Reklama

Reklama

Katastrofa v Číně: Slzy Sečuánské provincie

(TV film)
  • USA China's Unnatural Disaster: The Tears of Sichuan Province (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Strhující dokument z produkce HBO diváky zavádí do čínské provincie Sečuan, kde v květnu 2008 došlo k ničivému zemětřesení. Pod troskami mizerně postavených školních budov zahynuly i tisíce dětí a jejich zoufalí rodiče marně žádají vysvětlení a spravedlnost.  Americký dokument z produkce HBO, který natočila režisérská dvojice Jon Alpert a Matthew O'Neill, nás zavádí do čínské provincie Sečuan pár dní poté, co tu 12. května 2008 došlo k ničivému zemětřesení. Zahynulo při něm na 70 000 lidí, včetně 10 000 dětí, z nichž mnohé byly jedináčci. V základní škole ve Fuxinu pod troskami nekvalitně postavené budovy zemřelo 127 školáků, oběti jsou i v dalších školách a zoufalí rodiče hledají odpověď na otázku, proč musely jejich děti zemřít, když jiné budovy zemětřesení vydržely. Nedostatek zodpovědnosti a laxní přístup místních úředníků k vyšetření tragédie přiměl truchlící rodiče, aby se vydali do hlavního města provincie Chengdu, kde však při snaze najít vysvětlení a spravedlnost znovu narazili na hráz nekompetentnosti, korupce a prázdných slibů… (HBO Europe)

(více)

Recenze (5)

Umělec 

všechny recenze uživatele

Čína je opravdu zvláštní země, člověku je až líto těch lidí, kteří ve svých nárocích vůči vládě nemají ani nejmenší šanci a spíše hrozí trest jim, než viníkům katastrofy... Každý takovýto dokument může situaci jen pomoci. Přesto pro mě moc z dokumentárního pohledu moc senzacechtivé a bez nějakých hlubších kontextů... 60% ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Námět a téma je určitě zajímavé, ale jako dokument to mohlo být lépe zpracované, přišlo mi to dost odbyté. Hodnocení: 50 % ()

Reklama

NikiVai 

všechny recenze uživatele

Hlavně, aby pověst Číny neutrpěla ... hm, jsme fakt v 21. století? Když už nezáleží na dětech a na spravedlnosti, tak na čem záleží? Smutný dokument. Možná mohl být lépe uchopen a měl by větší dopad. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Tohle se může zaplaťpánbůh stát jen v několika zemích na světě. Bezmoc rodičů z čínské provincie Sečuan nad troskami fušérsky postavených škol, v jejichž sutinách leží pohřben jejich díky „politice jednoho dítě“ většinou jediný potomek spojená s laxností a ignorancí ze strany odpovědných osob v působivém dokumentu z produkce HBO. ()

Galerie (11)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama