Reklama

Reklama

Klenotníci měsíčního svitu

  • Francie Les Bijoutiers du clair de lune (více)

Obsahy(1)

Drama z pomezí francouzsko-španělských hranic natočil Roger Vadim, který do hlavní role obsadil, svou tehdy již ex-manželku, Brigitte Bardotovou. Mladičká Ursula právě opouští klášter, bude žít u svého strýce hraběte Ribery a tety Florentine. Ribera je bohatý farmář a nemilosrdně vládne celému okolí. Ursula přijíždí přímo doprostřed dramatu - Lambert veřejně obviňuje Riberu, že je zodpovědný za smrt jeho sestry. Oba muži se střetnou v bitce a Lambert je vážně raněn. Ani Ursula však nevyjde z těchto událostí bez "šrámů", na první pohled se do Lamberta vášnivě zamiluje. Netuší, že je tajným milencem její tety Florentine, které se se svou láskou okamžitě svěří. Lambert začíná stále více podléhat kouzlu plavovlasé Francouzky a na scéně zůstává jedna zhrzená žena... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

majo25 

všechny recenze uživatele

Film poriadne začína až útekom dvojice, dovtedy je to len taká nevýrazná poloromanca na španielskom vidieku. Z hercov zaujme mladučký a nekompromisný Stephen Boyd, známejšia Bardotka sa viacmenej iba producíruje v spodnom prádle alebo bez neho - veru typické pre absolventku kláštora. Celkove tak iba priemerná a viackrát nevýrazne spracovaná dráma (kdeže triler) s málo vierohodným konaním postáv. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Pozor spoiler - No, zas tak strašné to nebylo. Vadim sice není žádný Spielberg, ale v Klenotnících předvádí typický řekněme "romanticko dobrodružný" film 50. let. Film je už od začátku okatě mířen na ženskou polovičku našeho universa. Boyd si v něm střihnul typického španělského nabušeného macha, který Bardotové zabije strýčka a pak jí obtáhne tetu, aby svědčila v jeho prospěch. Ta ovšem není tak prodejná jak si prvně myslel, a i když ho miluje, nechá ho v klidu odvést policií. Do všeho se ale připlete naivně do Boyda zamilovaná Bardotová a pomůže mu utéct. Zhrzená tetička jim je s policií v patách, zatímco jí Boyd zklátí i její neteřinku Bardotovou a na konci ji nechá místo sebe zastřelit... No, příběh žádný zárak neni a tak film staví především na dvou věcech - neuvěřitelně fotogenické španělské krajině a neuvěřitelně fotogenické mladé Bardotce, která navíc dokazuje, že za její překrásnou tvářičkou se skrývá i herecký talent. Naivní mladou panu jí věříte i přes to, že měla v té době už za sebou manželství se známým proutníkem Vadimem a také roli svůdnice v jeho "...a Bůh stvořil ženu." A tomu už se říká výkon;) ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

V hlavní roli tohoto křišťálového braku prsa BB. Vadim je pečlivě instaluje v košilce, v podprsence, v živůtku, v roztrhaných šatech tak, až má divák pocit, že vypadnou (a nebojte se, na vteřinu vypadnou). Jinak jde opravdu o neuvěřitelně hloupý film, kde všichni zúčastnění hrají amatérsky jako voskové figuríny a dojem zachraňuje pouze příroda a autentické exteriéry španělských vesniček. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Po pravdě řečeno poněkud úsměv vzbuzující hlavní extrémně romantická linie lásky na první pohled, která se stane láskou až "mytologicky" neúprosnou. Vadim bohužel není žádný mistr citových hloubek a láskyplného prožitku, takže to, co měl, nám film zřejmě nesdělí. Na druhou stranu přerod Brigitte z nezkušené panenky v hotovou ženu se povedl dokonale (a to nejednou; nejen tady) a "drásací a pokládací" scéna v sobě kus archetypálního pojetí sexuality snad i nese. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Celé to působí, pardon vlastně je, výkladní skříň na Bardotku. Chodí tam nejprve v nedbalkách, pak se schovává za kamarádku, pak v černé krajkové košilce, vy u toho funíte, stopujete záběry a posouváte se po framech, a od začátku kroutíte hlavou, jak to Vadim takhle špatně mohl natočit. Scénář je při tom ok a ačkoliv originalitou nesrší, celé to dobrodružství by se zkousnout asi dalo (na krimi zapomeňte). Jenomže dialogy bolí, jak šustí papírem, postavy se chovají divně, a střih tomu dává korunu. Budete-li dost trpěliví, můžeme vám snad prozradit, že BB nakonec ňadra ukáže! ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama