Reklama

Reklama

Před dvěma lety dobyl film Noční hlídka, první díl fantasy trilogie režiséra Timura Bekmambetova celý filmový svět. Tisíce fanoušků okouzlilo propojení moderní sci-fi, fantasy a východních mytologií. Denní hlídka pokračuje ve vyprávění příběhu o souboji Světlé a Temné strany, který se odehrává v současném Rusku, ale v podstatě i napříč celými dějinami civilizovaného světa.

Anton se dostane do komplikované situace. Ač je sám členem Noční hlídky, jeho syn Jegor je na straně Temna. Anton se snaží svého syna uchránit i přes jeho excesy a zametá po nich stopy i před vlastními lidmi. Naopak Temná strana trpělivě vyčkává, až v sobě Jegor po narozeninách probudí monstrózní sílu. Mír mezi oběma stranami je příliš křehký na to, aby ho nedokázalo narušit sebemenší nedopatření, kterého se hlavní hrdinové v nastalých zmatcích dopustí. Až když je Moskva téměř srovnána se zemí, přijde na řadu Křída osudu, posvátný předmět, který může Antonovi dovolit vrátit se v čase a zabít své vlastní dítě. Cesta zpět však nebude jednoduchá.

Film byl do ruských kin uveden v lednu roku 2006 a během několika málo dní se stal komerčně nejúspěšnějším domácím titulem všech dob. Oproti prvnímu dílu film vznikl s daleko větším rozpočtem, což je nejvíce patrné v akčních scénách, historických reminiscencích a v tricích. Diváci se tak dočkají nejen fascinující historické bitvy, ale i divoké automobilové honičky končící na stěně jedné z moskevských moderních budov. Film, jehož strhující tempo se okolnímu světu představilo až letos na několika klíčových filmových festivalech přichází do českých kin přesně dva roky po úspěchu Noční hlídky, kterou vidělo přes šedesát tisíc diváků. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (355)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tak takhle teda ne. Nechápu proč takhle, dynamickej, napínavej a přehlednej děj knihy je přetavenej v rozlítanou klipovou koláž nemající s předlohou mnoho společného. Jednička si šla sice po vlastní koleji, ale pořád v rámci světa knihy. Dvojka na knihu dělá dlouhý nos a svět Hlídek a Inkvizice zcela mění v jeden dlohý klip. Ano, Bekmambetov má nepochybně talent pro vizuální stránku, jenže tady působí jako by po deseti letech bez práce chtěl narvat do jednoho filmu všechny nápady, co se mu honily hlavou. Stejně tak trestuhodně ořezané jsou charaktery postav, Anton je v knize docela akční řízek, tady se prostě jen propotácí ke křídě, Alyssa, Jegor a další taky s předlohou moc společného nemají. Nebo Zavulon, který tu vypadá, jako by si odskočil z Modré ústřice. Dvě hvězdy za docela vtipnou výměnu těl. Verdikt: Co funguje v klipech, nemusí fungovat ve filmu. Proti jedničce prostě pád. ()

Rover 

všechny recenze uživatele

No nářez! Jak miluji knižní předlohu, tak mohu milovat i tento parádní film. Navíc výborní herci.. proč já víc nesleduju ruskou kinematografii? Třeba Světlana byla parádní, stejně jako Olga (hlavně když posloužila jako schránka pro Antona). Uchvátila mě i Moskva, ale především nezaměnitelná a geniální Timurova režie! HUDBA: Yuri Poteyenko - hodně ulítlá, občas brutální rock, což bylo hodně vtipný (Světlana se žene za upírem), jindy typický orchestříky, legrace. ()

Reklama

Jossie 

všechny recenze uživatele

Nevím, kam se poděla atmosféra a zajímavý příběh z jedničky. Tohle bylo překombinované, nesrozumitelné, zahlcené postavami, prostě špatné pokračování opravdu dobrého filmu, kde nějaký smysl toho všeho ukážou v posledních deseti minutách. 5.8.2009 doplnění komentáře po přečtení knihy : S předlohou to má společný jen název a pár postav, což je velká škoda. Navíc mi kromě samotného Andreje a Jegora všechny postavy přijdou naprosto otřesné vzhledově - Olga a Světlana by měly být nádherné ženské a o Olze ani nemluvím. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Daleko horší než první zatracovanej díl, Timur se tentokrát snažil zaměřit hlavně na vysvětlení celýho příběhu a problému, kterej se nakous v prvním díle, ale jaksi naprosto a totálně rezignoval an veškěrou akci, z těch všech cool akčních scén zbylo jen torzo a místo toho to je neskutečně zamotaný a vyprávěný dost nešťastným způsobem, že mě to moc nebavilo ,protože sem nechápal o co jde a konec je pro mě doteďka nepochopitelnou záležitostí. Ale abych nějak nemlžil, tak musim na obranu filmu říct, že sem brutálně zapoměl co se dělo v jedničce a tak pro mě bylo docla obtížný se dostat zpátky do příběhu, no vlastně se mi to ani nepodařilo a tak to na mě působilo dost roztěkaně a o ničem, prostě sem nechápal co se pořádně dějě, takže bych asi před skouknutím dvojky si pořádně zopakovat a znova skouknout jedničku, jinak si to asi sotva někdo užije. Ale ta akce fakt zamrzí, když v prvním díle byla fakt výborná ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Předně musí divák přijmout dění na plátně jako sled faktů. Vše je tak, jak tvrdí film, neexistují žádná PROČ a JAK. Pokud divák na tuhle hru nepřistoupí, bude se mu zdát Denní hlídka nepřehledná, zmatená, nabubřelá. Denní hlídka je super-guláš, všehochuť v atraktivním hávu plném výborných nápadů, které by vydaly na všechny Harry Pottery a Matrixy dohromady (trochu přeháním samozřejmě). A nejvíc mě potěšila triková stránka filmu. Moc by mě zajímalo, kam by se vyšplhal rozpočet, kdyby v tom měl prsty hollywood. Jestli někdo bere Transformers za supertrikovou akční pecku roku, pak já zásadně nesouhlasím. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (7)

  • Uvedení filmu předcházela masivní reklamní kampaň. Představitel hlavní role Konstantin Chabenskij pak dokonce 1. ledna zahajoval promítání v Moskvě a coby vosková figurína tentýž den pózoval na premiéře v Petrohradu. (suicide)
  • Bekmambetov v pokračovaní nakladal s predlohou ešte voľnejšie ako v Nočnej hliadke a v podstate opäť čerpá námet z prvého Lukjanenkovho románu. (ash99)
  • S promítáním začali v Rusku na první lednový týden, kdy mají Rusové volno, takže magickou hranici deseti miliónů dolarů překonal film za pouhých 5 dnů. (suicide)

Související novinky

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

21.08.2013

To je rozhodně odvážná představa. Studio MGM se už nějakou dobu ohání plány natočit novou verzi Ben-Hura. Nepůjde však o remake slavného filmu z roku 1959 (těžko můžete překonat totální klasiku,… (více)

Reklama

Reklama