Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzneste se na kouzelném létajícím koberci a vydejte se na napínavý let plný legrace s Aladinem. Skvělé dobrodružství doplňuje podmanivá hudba, oceněná Oscarem. Aladin žije se svou rozpustilou opičkou Abu uprostřed kouzelného města. Jeho obyčejný život naruší dobrodružství, ve kterém se snaží zachránit princeznu Jasmínu ze spárů zlého kouzelníka Jafara. Aladin ale není na těžký úkol sám – má kouzelnou lampu. Stačí ji otřít a zjeví se džin, který má smysl pro humor a dovede měnit podoby. A splní i Aladinovo přání proměnit se v prince, aby okouzlil Jasmínu. Moc lampy však odhalí také Jafar a pokouší se jí zmocnit. Aladin musí nad Jafarem zvítězit a použít k tomu veškerou svou chytrost. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (245)

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

V dobe premiery Aladdina mi bylo 5 let a s hruzou jsem zjistil, ze ackoliv jsem doma mel hracky na motivy tohoto filmu (dokonce si i pamatuju, ze byl v Happy Mealu od McDonalds), tak jsem ho vlastne nikdy nevidel. S uvedenim hranyho filmu jsem se rozhodl tuto chybu napravit a opet musim vysmeknout Disneymu poklonu - od skutecne zacatku typu Snehurka, Pinocchio, Dumbo, Bambi a ja nevim ceho jeste az do cca druhy Fantazie prisel se skoro kazdym filmem velkolepy pribeh, atraktivni a hlavne moderni animace a skvela rodinna zabava. Djin v podani Robina Williamse skvelej bavic, cemuz dopomaha i ten filmovy vizual - jsou to vterinovy detaily ktery mi vykouzlily usmev na tvari i dneska jako starymu chlapovi. A ta nadcasovost - uz v roce 1992 nas Disney pred Aladdinem varoval jakozto nuzakem kradoucim chleba. 25 let po varovani se nam po Evrope prohani takovych Aladdinu uz miliony a misto chleba si ted privlastnujou nase socialni jistoty. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

50. Zlatý Glóbus za rok 1992 - cena (3) - *Nejlepší hudba - Alan Menken, *Nejlepší filmová píseň - "A Whole New World" - Hudba Alan Menken, text Tim Rice, *Zvláštní cena - Robin Williams (za dabing) + nominace (3) - Nejlepší film (komedie / muzikál), Nejlepší filmová píseň - "Friend Like Me" - Hudba Alan Menken, text Howard Ashman, Nejlepší filmová píseň - "Prince Ali" - Hudba Alan Menken, text Howard Ashman ()

Reklama

kiddo 

všechny recenze uživatele

No to je ovšem jiná. Upřímně nechápu ty stížnosti na údajný sexismus Disney, protože oni ten svůj zavedený typ postavy – atraktivní flákač s iluzemi o své výjimečnosti – zachovají i při změně pohlaví. Tentokrát však udělali skutečně tvůrčí krok, dovedli ji do zcela logické podoby a udělali z ní zloděje z povolání s psychotickou posedlostí nenáročným životem a bohatstvím, jehož zahálčivost se rodí z přiznané nechuti k práci – představte si Popelku, kdyby kradla ručníky a měla osobnost. A co je nejlepší, tahle zásadní charakterová vada je nejenom pojmenována, ale funguje jako jádro příběhu a teprve její vědomé napravení a vyměnění za nesobeckost a obětavost umožňuje hrdinovi vysloužit si svůj happy end, čímž se z Aladina stává historicky první disneyovská princeznovka s použitelným morálním ponaučením. Do toho nám navíc vstupuje popkulturní smršť a meta riffování v podání vynikajícího Williamsova džina a nebývale zvládnutá princezna, která na jednu stranu není ořezávátko a zároveň svou okázalou emancipovaností nikdy nevstupuje do té otravné říše typicky pokryteckých, užvaněných, feministických Mařen. Osobně jdu sice víc do kolen z Flynn Ridera, ale tohle je pravděpodobně první disneyovka, kterou bych dětem pustila beze strachu, že z nich vyrostou amorální oportunističtí zmrdi, a to nějaké mé osobní áchání dalece převažuje. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

31. celovečerní Disney Kombinace příběhů z pohádek Tisíce a jedné noci v Disney stylizaci? Konečně, jako nápad je to naprosto v pořádku. Slavná éra Disney Renaissance je definována především uchu lahodící hudbou Alana Menkena a Aladin přišel právě včas, aby si publikum vzpomnělo na tradiční lásku Hollywoodu k orientu. Vzpomeňme na nádhernou stylizaci Zloděje z Bagdadu s Douglasem Fairbanskem nebo na Kismet s Marlenou Dietrichovou. Ale podobně jako u Lvího krále musím konstatovat, že jako dítě jsem znala jen navazující filmy, seriál a hru a dnes vnímám Aladina přeci jen jako příliš vyždímanou Disneyovku. A to ani nemluvím o té hrané verzi. Ten původní animák není dokonalý, animace paláce princezny a vstupu do jeskyně je dnes už dokonce překonaná, klasická formulka "princezna, hrdina a roztomilá zvířátka proti zloduchovi" sice funguje, ale toho modrého džina jsem nikdy nepovažovala za dobrý nápad. Tolik popkulturních odkazů v jeho výstupech by jednoho až udusilo. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Naprosto božský animák s vynikajícím hlasovým doprovodem Robina Williamse, který si dle mého tento dabing skutečně vychutnal (daboval Džina) i po improvizační stránce, neboť ty hlody, které říká by nedokázal vymyslet žádný jiný scenárista, jen Robin. Takže se tu zrodila pohádková klasika, která je i přes 2D animaci nestárnoucí rodinnou zábavou, která dokáže vyvolat tu správnou pohádkovo-orientální atmosféru, pro kterou tento žánr tak milujeme. Já nejsem výjimka. Plus procenta za kouzelný koberec chovající se jako nejroztomilejší domácí mazlíček. 85% ()

Galerie (64)

Zajímavosti (32)

  • Aladin je vizuálně i dějově velmi podobný filmu The Thief and the Cobbler (1993), jehož výroba započala již v 60. letech. Film se potýkal s mnoha finančními, právními a výrobními problémy a nakonec byl uveden do kin až rok po Aladinovi pod názvem The Princess and the Cobbler. A rok poté v jiném sestřihu pod názvem Arabian Knight. Film byl neprávem osočován za to, že vykrádá Aladina. (tomalakis)
  • Původní kinoverze z roku 1992 obsahovala větu "Good tiger, take off and go" ("Hodný tygr, zpakuj se a jdi"), kterou pronesl Aladin, když na něj tygr Rádža vrčel. Po vydání filmu na VHS v 90. letech se začala šířit fáma, že tvůrci do filmu vložili podprahovou zprávu a Aladin ve skutečnosti říká: "Good teenagers take off their clothes" ("Hodní teenageři, svlékněte se"). V edici z roku 2004 byla hláška kvůli kontroverzím z filmu vypuštěna. Ale ve vydání z roku 2015 byla do filmu opět přidána. (Alfréda)

Související novinky

Dočká se Aladin pokračování?

Dočká se Aladin pokračování?

15.08.2019

Po obřím úspěchu hraného Aladina od režiséra Guye Ritchieho (Král Artuš – Legenda o meči) není divu, že studio Disney aktuálně zvažuje pokračování. Snímek několik dní nazpátek překročil miliardu… (více)

Reklama

Reklama