Reklama

Reklama

Jiří Pecha, herec

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2005, 14 min

Režie:

Rudolf Chudoba

Hrají:

Jiří Pecha

Obsahy(1)

O představiteli pozoruhodných divadelních a filmových rolí. Herec Jiří Pecha patří už dnes k žijícím legendám brněnského (a nejen brněnského) divadelního a filmového světa. Narodil se 12. listopadu 1944 v rodině divadelních ochotníků v Třebíči. Vyučil se automechanikem a pod podmínkou, která nakonec zůstala nesplněná, totiž že si dodělá maturitu, byl přijat na divadelní fakultu JAMU v Brně. Na JAMU se seznámil se svým pozdějším nejčastějším hereckým partnerem a "věrným a věčným" souputníkem Bolkem Polívkou. Stál u zrodu slavného brněnského Divadla Husa na provázku, o čemž říká: "Když Bolek začínal, mně zbýval rok do promoce. ... Kromě lumpáren jsme dělali společně divadlo. Ještě na škole totiž na popud našich profesorů vznikla Husa na provázku."
S tímto legendárním brněnským divadlem Pecha posléze spojil velkou část své herecké kariéry. Právě tam v září 1997 měla premiéru inscenace hry Babička - fetišistická revue podle Boženy Němcové, která je jednou z divácky nejúspěšnějších v posledních letech. Za hlavní roli Babičky obdržel herec Jiří Pecha i ocenění v soutěži o cenu Nadace Alfréda Radoka za svoji hereckou kreaci. Hrál v bezpočtu divadelních představeních a například ve filmech Balada pro banditu, Kalamita, Poslední leč, Šašek a královna, Dědictví, Zapomenuté světlo, Lotrando a Zubejda, Všichni moji blízcí, Musíme si pomáhat, Nuda v Brně, Pupendo. Exceluje na divadelních prknech i ve filmu. Bravurně zvládá rozpětí mezi tak odlišnými rolemi, jako je hlavní postava v komediální Babičce, titulní role v tragédii Král Lear či role kunsthistorika bez práce ve filmovém Pupendu.
Přesto brněnský herec Jiří Pecha, řečený "Peca", zůstává trochu ve stínu známějších kolegů, o to více si zaslouží svůj vlastní "portrét". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jiřího Pechu mám rád a je škoda, že právě zemřel. Jen za jeho skvělé herecké umění a záběry z úspěšných působení dávám tři hvězdy. Jinak je ale bohužel dokument krátký na to, aby řekl o Jiřím Pechovi něco podstatného či vypověděl něco o jeho osobnosti. Pár názorů ale přesto zazní. Nicméně je zajímavé slyšet herce snad poprvé mluvit vážně, to je vzácná příležitost. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama