Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví o šestici osudem zkoušených chlapců, kteří jsou vybráni k účasti na sociologickém experimentu. Mohou zvolit vězení nebo tento experimentální pokus. Jejich život bude pod dohledem sociálního pracovníka a jeho pravidel, brzy však získají nad systémem i pracovníkem nadvládu. Kam jsou až ochotni zajít? (Zetwenka)

Recenze (2)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Karel ma pravdu ze na dobu svojho vzniku je to neskutocne provokativny film. Narazky na znasilnenie dievcata, sodomiu a kadeco- Reziser Sjoman pekne zobrazuje strnulu, no nevyhnutne pomalky sa meniacu spolocnost, ako  ludia sa rodia, zuju, umieraju, spolocnsot - aj ti chlapci vo filme - sa vyvija. Akym smerom a kam  - to uz konkretne zobrazuje tento film. Bludman, pardon Bluntman  by mohol nechat  nejaky ten radobyfundovany koment  :  77 % ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu a svým způsobem jistě šokující film, který však dnešní diváky může spíš už jen dojmout než nějak rozrušit. Natočen podle románu L. Görlinga (spáchal sebevraždu). Ve své době obsahoval celkem zakázaná témata (nebo které které byly tehdy ješte jednoduše tabu). Sociologický experiment (šesti zkoušených chlapců), údajně z vlastní vůle, jenže oni ve skutečnosti nemají na výběr, čekalo by je jinak vězení. Film obsahuje sekvence zneužívání a opakované zklamávání svého opatrovníka, prodej mladé holky jako prostitutky, to vše v domě opatrovníka, narážky na sodomii, mezi dvěma kluky a inspektorem, scéna (nepřímo) zachycující znásilnění mladé holčičky psem atd. Na svou dobu skandální film, víceméně takový neúprosný předobraz pomalu měnící se společnosti, její zvyků, nejen zkažené a pobuřující mládeže. ()

Reklama

Zajímavosti (9)

  • Četné cenzurní zásahy znemožnily uvedení filmu do kin v původní podobě (contrastic)
  • Na svou dobu šokující film, který obsahoval zakázaná témata. Film obsahuje sekvence zneužívání, prostituci mladé holky, to vše v domě opatrovníka, dále narážky na sodomii mezi kluky a inspektorem, a scénu (nepřímo) zachycující znásilnění děvčete apod. (Zetwenka)
  • Název 491 vysvětluje slogan snímku: „Píše se, že 490krát můžete hřešit a bude vám odpuštěno. Tento film je o 491. hříchu." (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama