Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po konci občanské války v Řecku (1949), kde bojovali i Makedonci, bylo mnoho příslušníků Demokratické armády i civilistů přinuceno odejít do exilu. Řada z nich byla internována do Uzbekistánu, kde jim Sovětský svaz poskytl azyl a práci. Hlavní hrdinové se jen těžko vyrovnávají s novým životem uprostřed rozlehlých rýžových polí a oceláren a také se všudypřítomnou stalinskou ideologií. Ale stále se nevzdávají naděje na návrat do své vlasti.
Adaptace románu Taska Georgievskeho (napsal též předlohu pro film Černé sémě) je debutem Stole Popova v hraném filmu. (Camac)

(více)

Recenze (3)

rivah 

všechny recenze uživatele

Osudy Makedonců, kteří byli po ústupu do Albánie lodí vyvezeni do SSSR, pak vlakem do uzbecké pustiny, pracují tam a naváží vztahy, někteří se později vrací, ale nemají to lehké, stále jsou lidmi na okraji...Makedonský režisér natočil svůj debut s velkým nasazením a srdcem, jeho postavy jsou přesvědčivé ve svých vášních i pádech, zejména Bata Živojinović odvedl skvělý výkon. Přes to vše je však výsledek poněkud nevyrovnaný. (70%) ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Pravda je, že ten film počítá u diváka s elementárními znalostmi o občanské válce v Řecku v období let 44 - 49.... Ale už přečtení odstavce, třeba na Wikipedii, stačí k výraznému umazání handicapu i pro zcela nepoučeného diváka. ()

Reklama

Camac 

všechny recenze uživatele

Trochu moc pateticke a pro nepoučeného diváka těžko stravitelné. Rozhodně ale solidní příspěvek na téma makedonsko-řeckého traumatu, který stojí za vidění. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama