Reklama

Reklama

Dvaapadesátiletý Carsten (Jesper Christensen) je populárním a velmi respektovaným středoškolským učitelem. Je ženatý s Ninou (Pernille August) a mají spolu syna Tobiase. Carsten se zaplete s bývalou studentkou Pil (Beate Bille), která sympatizuje s extrémní levicí. Jedné noci se Pil zúčastní výtržností, které nedopadnou dobře a je při nich zabit policista. Pil a další dva aktivisté jsou uvězněni. Carstenova aférka se prozradí a on opouští svou zaskočenou ženu Ninu, aby mohl všemi prostředky pomáhat Pil. Za nimi zůstává jeden mrtvý policista, dvě zničené rodiny a vina, která se začíná pomalu, ale jistě zvětšovat. (Skandinávský dům) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Per Fly nádherná pracuje s psychologií postav, jednotlivé scény jsou pečlivě poskládané a načasované a vše je perfektně řemeslně zvládnuto. I díky vhodně zvolené hudbě na mě snímek působil velmi intenzivně a doléhala na mě ponurá atmosféra, plná bezmoci a viny. Na scény, jako třeba divákem neočekávanou osudovou vraždu, se prostě nezapomíná a na konci ve mě hlodaly pochyby o tom, jestli je lepší se přiznat nebo s tím břemenem žít po zbytek života. Jedinou výtku bych měl snad jen k místy řekl bych jednoduššímu a na menších úsecích občas předvídatelnému příběhu, ale celkově je Zabití moc pěknej film. ()

Toto 

všechny recenze uživatele

Nemôžeme len tak nečinne sedieť, musíme niečo urobiť. No tak zabime policajta! Moc sa mi nechce veriť tomu, že sú v base traja vinníci a nakoniec ich pustia na slobodu. Žeby policajti nezatlačili na nich troškou psychológie, jeden z nich by nepustil do gatí a všetko bonzol.No čo už. Možné je asi všetko. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Jestli jsme se z historie vůbec něco naučili, tak to, že nikdo se moci nevzdá dobrovolně. Pokud chceš bojovat za lepší společnost, musíš si uvědomit, že to přinese oběti.“ - „Já jenom říkám, že člověk musí jednat a doufat, že to bude lepší.“ Jenže, co když se tenhle boj změní v 1 nekončící tragédii…Počáteční zápletka se může jevit jako docela obyčejná. Ale nic nevypovídá o celkové síle filmu, který se soustředí na výborně vykreslené (stejně jako zahrané) charaktery, jejich emoce, motivace a chování. Carstenova zamilovanost (která se už od začátku jeví jako jasný průšvih) začne ničit jeho profesní i soukromý život, přesto takový rozklad osobnosti jsem nečekal (skvělému Christensenovi šli na ruku i šikovní maskéři). Škoda jen, že jsem měl s Carstenem směrem ke konci docela problém sympatizovat, k mému překvapení mě nejvíc dráždila ztráta jeho posledních zbytků hrdosti. A nepotěšil ani absolutně nic neříkající a neřešící konec. Jinak je to ale podívaná, která je typicky dánská, tedy kvalitní a dost depresivní. Za mě slušné 4*. ()

Lindiště 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu jsem měla jeden velký problém, nelogičnost jednání určitých postav. Pokud někdo může cítit sympatie k někomu, kdo se mu přizná k vraždě a vzápětí ho do toho i namočí tím, že se s ostatními kumpány usídlí na jeho chatičce, nezdá se to zrovna moc pochopitelné. Pokud dále ta samá osoba, která zná pravdu, zapřísahá tu druhou, aby se v žádném případě nepřiznávala, slovy "Ještě chvíli to tu vydrž, za chvíli je po všem a všechno bude tak jak dřív", tak už to není ani uvěřitelné. Toto určuje celý příběh, takže to bohužel nezachrání ani zbytek, ve kterém je podle mě velice dobře vykreslen tíživý pocit viny a jeho touha zbavit se ho za kažou cenu "pošeptáním do vrby" a ulehčit si tak svému svědomí. Výsledek byl pro mě něco jako "Dobře ti tak"... ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Sochár Daidalos postavil na ostrove Kréta pre kráľa Mínóa bludisko, v ktorom kráľ ukryl potomka Mínótaura. Aby Daidalos nemohol vyzradiť tajomstvo labyrintu, vydal mu kráľ zákaz opustiť Krétu. Daidalos tajne vyrobil z vtáčich pier, nití a vosku dva páry krídiel a so svojím synom Ikarom sa vydali na vzdušnú cestu do domovských Athén. Mladý Íkaros však nedbal na otcov príkaz aby nelietal kvôli nebezpečiu rozmočených krídiel nízko nad morom a naopak, kvôli teplu príliš vysoko k slnku. Opojený letom stúpal vyššie a vyššie. Slnečné lúče rozohriali vosk, krídla sa rozpadli - Íkaros sa zrútil do mora a zahynul._______Zostup či náhly pád v postavení alebo činnosti človeka, väčšinou ako následok vlastnej slabej vôle a nezodpovednosti. Symbol zmarenej šance po chybnom kroku... ()

Galerie (14)

Související novinky

Skandinávské filmové menu o třech chodech

Skandinávské filmové menu o třech chodech

01.05.2009

V průběhu května nabídne Skandinávský dům v české i moravské metropoli očekávaný filmový nášup, tentokrát z kuchyní tří největších severských států – z Dánska, Norska a Švédska. Dánský snímek Zabití… (více)

Reklama

Reklama