Reklama

Reklama

Den som frykter ulven

  • Dánsko Den som frykter ulven (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Film je detektivním příbehem s prvky horroru. Detektiv Karsten je poslední den v práci před návratem domů do Dánska. Náhle však musí řešit několik případů naráz. Vraždu staré ženy v lese, útěk patrně nebezpečného Erkkiho z psychiatrické léčebny a přepadení banky. Karsten spolu s psycholožkou Sarou se domnívají, že Erkki nic závažného nespáchal, ostatní detektivové si ale myslí něco jiného a pokouší se případ převzít. Hraje se o čas. (dormouse)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (32)

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Všecko bylo podivné, taková kostrbatá agitka na hloubku lidských předsudků a zdrojů traumat (v tomto případě dvě klíčové postavy). Jediné, co lze vyzdvihnout hodně vysoko, byly scény "sbližování" se dvou outsiderů v lese, kdy se vývoj děje nedal absolutně předvídat. Vynikající prostá a funkční terapie!! Naopak viníka smrti staré paní jsem tipovala dávno a je jen smutné, že zatímco jeden umíral osvobozen a s úsměvem na rtech, druhý svou strastiplnou cestu do zatracení teprve nemile nastartoval. Nástupem do policejního auta to v žádném ohledu nekončí...☻ ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ještě mohli přidat horor, mysteriózní, romantický a možná by se tam ještě něco našlo. Takový opravdu nevšední a nepravděpodobný shluk situací, který přesto udržel mou pozornost až do konce a toho si cením. Po herecké stránce to bylo taky velmi dobré i tu chemii jsem zaregistrovala mezi detektivem a psychiatričkou, tak nevím v čem je problém. Asi to bude můj negativní pocit vzhledem ke scénáři o kterém se tady zmiňuje už pár uživatelů. Bylo to hodně zajímavé, ale asi až moc, takže u mně to víc jak trojka dnes není. Ale za kouknutí to určitě stojí. ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Přece jen zase jednou po čase snížím netradičně na menší počet bodů. Přišlo mi to celé hrozně překotné, moc dějových linek, nebo jsem se jen špatně orientoval a filmu rozhodně neprospěl ani " předkonec", zhruba deset minut před úplným závěrem. Přece jen jsem si v případě severských krimi příběhů zvykl na trošku větší kvalitu. A ta mi tady rozhodně chyběla. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Snímky, u kterých nevíte, které postavě dřív fandit patří mezi vůbec ty nejpopulárnější. Stejně oblíbené jsou i filmy, ve kterých záporná postava musí čelit ještě většímu zlu, než je ona sama. Den som frykter ulven nabízí svým divákům oba tyto prvky. Přesto však nepatří do kategorie těch nejpovedenějších žánrových filmů. Důvod je jasný. Snímek je kvalitativně velmi rozkolísaný, navíc se dá velmi snadno rozdělit na dvě růzdě povedené roviny. Tou první je dějová linka točící se kolem Karstena, vyšetřovatele na odchodu. Tato příběhová rovina je velmi slabá a nepříliš překvapující. Nezajímavost hlavní postavy, tuctoví démoni minulosti a slabě načrtnutý vývin strhávají celou vyšetřovací část strmým obloukem dolů. Velmi povedená je však polovina, ve které sledujeme Erkkiho a Morgana. Tvůrcům se daří těžit dostatek napětí zejména z postavy uprchlého pacienta Erkkiho, který je obklopen spoustou tajemství. V první fázi (nastolenou větou: „To není žena, to je můj Erkki.“) perfektně pracují s divákem, který na rozdíl od Morgana ví, co je Erkki zač a má tedy možnost obávat se následujícího děje. Skvělým způsobem se tu role ohroženého dostává ozbrojený bankovní lupič, nikoli rukojmí. Tato situace se během snímku několikrát otočí a divák je tedy nucen neustále přát někomu jinému. V druhé fázi se do příběhu přimíchává zcela nečekaně i motiv černé magie, který však působí velmi přirozeně a nijak nerozmělňuje napětí, ba naopak, stává se zajímavým prvkem a napomáhá tvořit téměř hororovou atmosféru. Problémem je, že tohle částečně funguje pouze v první polovině snímku. Té druhé totiž chybí spád. Už nejde ani tak o práci s postavami, ale o čekání na konečně vyvrcholení. Vývoj vztahu Erkkiho s Morganem nabere rychle obrátky a stává se viditelně konstruovaným. Příběh je čím dál méně zajímavý a začíná být až banální. Psychologická rovina dostává na frak, tápe v bludných kruzích a nijak se nevyvíjí. Co se originality týče, má tenhle snímek co nabídnout. Smůlou však je, že spolu s ní musíte sníst i celou tu banální a předvídatelnou omáčku. V konečném důsledku si tak pochutnáte jen velmi průměrně. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Traumatizovaný drsňák s odznakem, uprchlý chovanec psychiatrického ústavu, bankovní lupič, jedna brutální vražda a tísnivé klima tvořené mimo jiné strohou melancholickou hudbou a přelety kamery nad norskými lesy, připomínající Nolanovu Insomnii, v nadprůměrném severském krimi dramatu, jemuž se víceméně daří diváka držet v napětí až do posledních minut. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v norských městech Oslo, Hamar a Stange. (Cheeker)

Reklama

Reklama