Reklama

Reklama

Plameny

(festivalový název)
  • Česko Sholay 3D (festivalový název) (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Legendární parafráze na americké westerny o dvou zlodějích, které si najme bývalý policejní důstojník, aby pomstili jeho rodinu. Hit, který vydělal 50 miliónů dolarů a založil tradici postav „rozhněvaných mladých mužů“, které se staly vzorem pro celou generaci mladých Indů. (oficiální text distributora)

Recenze (10)

sanikope 

všechny recenze uživatele

Vôbec nezdielam názor že by vykrádanie iných holywoodskych filmov v tomto prípade bolo na škodu, práve naopak veľmi príjemne to korenilo 198-minútovú stopáž. Asi najviac by som to prirovnal k Siedmym statočným švihnutým s troškou kari kopcom tanca a spevu a nekonečných prestreliek. Plus emočný stupeň 4/5 a Sholay sa postaral o veľmi príjemné pobavenie, ktoré si rád kuknem znova.......,oooops ....... aj keď už asi len po kúskoch(minutáž nepustí). ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Legendární indickej film, pro dost Indů nejlepší indickej film vůbec. Což je trochu nevýhoda, protože očekáváte něco, co zřejmě v indickým (bollywoodským) filmu ze 70. let nemůžete dostat, ale je fakt, že dostanete zase přehršel úplně něčeho jinýho, co nejspíš nečekáte. Takže - první hodina je jakási až absurdní (pro Evropana určitě) komedie, kdy skoro kroutíte hlavou, co to je za blbost, i když chvílema hodně vtipnou. Po hodině se to zvrtne v akční drama a pak to mezi těmahle pólama osciluje skoro až do konce. Ty dramatický chvíle jsou hodně dramatický a tragický (včetně vražd dětí), a co se filmu nedá upřít, je chytlavost, kterou prokazuje po celý 3,5 hodiny :-). Teatrálnost hereckých výkonů je zřejmá, ale patří k Bollywoodu a když si na ní zvykneme, tak ani moc neruší. Inspirace westernama je jasná, ovšem geniálně poindičtělá. Plus suchá krajina Maháráštry, sympatický indický tváře, nadupanost příběhu, pomálu tanenčních čísel, to vše z toho dělá opravdu exotickej filmovej pokrm, kterej ovšem, i díky svý přímočarosti a prostotě, může chutnat divákům i z úplně jiných koutů planety. ()

Reklama

Davered 

všechny recenze uživatele

Kultovní indický western, zřejmě "největší" bollywoodský film všech dob. Spousta akce, romantiky, napětí i humoru. Neskromná stopáž je tentokrát spíše předností než slabinou. V písních se objevují i západní motivy, které - stejně jako výborná taneční choreografie - vybočují z bollywoodského standardu. Jediným záporem je pak nepříliš velká originalita, kdy většina scén vykrádá americké klasiky (Sedm statečných, Diktátor, Tajemství Santa Vittorie, Frigo na mašině,...). ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Nerozdělitelní kamarádi Jai a Veeru přijíždějí do jihoindické vesnice ležící vprostřed vyprahlé krajiny, aby vyprášili kožich prohnilému zlosynovi Gabbarovi. Že budou mít v mezičase dostatek sil k veselému skotačení a svádění místních krásek, snad ani není třeba dodávat. Pro toho, kdo si dokáže užít i diskutabilní humor drožkářky Basanti a ne vždy umné kombinace vážných a humorných scén, je Sholay horkým kandidátem na film jeho života. Pro ty méně tolerantní jsou tu stále charizmatičtí herci, vydařené honičky, okázalé citace westernových klasik a hlavně dostatek zábavy. Samotné přesazení westernu do prostředí (v době natáčení) současné Indie a jeho obohacení o tradiční bollywoodské propriety je překvapivě zcela funkční. Uznání si bezpochyby zaslouží i zkušená režie Rameshe Sippyho, který ve své době patřil k řemeslně nejzručnějším indickým filmařům - to se ponejvíc projevuje v akčních scénách, jaké v Bollywoodu 70. let v podstatě neměly konkurenci. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Tak som konečne zhliadol najslávnejší bollywoodsky blockbuster, niečo čo pre Indov znamenalo to, čo pre Amíkov STAR WARS. Niečo, čo sa vymykalo komerčným merítkam a stalo sa kultúrnym fenoménom. A musím uznať, že aj napriek silnému ázijskému cíteniu, je to západ ako hrom. A v poslednej hodinke obsahuje naozaj niekoľko nezabudnuteľných scén ( napr. tanec pre záchranu milého, či finálnych 15 min kedy plakala zrejme celá India ). Ku tejto kinematografii zatiaľ nie som celkom zhovievavý a SHOLAY je jeden z mála progresívnych filmov, ktoré ma zaujali. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Hlavní padouch Gabbar Singh byl inspirovaný skutečným zločincem stejného jména, který v padesátých letech dvacátého století terorizoval vesničany v okolí města Gwailor. (Niktorius)
  • K filmu byl vydán také takzvaný Director’s Cut, jde však vlastně o původní verzi, bez dodatečného prostříhání kvůli ratingu. Oproti kinoverzi je v režisérském sestřihu více násilných scén a zejména odlišný konec. SPOILER: Původně totiž tvůrci nechali zloducha Gabbara zahynout rukou (vlastně nohou) vysloužilého policisty Thakura. Indickým cenzorům se ovšem nikdy nelíbilo, když někdo takto svévolně zastupoval zákon a zůstal nepotrestán. Tvůrci tedy v rámci snahy o udělení ratingu „U“ (mládeži přístupno) ustoupili a přetočili konec do podoby, v níž je Gabbar vydán policii. (Niktorius)
  • Cen, které Sholay od svého vzniku získal, je nepočítaně. Tak například při příležitosti padesátého výročí udílení prestižních cen Filmfare Award byl oceněn titulem „Nejlepší film za posledních 50 let“. Britský filmový institut je jej zase zařadil mezi deset nejlepších indických filmů všech dob a v roce 2002 vyhrál anketu o nejlepší film všech časů v Íránu. (Niktorius)

Reklama

Reklama