Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Atentát na kontroverzního nizozemského politika Pima Fortuyna rozvířil jinak stojaté vody nizozemské společnosti. Bez povšimnutí jej nemohl nechat ani enfant terrible nizozemské kultury, filmař Theo van Gogh, a natočil polofiktivní politický thriller. Fotograf Jim se náhodně ocitá v blízkosti atentátu. Při následném zkoumání fotografií, které na místě udělal, dochází k závěru, že se zde pohybovalo až příliš mnoho podezřelých osob. Začíná pátrat na vlastní pěst a postupně rozplétá rafinovanou hru ze zákulisí nejvyšší nizozemské politiky. Z investigativní žurnalistiky se postupně stává boj o vlastní život i životy nejbližších. Film umně kombinuje autentické dokumentární záběry s klasickými pravidly politického thrilleru, v němž stojí osamělý novinář, snažící se odhalit pravdu, proti mašinerii vysoké politiky a tajných služeb. Ironií osudu je, že ani ne za rok po Pimu Fortuynovi byl Theo van Gogh zavražděn islámským fundamentalistou. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (6)

  • Marcel van Dam, slavná osobnost holanské televize, se ještě před premiérou neúspěšně pokusil vymoci vystřižení všech svých scén z filmu. Snímek totiž obsahuje úryvky z diskuzního pořadu, ve kterém Marcel van Dam označil Fortuyna za "podřadnou bytost". (slatkac)
  • Ve filmu padne zmínka o smyšlené pojišťovací společnosti jménem Fiducia. Ta hraje důležitou roli také v jiném filmu režiséra Thea van Gogha, a to v Baby Blue (2001). (slatkac)
  • Název filmu odkazuje na datum 6. května 2002, kdy byl zastřelen Pim Fortuyn. (slatkac)
  • Režisér Theo van Gogh byl během postprodukce zavražděn. (slatkac)
  • Zájemci si mohli film stáhnout z internetu měsíc a půl před premiérou v kinech, ne však zdarma. (slatkac)
  • Náklady na výrobu činily 3 mil. dolarů. (Benjamin-L)

Reklama

Reklama