Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 2001 natočil izraelský scénárista a režisér film Asphalt Zahov, který se stal předlohou tohoto koprodukčního snímku. Děj je zasazen do jižní Indie do Keraly roku 1937. Britský plantážník si za nepřítomnosti své ženy začne románek s vdanou domorodou služebnou Sadžání. Díky příjezdu jeho manželky do Indie a také díky podezření podváděného manžela čeká všechny zúčastněné bolestná zkouška. (lenuse)

(více)

Recenze (17)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle byl parádní film. Nádherně barevný, s krásnou hudbou a fascinující kulisou džungle a hor. Určitě jsem nebyl sám, kdo by si tam uměl představit žití. Já tedy rozhodně ano. Ovšem jen jako bílý sáhib se zařízeným bungalovem s britskou vlajkou na stožáru .-). Když jsem se hned v úvodu dozvěděl, že se film odehrává v Indii, v roce 1937 - bylo mi jasné, že úvodní idylka se asi rozplyne. Jednak kvůli blížící se válce i indickým snahám vymanit se z britského područí, k čemuž došlo napevno o deset let později v roce 1947. Ovšem náš příběh je čistě vztahový a až prostě jednoduchý. Skrze kratičký románek mezi britským plantážníkem a indickou služebnou zde dojde ke střetů dvou zcela odlišných světů i kultur. Je opravdu neuvěřitelné, jak někdy může zamilovaná žena uvést do pohybu obrovskou lavinu událostí, před kterými nemá prakticky nikdo úniku. Na rozdíl o jiných komentujících, kteří se tu báli, že v napjatých momentech najednou vyskočí zpoza palem tančící a zpívající loupežníci (opravdu jsem se pobavil, protože bollywood někdy takový opravdu je!) jsem už nějaký film viděl a tohoto se tu nebál. Film je podáván velmi vážně a točen spíše pro světového diváka. Snímek pak postupně graduje do nečekaného finále. Není to na úplně čisté 4 hvězdy, ale rád zaokrouhlím nahoru. Ta doba i prostředí byly můj cup of tea. Koho toto téma zaujalo a rád by zůstal v regionu .-) - doporučuji podobně zajímavý film Partition (2007). 4 vážky ve sklenici. * * * * ()

Ramanam 

všechny recenze uživatele

Kolektivní nadšení bohužel nesdílím. Jedná se sice o film odehrávající se v Indii, ale je natočen v západním stylu, který mi ten klasický „indický prožitek“ kazí. Musím uznat a pochválit skutečně až čarokrásné prostředí v němž se příběh odehrává. Též se mi moc líbila Nandita Das a její herecký projev. Tím asi vyložené klady končí. Neznamená to však, že zbytek byl nějak špatný, jen čistě pro mě ve znamení průměrnosti. Rahul Bose nepatří mezi herce, které bych si užíval a vyhledával je cíleně. Ostatní hráli to své bez problémů, jen tomu prostě chybělo něco navíc. Bylo „srdcervoucí“ a moc „hezké“ vidět, jak se takřka celá indická vesnice se zoufalým výrazem snaží dívku najít. Přitom ti samí lidé by ji, dle svých ctěných „zákonů“, bez skrupulí usmrtili. To samé platí i pro jejího manžela. Všichni jsou velká rodina, ale porušíš-li „zákon“, stanou se z nich kati. Ona hodně zmatená, bílý sáhib zbabělec a jeho indický přítel a pravá ruka nejdříve básnil o prospěšnosti spolupráce, aby na konci pronesl „vlastenecký“ projev a přidal se k „bojovníkům“ za nezávislost. Inu, to bych i byl schopen pochopit po těch událostech, jen mi to tam prostě nesedlo. Představeným postavám jsem tedy vůbec nepropadl. Ničím si mě nezískaly a bylo mi vlastně úplně jedno, jak to s nimi dopadne. Hudba v podkresu příjemná, ale bylo ji málo. Od začátku až po samý závěr balancoval snímek v klidných až nevýrazných vodách třech hvězd. Možná na povrchu bylo vlnobytí, ale o něco hlouběji se nedělo již nic. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

"Cesty vytvořené lidskýma rukama vydrží i staletí, ale životní cesty jsou mnohdy nejen nestálé, ale i plné nástrah a bolesti."- Drama o lásce dvou lidí nejen z odlišných světů, ale i s jinými tradicemi a morálními hodnotami, které Santosh Sivan zasadil do nádherného prostředí jižní Indie. Chválím kameru za její úžasné záběry, byl to opravdu vizuální zážitek s krásnými scenériemi. A z herců mě zaujal zcela jednoznačně Rahul Bose, kterého budu chtít určitě vidět ještě v nějakém jiném filmu. K tomu moc hezký soundtrack a já strávila s Before the Rains prima chvíli. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak je důležité pro pány, aby měli plnou kontrolu nad svým… No, však uvidíte. Je to dobře natočené dryáčnické poselství: jeden Brit vyjeb.vá s jednou Indkou, stejně jako všichni Britové vyjeb.vají s celou Indií. Na druhou stranu, když vidím, jak si ve 20. století vesnická rada představovala soud a důkaz neviny, můžou být ještě rádi, že tam ty Brity měli. I film vlastně – nevím, jestli záměrně – ukazuje, že ze spojení Britů a Indů může vzejít i něco pozitivního, co přetrvá. ___ Charaktery britských postav jsou šablonovité, prokreslenější jsou role Indů. /13. 7. 2017/. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Jestli mě paměť neklame a kam až sahá, tohle je první indický film, co jsem viděl. A poučen informacemi, pořád jsem čekal, kdy odněkud najednou vyskočí tanečníci a začnou ve vztahu k ději zcela bezdůvodně tančit... A ono nic... Možná proto, že to nebyl zase až tak čistý indický film, ale hodně slušný doják na silném sociálně-kulturním pozadí. Každopádně obecně tendenční příběh (ovšem skvěle zasazený do daného prostředí) oplývá vcelku sympatickými postavami s obstojným obsazením (hlavně charismatický Rahul Bose a každým coulem úchvatná Jennifer Ehle) a poutavou kamerou. O prostředí nemluvě. Jihoameričani by o tom natočili minimálně pětisetdílnou telenovelu, Indům (s evidentně výraznou podborou Angličanů) na to stačil jeden celovečerák. 3,5* ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama