Reklama

Reklama

37/78: Tree Again

všechny plakáty
Krátkometrážní
Rakousko, 1978, 3 min

Režie:

Kurt Kren

Recenze (5)

dwi 

všechny recenze uživatele

Strukturální film v sobě obecně nese nejčistší formu kinematografie - samotný filmový záběr. Oproštěný od jakéhokoliv obsahu (narativního, rytmického, poetického) a vyznění. Kern v časté míře pracoval pouze s jedním obrazem, který nasnímal v periodě několika dnů a následně sestříhal do eruptivně rychlého tempa. Svižná montáž výsledného materiálu si pak pohrává s uvědoměním si reality a předsouvá iluzivní vnímání stojící v mimočasovém pásmu/struktuře. Pro snadnější porozumění je Tree again jako stvořený. Statický pohled na strom ve Vermontu zachycený v časovém období 50 dnů vypovídá o všem. Ne každý však na tuto hru rád přistoupí. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Krenov časozber stromu, alebo o komunikácii drevín. Nakoľko strom sa dožíva zvyčajne (pokiaľ ho debilní pilčíci ako zdravý nezotnú) oveľa vyššieho veku než človek, a na rozdiel od neho nemá potrebu pohybu, komunikuje inak. Režisér teda zosnímal temer dva mesiace života stromu a skomprimovane ich zmontované ponúkol v tri a pol minúte, čím dosiahol naznačenie istej formy interakcie stromov medzi sebou navzájom a taktiež ich vzťahov s okolitým prostredím. Samozrejme Kren ako výsostne experimentálny umelec neponúka dokument v štýle zrýchleného lineárneho záberu na puk kvetiny ústiaci do farebnej kvetinky, či vykľúbanie sa motýľa z kukly. Všetko pekne rozseká, vracia sa v čase späť a pod., čím dosahuje užívateľom dwim spomínané iluzívne mimočasové vnímanie reality. Akurátže pre mňa boli už dve a pol minúty tak akurát, tri štyridsaťšesť je nad limit, preto len 60%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

O niečo menej zaujímavé, ale veľmi podobné, ako Azyl. U Kurta sa jedná o časozber na ruby, čo umožňuje pekné farebné kontrasty behom dvoch nasledujúcich záberov a aj v rámci celého filmu. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tenhle Krenův koncept studie jedné věci (zde stromu a krajiny okolo něj) mám rád a sedl mi i tady. Nepřišlo mi to tak podmanivé, jako třeba 50/96 Snapspots (for Bruce) nebo Tausendjahrekino, ale i tak je to fajn. Jen škoda, že tenhle koncept Kren použil málokdy. Slabé 4* ()

blueskin 

všechny recenze uživatele

tehle snimek se mi z kolekce krenovych strukturalnich filmu libil ze vseho nejmin (ok, nasly by se tam i jine, ale ty zase z nejakeho duvodu nejsou na csfd). podotykam, ze jsem jinak ochotny pristoupit na lecjakou hru a napriklad miluju krenuv podobne casosberny film asyl. tohle me ale proste nejak nevzalo a ty tri minuty se mi zdaly byt minimalne dvakrat tak dlouhe. ()

Reklama

Reklama