Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ta banda musí viset. Do jednoho... Do malého městečka poblíž mexických hranic přijede mlčenlivý návštěvník ze vzdáleného ranče Jim Douglass (Gregory Peck). Má jediný cíl – vidět na vlastní oči zítřejší popravu čtyř banditů, kteří čekají na smrt ve zdejší zadržovací cele. Muži zde přepadli banku a zabili člověka, avšak podle Jima toho mají na svědomí mnohem víc. Bandité ale s pomocí komplice z vězení uprchnou a dokonce unesou půvabnou Emmu, dceru místního obchodníka Guse Steinmetze (Jiří Voskovec). Po jejich stopách se vydají téměř všichni muži z městečka. A především Jim, který s sebou nosí fotografii své zavražděné ženy… (Česká televize)

(více)

Recenze (89)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nielen že ide o dosť netradičný western, ono je to aj dosť netradičný film o pomste. Zápletka pritom vyzerá úplne jasne, ale scenár uváza nielen postavy, ale aj diváka do značnej neistoty. Vyznenie filmu taktiež nie je zrovna jednoznačné a jeho ambivalentnosť stavia Bravados vysoko nad priemer, nielen čo sa týka žánru. A posledný záber ho povyšuje ešte o stupienok vyššie. V podstate Kingov film dáva možnosť presedieť a predebatovať s tými, ktorí už film videli, nejakú tú hodinku a možno nebudú mať všetci na vec rovnaký názor. Dosť ma prekvapuje, že sa tento western nedostal medzi 1001 fimov, ktoré musíte vidieť...pretože milovníci žánru Bravados vidieť rozhodne musia. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Bravados je z počátku poměrně táhlý a nepříliš interesantní western, protože zádumčivý protagonista přijede do městečka, nechce se s ním moc bavit, ale my jen pomalu zjišťujeme, kdo je kdo a jaký je důvod jeho cesty. Přijel se podívat na popravu čtyř mužů, kteří samozřejmě uniknou z vězení, protože "co by to bylo za příběh", kdyby jen zkoukl popravu a pak odjel zase domů. Protagonista není příliš zajímavá postava navzdory tomu, že jsem si tento film pustil kvůli Gregory Peckovi, kterého jsem si oblíbil od momentu, kdy jsem viděl Big Country (rovněž z roku 1958), což je mimochodem western podstatně vyšších kvalit, než tato nepříliš zábavná žánrovka. Od chvíle, kdy protagonista vede výpravu za uprchlíky a jednoho po druhém loví, to začne být o něco zajímavější, ačkoliv se nám skrze dialogy jen potvrdí, že protagonistu motivuje pomsta a že jedna obyvatelka městečka by mohla, až to všechno skončí, zaujmout volné místo po jeho boku. Asi chápete, proč z tohoto dílka nejsem příliš nadšen. V závěru dojde na onen zvrat, který zde mnozí vyzdvihují, jenže ani ten moc nefunguje. Aby zvrat fungoval, nesmí přijít out of nowhere. Musí k němu být build up. Divákovi musí být dávány indície toho, že věc je jinak, ale divák je musí přehlížet a v závěru si říct: "A jo vlastně!". Skvělými příklady jsou (Klub Rváčů nebo Šestý Smysl). Zde je jen řečeno (spoiler): "Tvou ženu ti znásilnil a zabil někdo jiný", ačkoliv tomu jinému nebyl věnován žádný skoro žádný screentime a jediná indície, kterou jsme dostaly ohledně toho, že by byl byl či nebyl schopen takového činu, odpovídá záporně. Protagonista pronese, že jeho soused by neublížil mouše a v závěru se dozvíme, že znásilnil jeho ženu, načež ji ještě zabil. K tomu všeho ho ještě okradl a svedl celou záležitost na čtyři bandity, co zrovna projížděli kolem. Je pěkné, že se tvůrci pokusili celou situaci ještě nějak převrátit, ale nebylo to učiněno zrovna nejlíp. Na konci filmu si protagonista uvědomuje, že není o nic lepší než banditi, které chladnokrevně zabil. Vrátí se do města a jde do kostela požádat o odpuštění. Kněz říká, že i když nemůže tolerovat Douglassovy činy, respektuje ho za to, že se neomlouvá za to, co udělal (což podepisuji). Pak přichází jeho dcerka s ženou, s níž protagonista navázal kontakt v městečku a aspoň jedno předvídatelné klišé se tímto potvrzuje. ()

Reklama

zlabus 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu se jedná o hodně moderní western, který skvěle pracuje s motivem pomsty. Volba "niceguye" Gregoryho Pecka je skvělá, toho normálního člověka v mezní situaci jsem mu bez problémů sežral. Bravados paradoxně nejvíc škodí fakt, že jsem jako prvního viděl o osm let staršího Pistolníka (taktéž spolupráce King-Peck), který je výrazně lepší. Nebýt toho šel bych asi na čtyři, takhle se bohužel těsně, ale přeci rozhodnu pro 3*. 70% ()

reich 

všechny recenze uživatele

Jestliže existuje western, kde Gregory Peck dokazuje své herecké umění a hlavně drsnou stránku člověka, tak je to právě tento. Ten hraje Jima Douglase, který v podstatě se vypraví na trestnou výpravu proti čtyřem grázlům, který se dopustili násilí nad Douglasovou manželkou. Ovšem nic není jasné, tak jak to může na prví pohled vypadat. Tahounem je bezesporu Gregory Peck, který doslova má jednu drsnou hlášku za druhou. Nemám rád herečku Joan Collinsovou, je mi děsně nesympatická, ale v tomto filmu mi nějak nevadila, taky proto, že moc prostoru nedostala. Potěší vidět i Jiřího Voskovce, ovšem ve filmu není nějak výrazný, že si ho divák vůbec nevšimne. Koho si naopak všimnete je partička grázlů v podání herců jako je Lee Van Cleef či Stephan Boyd. Film má poutavý příběh a je plný napětí od začátku až do konce, navíc je zde bonus nádherná krajina s vysokým roštím, trávou atd. To všechno dodává filmu další důraz na příběhu. Nemohu dát méně než 5 hvězd a 90%. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Gregory peck v pomaly az psychologickom westerne, kde je na ceste za pomstou za vrahmi svojej zeny, az kym nezisti, ze pohon bol zbytocny, a navyse za nevinnymi ludmi. Super, ovela lepsi namet na western nez hlupa kradez koni. Jak tak pozeram, uzivatel LiVentura zas komentuje filmy stylom : " Tak púrimo k pomste se zenouci pistolnik -farma, ale ne vse je vzdy tak, jaxe javi" - no tak takto filmy komentovat rozhodne nebudem. To je prosim pekne pisanie komentarov ako pre dvojnasobnych uspesnych absolventov prveho rocnik zvlastnej skoly. Co este dodat ? Reziser Henry King /Black Swan 1942 / sa vyznal do remesla,, a aj viem, ze mal krasnych 96 rokov ked umrel. Ale taxa mi zda ze tu sa nijako nepretrhol a neukazal rezisersky talent. Zo zaciatku sa nic nedeje, len akasi poprava ma vo filme byt, potom film naberie trochu tempo, ale hned ho zase v mene nudy a pomaly az vatovo planych dialogov zase strati. Skoda, no, chybaju prestrelky, stada dobytka, dobrodruzstva, alebo co ja viem, hoci aj vybuchy. Priemerne hodnotenie dam len preto, ze film vznikol roku 1958, najlepsie westerny sa tocili v 40. a 50. rokoch - toto stale tvrdim : 55 % ()

Galerie (58)

Zajímavosti (6)

  • Jeden z prvních filmů natočených barevným procesem pod značkou De Luxe. (Terva)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu od Franka O´Rourka. (Terva)
  • Albert Salmi dostal za roli Eda Taylora od National Board of Rewiew cenu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama