Reklama

Reklama

Obři

  • angličtina The Giants
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie
Československo, 1969, 10 min

Obsahy(1)

Satirický snímek, ve kterém se neustále hádají mezi sebou Franta a Jarda. Každý má svého obra ochránce. Pošlou na sebe své obry. Poté je však obři opustí a nastává otázka: "Co si počneme bez našich ochránců?". (zdeny99)

Recenze (10)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Co si počnem bez našich ochránců! Výborná satira kritizující naše poměry v tehdejším Československu. Velmi magický snímek, zajímavý tím že byl proložen autentickými filmovými záběry..Ocenil bych ale určitě mluvený komentář a pak jednoznačně zvuk a všechny ty ozvěny, po této stránce byl snímeček vskutku velmi efektivní..Námět, scénář, režie: Gene Deitch. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Gene Deitch rýpá do lidí téměř tak drze jako Jan Švankmajer v nejlepší formě, jen při tom používá klasickou papírovou animaci. "Co si počnem bez našich ochránců?" Josef Somr a Miroslav Macháček to skvěle nakřičeli. ()

Reklama

Damiel 

všechny recenze uživatele

Velmi vtipný krátkometrážní animáček amerického režiséra Geneho Deitche, který skončil v trezoru... Soudruhům zjevně vadilo, že postrádal socialisticky výchovný tón... ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Taky jsem si myslela, že vzhledem k roku výroby, jde tady o kritiku srpnové invaze z roku předešlého, ale mr.filo píše, že to bylo jinak. Každopádně zamyšlení je to trefné a pravdivé, použitelné na stále se opakující podobné situace lidských dějin. Animace se mi ale moc nelíbila. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Gene Deitch sice stál u zrodu nejslabších (resp. jediných slabých) dílů Toma a Jerryho, tahle miniatura se mu ale povedla. Skvělá a především vtipná alegorie nejen na komunistické mocipány, ale i "běžné" občany (běžné píšu záměrně v uvozovkách, ve filmu sami uvidíte proč), dobře znázorněná vnější nadřazenost a vnitřní slabota... A ze závěru mě ještě teď mrazí. Navíc mi tento krátký film přijde vtipnější než Švankmajerův "Konec stalinismu v Čechách", který občas sklouznul k nějakému trapnému vtípku (ač je oba hodnotím stejným počtem hvězd). ()

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

  • Satira na neutuchající konflikt mezi Izraelem a Palestinci byla v Československé socialistické republice pochopena jako reakce na invazi v roce 1968, a proto byl film v ČSSR zakázán. (mr.filo)
  • Film byl oficiálně zakázán proto, že podle tehdejších cenzorů nebyl pro diváky dostatečně názorný, ponechával jim prostor pro interpretaci a byl tedy objektivistický. Po roce 1989 se jeho režisér za zákaz filmu dočkal oficiální omluvy a symbolického odškodnění za ušlý zisk. (raininface)

Související novinky

Zemřel oscarový Gene Deitch

Zemřel oscarový Gene Deitch

20.04.2020

Gene Deitch, mimo jiné taky animátor slavného seriálu Tom a Jerry, zemřel ve věku 95 let. Režisér a scenárista měl na kontě Oscara za nejlepší animovaný krátkometrážní film z roku 1960, zajímavostí… (více)

Reklama

Reklama