Reklama

Reklama

Kōrei

(TV film)

Obsahy(1)

Junko je spiritistické médium, ale i přes všechnu péči milujícího manžela Kojiho, který pracuje jako zvukař, nemá se svým nadpřirozeným darem snadný život. Když ji osloví policie, aby pomohla najít unesenou holčičku, bere to jako možnost udělat v životě něco velkého. Mezitím se holčičce podaří utéct a shodou náhod se před únoscem schová v Kojiho kufru na techniku. Když po několika dnech Junko dívku objeví v kufru doma v garáži, vymyslí zoufalý a drastický plán, jak získat uznání jako médium. Přestože film se tématem duchů a hutnou atmosférou řadí mezi horory, využívá daný žánr pouze jako kulisu a prostor pro obrazové metafory a zaměřuje se na psychologii postav vystavených vyhrocené situaci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

rivah 

všechny recenze uživatele

Schování divenky v kufru na techniku právě u zvukaře není pravděpodobné. Průběh seance a psychologie postav jsou výstižné. (max.70%) ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Že jsou ty vánoce tak Kiyoshi Kurosawovi přihodíme teda jednu hvězdičku navíc. Seance je totiž takový slepenec Kurosawových motivů, dokonce hned ze tří jeho pozdějších filmů Doppelganger, Odplata a Loft, a samozřejmě taky slepenec hororu a nějakého "společenského" dramatu. Nijak ale nevyniká ani v jednom z žánrů, rozhodně ne tak jak to Kurosawa umí, protože pokud jde o ty hororové prvky, tak ty jsou poměrně slušné, ale je jich málo a nejsou až tak strašidelné jak by být mohly, protože větší důraz je na tom dramatu o nespokojenosti a vině. Nespokojení jsou tu manželé zvukař a žena v domácnosti, která má jakousi schopnost komunikovat s duchy, protože oba se snaží o šťastný život pro toho druhého na úkor sebe, ale k ničemu to moc nevede a zvlášť když největším snem manželky je prosadit se jako velké slavné médium, což nakonec vede k hlavní zápletce filmu a samozřejmě vyústí v nějakou pointu jak je u Kurosawy zvykem. Pointa je bohužel ale stará známá, na druhou stranu je ale dobře, že to není tak překomplikované jako v Doppelgangerovi nebo v Loftu. Duchařské části se přímo vztahují k dramatu o vině, takže to nejsou žádné náhlé bafací vyskakování ducha a podobně, ale zase v Loftu s podobným námětem a podobnými lekačkami to bylo mnohem strašidelnější. Sice se Seance tak trošku vleče a je tak trochu obyčejná, tak určitě potěší přinejmenším fandy Kiyoshi Kurosawy a taky rozhodně je to zábava pokud vezmeme v potaz, že jde o televizní produkci. V České republice si o takovýchto atmosferických televizních filmech s nějakým dějem a slušně zpracovanou myšlenkou můžou lidi jen nechat zdát. Takže se to snad i na tu čtyřku s odřenýma ušima vydrápe i bez vánoc no :). ()

Reklama

necrosrandist 

všechny recenze uživatele

Film je spíše psychologický a k hororu si odskočí v několika scénách. Námět rozhodně zajímavý a od Kiyoshiho Kurosawy určitě zkusím i něco dalšího, snad méně rozvleklého... ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Skvělé psychologické drama s prvky hororu, které bezchybně navodí mrazivou atmosféru a tím tak poslouží jako vhodné pozadí pro námět samotný. Strachy se sice nepočůráte, ale vzhledem k tomu, že veškerý strašení se odehrává za bílého dne a horor je skutečně až na vedlejším místě je tato rovina filmu zvládnutá mistrovsky. Dramatické rovině není také co vytknout, hlavní předností je oproti některým dalším snímkům tohoto režiséra relativně snadnější stravitelnost (oproti třeba jen těžce interpretovatelnému Charisma). Přesto však obsahuje většinu ústřední témat, či lépe řečeno nástrojů, pro Kurosawu tak typických. Tradiční spolupráce s osvědčeným obsazením v čele s Kôji Yakushim nese opět své ovoce. Seance je precizním dílem po všech stránkách, v rámci autorova skvělého režisérského portfolia je bohužel neprávem tak trochu přehlížena. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama