Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedno přísloví říká: "Jez proto, abys žil. Nežij proto, abys jedl." Jenže starý indiánský mýtus Weendigo zase vypráví o tom, že ten, kdo požije maso svého nepřítele, získá jeho sílu a duši. Má to ovšem háček každý, kdo to udělá, dostane i neukojitelný hlad po další lidské potravě, změní se v dravce a tomuto neblahému osudu může uniknout pouze vlastní obětí. Americko-britský film Dravci, který je kombinací kanibalského a upírského hororu, se odehrává v polovině 19. století na zapomenuté pevnosti v kalifornském pohoří Sierra Nevada. Právě sem je na zimu převelen kapitán John Boyd, vyznamenaný za hrdinství v mexicko-americké válce. Jenže jak už to při válečných konfliktech bývá, všechno se ve skutečnosti odehrálo trochu jinak. V bohem zapomenutém místě však Boyda čeká nejtěžší bitva jeho života střet s kanibalem Colqhounem, který pronikne do pevnosti a vláká její posádku do pasti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (468)

lamps 

všechny recenze uživatele

Zřejmě jediný film svého druhu. Černohumorná smršť se silně hororovým nádechem a výbornými herci, která ale bohužel dojíždí na odfláklý scénář a podivné stylické atrakce - hlavně v první polovině jsou totiž kvalitní a silné hororové motivy znásilněny vtipnými vložkami a sice originální, ale z mého pohledu krajně nevhodnou hudbou. Režie je bezpochyby vynalézavá a zábavná a film rychle uteče, ovšem příběh často balancuje na hraně, jak to říci, velké nelogické hovadiny a ani ústřední kanibalské téma, ani vzájemný vztah klaďase a záporáka ve druhé půlce skoro vůbec nerozvíjí a nedokáže vygradovat. Určitě škoda, zpočátku jsem si v neokoukané a nepředvídatelné filmařině vysloveně liboval... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Už z úvodních dvou citátů jsem myslel, že nebudu. Ovšem nikdy bych nedoufal, jaký můžou být "Dravci" film (rozuměj jak kvalitní). Neskutečně ujetá kombinace westernu, hororu a černočerné Burtonovské komedie. Zajímavé je, že film není nechutný či oplzlý, každá gore scéna je na hranici ujetosti a nechutnosti, ale nikdy ji nepřekročí. Na ujetosti rovněž přidává vynikající hudební doprovod, kdy například v napínavé scéně honičky v lese hraje skoro až žertovná hudba. Herci jsou do jednoho výteční. Zvláště Robert Carlyle nemá chybu. Scénář není ani trochu hloupý (to je v dnešní době v hororovém žánru co říct) a do detailu promyšlený. Oplývá jak napětím, tak černým humorem. Každá postava má svůj prostor, žádná není zbytečná, nebo jen do počtu. Paní režisérka Antonia Bird si s daným tématem pohrála a na výsledku je to vidět (krásná příroda - Tatry). "Dravci" (v TV uvedeni pod debilním názvem "Žer, nebo umři") jsou velice svéráznou, ujetou a zábavnou podívanou, natočenou s malým rozpočtem a pro radost. To už se dneska málo vidí. Vy všichni hororofilové, ujeťáci i milovníci netradičních westernů - tenhle film je pro vás. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

„Snědl jsem 5 lidí za 3 měsíce.“ Ambiciózní pokus natočit něco jako Near Dark dojíždí hloupý scénář, špatnou režii a nevýrazné herecké výkony. Hodnej chlápek se nechce nechat sežrat, zlej chlápek chce sežrat všechny, akorát to nikdo neví a kdo to ví, tomu nikdo nevěří. Hypoteticky vzato, film by mohl skončit po necelé hodině, kdy jsou všichni krom hodného a zlého chlápka sežráni, jenže ze souboje muž proti muži nevzejde jasný vítěz a celý cyklus se tudíž může s obměněnými postavami (čerstvé maso) opakovat. 50% Zajímavé komentáře: kiddo, H34D, petero, salahadin ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

"Žer, nebo umři?" To je stejně nádherný, jako kdybych slečně v autobuse poslal přes uličku lístek, kde by bylo napsáno "Seš tak rajcovní, jako zurčící potůček vprostřed rozkvetlé louky." Jinak je teda věčná škoda, že nikdo včas nevypnul mixér, protože výsledná kaše je někde na hranici mezi Tatrama, Českým rájem a temnou Macochou. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Za nějaké to zatoulané pěkné slůvko stojí velmi pěkný soundtrack a úvodní Nietzscheho moudro. Zbytek je od první minutky do poslední obrovskou hromadou hoven. Kdybych se chtěl zachovat šovinisticky, tak bych napsal něco v tom stylu, že mě ani moc nepřekvapuje, že má tento kousek na svědomí žena. Opravdu delikátní a nadpozemská sračka. Tento pokus o film připomíná situaci, kdy se člověk nejde celý den vysrat a navečer to ze sebe vyžene vše najednou. Není to děsivé, není to vtipné a už vůbec to není ani za mák zajímavé. Vážně netuším, proč takový paskvil překročil práh střižny. Až na 3. pokus jsem film dotáhl do zdárného konce, a to má jen 97 minut. Hrozná píčovina, dokonce taková, že na sebe snad nemohla ani vydělat. Snímek je vhodný snad výhradně pro TV nova, a to kolem 4 až 5 ranní, kdy většina populace spí. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (14)

  • Herec Jeffrey Jones využil své přítomnosti v České republice během nátáčení Dravců a v únoru 1998 se na pozvání tvůrců zúčastnil předávání Českých lvů. (TheRaven)
  • Scénárista dostal nápad na skript po přečtení knihy "The Thin Man". (Chatterer)

Související novinky

Horor na Divokém západě – svatokrádež?

Horor na Divokém západě – svatokrádež?

16.03.2008

Soudný den je za rohem, ale režisér této drsné akční sci-fi Neil Marshall (kromě jiného tvůrce vynikajícího klaustrofobického Pádu do tmy) se přesto dívá do budoucnosti. Která leží v minulosti. Máte… (více)

Reklama

Reklama