tomu, jak mi mohl takový (asi příjemný) film uniknout. Strašně sympatický páreček + se tam objevilo několik pánů herců. Skoro bych chtěla tleskat, ale jen skoro, protože děj byl hooodně rozlétaný. Mám pocit, že chtěli zachytit úplně všechno a nakonec nezachytily pořádně skoro nic. Ještě chci pochválit hudbu a kameru. Přemýšlím, jaké bych měla mít pocity a myslím, že bych se měla hnusit, ale vlastně vůbec ne, byl to celkem příjemný film s dost useknutým koncem. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (3)

  • I když jde ze střechy věznice vidět panorama Prahy, pro potřeby natáčení si Petr Nikolaev vybral nevyužívanou věznici v Mladé Boleslavi. (Lucas87)
  • Když Táňa Pauhofová popisovala, jak se styděla ve své první odhalené scéně ve filmu, nemluvila pravdu. Ve skutečnosti měla odhalenou scénu hned ve svém debutu Kruté radosti (2002). (hippyman)

Reklama

Reklama