Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Indie. Země třetího světa, jež se dosud nevypořádala se svou koloniální minulosti a která neustále zápasí s nadměrnou populací. Stát velkých rozdílů v kulturní a sociální úrovni obyvatel, s vysokým procentem negramotných a hladovějících. Hrdiny Macherdztho filmu Nevděčník jsou dva mladí vzdělaní muži, Sómú a Vikram. Zdá se, že jejich přátelství nemůže být ničím ohroženo. Sómú neváhá pro svého přítele sehrát úlohu provokatéra a vetřít se do přízně dělníků. Oba jsou také nečekaně a nechtěně strženi do víru třídních rozporů. Sómú se v této zkoušce projeví jako „nevděčník“. Poznává zblízka život obyčejných dělníků, a ač sám ze středních vrstev, rozhodne se bojovat za jejich práva. V tomto zápase však přichází o život. Vikramův otec je továrníkem. Ze syna chce vychovat svého nástupce, tvrdého a bezohledného muže. Na Vikrama však působí Sómúovy pokrokové názory. Postupně jim začíná rozumět a po přítelově smrti je přijímá za své. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (2)

Polda99 

všechny recenze uživatele

Nedovedu si představit, jakým způsobem byl tento film vnímán v době svého vzniku v 70. letech, ale dnes jsem po zhlédnutí byl znechucen jeho socialistickou propagandou a protikapitalistickým varováním. Chápu, že chudoba dělníků bylo a stále v mnoha zemích je ožehavé téma, ale rozdělení postav na hodné dělníky a zlé a prolhané kapitalisty je tak naivní, že snad ani nemůže být myšleno vážně. Jediné, co na filmu vnímám jako pozitivní, je možnost nahlédnout, jakým způsobem lidé vnímali určité problémy své doby. Propříště ale rozhodně sáhnu po něčem jiném... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Levičácká selanka na téma infiltrace lepší vrsty mezi dělňasi. Aneb kterak bohatý synek Amitabh Bachchan vzal pod svá křídla nemajetného přítele Rajeshe Khannu. Amit a Raj jsou Vicky a Somu, bratři v triku, které rozdělí až sociální rozdíly a Rajovo poznání, že i dělný lid má právo na důstojný život. V určité míře nese vinu na tomto pokroku samozřejmě sličná dívčí Rekha jako Shyama. Má to své chvilky, Amit má neskutečné charisma, skvělé vlasy a oproti těm běžným Indům působí jako polobůh už jen svou oslnivou postavou, ale já vím moc dobře, proč Bollywood konzumuju až po roce 2000. Tohle je jednoduše příliš archaický výlet do historie a v tomto ohledu mi bohatě stačí sledovat problémy v Botostroji. ()

Reklama

Galerie (8)

Reklama

Reklama