Reklama

Reklama

Million Dollar Baby

  • USA Million Dollar Baby (více)
Trailer 2

Mladá žena Maggie Fitzgeraldová osloví trenéra boxu Frankieho, aby ji trénoval. Když jí odmítne s tím, že holky netrénuje, tak začne chodit do jeho boxovací tělocvičny, o kterou se stará bývalý boxer Eddie. Maggie je velmi chudá a pokorná, každé ráno chodí běhat, celý den pracuje jako servírka a večer chodí boxovat do tělocvičny, kde jí Eddie občas poradí, jak se zlepšit. Frankie je naštvaný, nic se mu nedaří, žije sám, jeho dcera s ním nemluví a tělocvična je prodělečná. Když od něho odejde nadaný boxer, tak se rozhodne dát vytrvalé Maggie pár tréninků. Maggie poslouchá všechny rady a hodně se zlepší. Když je připravená na zápas, tak jí Frankie přehodí manažerovi. Frankie sleduje zápas Maggie se zkušenou boxerkou, a když vidí, že jí manažer neporadí, tak si přetáhne Maggie k sobě a slíbí jí, že už jí neopustí. Frankie je bručoun, ale ve své práci patří k nejlepším a dovede tvrdohlavou Maggie k vítězství. Maggie nepřestává dřít, začnou chodit na zápasy, ve kterých knokautuje všechny soupeřky v prvním kole. Když už nemá s kým soupeřit, tak ji Frankie posune o váhovou třídu výš. V boxu je velmi dobrá, ale neumí si chránit obličej. Frankie má o ni strach, a tak odmítá nabídky na box se silnými soupeřkami, aby nepřišla k úrazu... Frankie se rozhodne vzít Maggie na zápas do Anglie, kde vyhraje. Po zápasech v Paříži, Bruselu aAmsterdamu se vrátí do USA jako slavná boxerka. Maggie dostává další nabídku na zápas o titul, Maggie za vydělané peníze koupí dům své matce, která se o ní nezajímá. Matka je naštvaná, že jí kvůli domu přestane sociálka posílat dávky, a tak jí Maggie bude muset začít posílat víc peněz. Matka ji neocení, stydí se za její práci a Maggie to moc mrzí... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 278)

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Eastwood se s tím takříkajíc nepáře - své charaktery zdárně profiluje už od první minuty a po takových dvaceti už jste bezpečně zakotveni v osidlech jeho hry. Hry dlouhé, mnohovrstevnaté, ale pečlivě vymyšlené. Dala by se rozdělit do tří silných dějství: Trénink, zápasy a ve sportovním žánru nově i „něco navíc“, které z navenek drsného sportovního matche dělá hutný emocionální klenot. Citlivá režie vede prvoplánově (a zcela bez problémů) ústřední trojici ke zdárnému průniku do divákova srdce a ztotožnit se s jednotlivými postavami tak není nejmenší problém. „Vinu“ na tom mají pochopitelně i sami herci - nejvíce z ústředního tria pravděpodobně září ostřílený rváč a citlivý elegán Eddie v podání Morgana Freemana, který celý film utáhne úplně v pohodě pouze mimickými svaly. Na druhou stranu, i chameleónská Hilary Swank famózně potvrzuje, že se za své herecké schopnosti zřejmě upsala ďáblu. Boxerské zápasy jsou bez nadsázky strhující (už dlouho jsem u filmu tolik nedržel pěsti), prosté jakýchkoliv zásadních klišé (viz. oblíbené „Rockyovské“ krvavé cákance ve zpomaleném záběru) a je do nich i velice jemně zakomponována i humorná složka, která po vypjatých chvílích nervózního okousávání nehtů příjemně osvěží. Podtrženo, sečteno: Kdo si myslel, že Eastwoodovi už pomalu dochází dech, neměl by si Million Dollar Baby rozhodně nechat ujít. Jde o výjimečný počin nejen na poli sportovním a Oscara by si za něj Eastwood zasloužil mnohem více, než eventuelně minulý rok za Tajemnou řeku. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Narodila se s výraznou podváhou, ale bojovala. A to jí vydrželo celý život. Umanutou a odstrkovanou servírku pošle do ringu coby svého posledního koně starý a rezignovaný trenér. Příběh částečně o boxu, ale víc o vykupitelské síle zodpovědnosti za lidská rozhodnutí. Poctivé vyprávění, bravurní práce se světlem, kouzlící dvorní kameraman Tom Stern, režisér, který nás nechává vnímat rozvážný a chlapsky patetický příběh, letmo pouštěná hudební stopa – celkový dojem jen mírně kazí předvídatelnost a jakýsi mistrův přímý „tah na branku“. Ale čert to vem. Jinak naprosto trefil herecké obsazení, noblesní Morgan Freeman je bezchybný, sám Clint Eastwood dávno přezrál nejlepší ročníky a přirozeně krásná Hilary? Radost pohledět.. Eastwood je žijící legendou, celý život oscilující mezi herectvím a režií a právě jeho minimalistické vedení jeho příběhům dokonale svědčí. Na sklonku své tvorby je neomylný. Melancholický neklid a jedno poctivé dospělé vyprávění. Plný počet. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Tak jistě, brečela jsem, ovšem v tomhle případě to nějak není zásluha autora nebo jak bych to řekla, spíš vlastně naopak je to zásluha autora až moc, zkrátka není to doklad geniality tvůrců jako jiné moje divácké slzy. Úplně na začátek mi vadí ten model (syndrom) povídkové adaptace. Protože jakkoliv bych mohla být členem spolku lidí volajících po svatořečení Morgana Freemana, tak už jsem vyrostla do té doby, že mi přijde trošku lenošské/odfláknuté spoléhat se na voiceover starého, unaveného a moudrého muže, a to zvláště v případě, že jeho vyprávění nijak nekontrastuje s příběhem a veškerý obsah se jím jen zdvojuje. Navíc se tím snímá břímě z herců, kteří nemusí být tak výmluvní řečí těla, když za ně jejich duševní pochody odvypráví hlas shůry. Tím přecházím k další hlavní výtce - hlavní postavou je totiž trenér Frankie a Clint jako jeho představitel je ve své roli neuvěřitelně nehybný a kožený, zvláště také proto, že po letech v businessu se prostě dopracoval k tomu, že už hraje jenom Clinta Eastwooda (protivného, ale v jádru dobráka). Jeho nulová expresivita extra vynikne vedle k zulíbání živelné Hilary, která ale žel bohu představuje jenom figurku v životním příběhu protivného trenéra, a nikoliv naopak. Poněkud umělé namontování "srdcařského" bojovníka Dangera do vyprávění za účelem vyrobit jednu z dalších point mi připadá jako další scenáristická lenost, stejně tak časté spoléhání na stmívačky není nic, z čeho bych si sedla na zadek. Nicméně je pravda, že po většinu svého dospělého života si plánuji, že druhá věc (a možná i první, záleží, jak to budu mít s akvárkem), kterou si pořídím do vlastního bydlení, bude boxovací pytel, takže po této stránce jsem si přišla na své. Sledovat muskulaturu na Hilary bylo příjemné potěšení, ještě větší blaho potom bylo sledovat dokonalý stroj Luciu Rijker v pohybu. Protože když se někomu říká nejnebezpečnější žena na světě, tak to mi sakra imponuje. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Mlať ji do prsou, až jí zmodraj a upadnou." Co je víc sexy než ženský box? Snad jen ženské vzpírání, ale na to nemám žaludek. Tady o ten box naštěstí až tolik nejde, protože Frankie je prvotřídní mrzout, Maggie je neuvěřitelně odhodlaná a kámoš Eddie má taky co nabídnout. Já si to tedy hodně užil, ale jelikož nepatřím mezi milovníky slzou zmáčených filmových koncovek, tak si dovolím jednu hvězdu ubrat. Objektivita se přitom sice třese vztekem, ale já naštěstí absolutně netuším, co je to být objektivním hodnotitelem. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem si namlouval, že jsem možná neměl jen náladu na tu hru světel a stínů (no, vlastně spíše těch stínů). Pak jsem si namlouval, že jsem možná neměl jen náladu vidět znovu nějakou cestu vzhůru a dolů, protkanou nejrůznějšími moralitami. A potom jsem konečně viděl "Zuřícího býka" a jsem rád, že už si nic namlouvat nemusím. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (51)

  • Moderátorka Barbra Streisand odovzdala druhýkrát Oscara pre Clinta Eastwooda. Predtým mu odovzdala Oscara za najlepšiu réžiu filmu Nezmieriteľní (1992). Predtým, ako mu udelila druhú filmovú cenu, povedala: "Veľmi rada by som ti to dala znova, Clint." (Pat.Ko)
  • „Mo chuisle“ doslova znamená „môj pulz“, ale tiež môže znamenať „moja láska“ alebo „môj miláčik“. Je to výraz náklonnosti prevzatý z pôvodnej frázy „A chuisle mo chroí“ alebo „Pulse of my heart“. (Pat.Ko)
  • Režisérka Anjelica Huston donesla producentovi Albertu S. Ruddymu knihu "Rope Burns" a řekla mu, že až si přečte povídku "Million Dollar Baby", tak se rozbrečí. Ruddy se přiznal, že tomu tak opravdu bylo. Nicméně Huston počítala, že jí vzápětí nabídne režii filmu, což se nestalo, a než Ruddy vyřídil autorská práva, byla Huston upsána jinému projektu. (don corleone)

Související novinky

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Eastwood dobyje japonský ostrov

Eastwood dobyje japonský ostrov

07.07.2005

Po komornej, Oscarmi ovešanej boxérskej dráme Million Dollar Baby sa Clint Eastwood vrhne na nakrúcanie snímky FLAGS OF OUR FATHERS. Pôjde o vojnovú drámu podľa knihy Jamesa Bradleyho, ktorú pre… (více)

Reklama

Reklama