Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film vypráví o dívce Michelle, která je od mala hluchá a slepá. Rodiče ji chtějí dát do ústavu, ale jednoho dne se objeví svérázný učitel, který se z divokého zvířete pokusí udělat lidskou bytost. Vzniká tak hluboké pouto na celý život. Na konci cesty se však role obrátí. Učitel trpí Alzheimrovou chorobou a je to právě Michell, která jediná mu může pomoci si vzpomenout. Zde také vlastně příběh začíná a skrze Michell je nám celý vyprávěn. Vzorem pro tenhle film je oscarový THE MIRACLE WORKER z r. 1962. (berg.12)

(více)

Recenze (29)

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděla film, který by na mě tak hluboce zapůsobil (po všech stránkách) a dojal mě. Způsob vyprávění, herci, zvláštní patos (tam, kde jsem ho nečekala) i nepatos (tam, kde bych ho čekala), prostě téměř všechno se někde uvnitř dotklo mé struny a velmi jemně mi na ni zahrálo "melodii tklivou". ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Remake, který jde hodně nad rámec svého originálu. Po týdnu indického filmu působil jako zjevení. I když typický patos mu určitě upřít nelze, stejně tak jako pro evropského diváka zbytečnou teatrálnost. Žádný muzikál, žádná love story, žádné "závažné" rodinné problémy, ale dojemný příběh o síle lidskosti a cestě za světlem. Na komorní drama používá v podstatě epický formát a výsledný obraz, spolu s nádhernou hudbou, je mnohdy úchvatný. To, nad čím bych se jindy jen kysele pousmál, dokázali Indové udělat způsobem, kterému jsem naprosto podlehl. Už dlouho se mi nestalo, aby mě takhle dostal v podstatě první záběr filmu. Závěrem řečeno: přesvědčil jsem se, Bollywoode, že také umíš točit krásné filmy a teď už Ti zkrátka leckjakou tu srágoru neodpustím, svéráz-nesvéráz. ()

Reklama

tombac 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, z nichž se prožitek znásobí zhlédnutím v kvalitním kině. Do této kategorie bych zařadil Black. Těžko by mě můj první indický snímek na malé obrazovce monitoru tak převálcoval, jak se tomu stalo v komfortním a dobře ozvučeném sále multikina na letošním Febiofestu. Nádherná hymnická hudba, která jakoby vypadla z Pána prstenů, spousta křiku, slz, vzrušených a patetických proslovů, a kopec dojetí, jež z diváka až s brutální přímočarostí snímek doluje, v klasickém příběhu o outsiderovi, který se díky laskavé a otcovsky tvrdé pomoci zvenčí úspěšně vzepře krutému osudu. V indickém pojetí neskutečný doják, který nepokrytě citově vydírá. Kdo tuhle filmařskou metodu vyčítá korejským a japonským melodramatům, měl by vidět v kině Black. V počtu mých prolitých slz v kině drží Black od včerejška primát. Nebyl jsem v tom sám - vedle sedící černoch a vysoký mladík neustále popotahovali a utírali si oči, a po projekci bylo na některých zsinalých obličejích vidět, že jejich majitelé byli též otřeseni. Uf! Do konce Febia zbývají 3 dny, ale je téměř nemožné, aby se emocionálně drtivému zážitku z Blacku byť jen něco vyrovnalo. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Artový, komorní snímek o hluché a slepé dívce a jejím svérázném učiteli, kteří si díky silně vytvořenému poutu navzájem pomohou, ačkoliv to vypadá, že pomoc potřebuje jen jeden. Standardní snímek pro malou část diváckého osazenstva, kteří ve filmu hledají hloubku a náznaky něčeho většího než snímek nabízí. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Hluchonemého človeka vykresliť ako zviera, hádam aj niečo horšie, no neviem či to bola práve najšťastnejšie zvolená forma. Hlavne ma iritovalo to dievča, chodilo ako Chaplin, správanie aj pohyby mala ako retardované dieťa, a nemusím byť doktor aby som vedel, že hluchonemí človek sa takto nechová. Ci to takto bol nastavený scenár alebo herečka si to zle vyložila, to už sú len moje dohady. Príbeh je smutný, ma sebe aj nejaké posolstvo, že aj keď 100 krát padneš na hubu, vstaň a dokáž nie iným ľudom, ale sebe, že na to máš a keď máš pri sebe človeka, ktorý ta vie naviesť správnym smerom, o to lepšie. Aj keď je príbeh veľmi silný, kamera je slušná, hudba sa do scén hodí, a celkové spracovanie a forma majú v sebe ľútosť, ale tu precítenosť, ktorú by film mal mať, tak práve tým nedisponoval. ()

Galerie (35)

Reklama

Reklama