Reklama

Reklama

Krakonoš a škola

  • Východní Německo Rübezahl und der Schulmeister (více)
všechny plakáty
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka
Východní Německo / Československo, 1982, 12 min

Obsahy(1)

V Jizernici, která už byla málem městem a ležela v Krakonošově rajónu, měli zvonici, hezkou radnici a hospodu U zeleného věnce. Nakonec si pořídili i školu. To jim Krakonoš chválil: kde je dobrá škola, nevyrostou špatní lidé. Jednoho dne se šel na tu jejich školu podívat. Hned na náměstí vidí, jak hostinský plísní svou ženu, aby dala synovi do školy na svačinu jen jednu místo dvou jitrnic, a ponocnému aby poslala jen suchý chleba. Ponocný Vohnout totiž v noci hlídá, ráno svolává děti z celého okolí a pak je ve škole „vyučuje". Krakonoš sleduje, jak jdou děti s ponocným do stodoly, která patří panu hostinskému a zároveň slouží za školu. Je to však stavení na spadnutí. Vyučování začíná počty. Vohnout učí děti sčítat vidle a hrábě. Žáci si dělají ze svého učitele legraci. Psaní mít nemohou, protože tabuli si odnesl pan hostinský před hospodu. Vohnout je ze všeho celý zmožený a usne. Děti zatím tropí neplechu. A když jsou v nejlepším, přijde hostinský. Využívá stodolu i jako kurníku pro slepice. Těšil se na bohatou snůšku a místo tuho vidí, že je v jeho stodole boží dopuštění. Vohnout se probudí a v leknutí si sedne na buben. Hospodský láteří a vymáhá na ubohém ponocném peníze za buben i za škodu na majetku. Krakonoš vidí, že hospodskému narostl hřebínek. Rozhodne se uvést věci na pravou míru. Vzkáže do školy Vohnoutovi, aby přišel i s dětmi na veliký oběd. Hostinský doma zatím vypočítává, co všechno bude chtít od obce náhradou za tu spoušť. Přitom zapomíná na třicet zlatek, které od obce dostává jako roční nájem za stodolu. Do hospody přichází Krakonoš a objednává si deset vajec na tvrdo. Když je dostane, vyklepne z každého zlaťák. Hostinský na nic nečeká, utíká do komory a tam se ženou rozbíjejí jedno vejce za druhým. Roztluče všechno, co si přinesl ze stodoly. Ale ve vejcích je jen to, co má být — bílek a žloutek. Když rozbíjí poslední vejce, poručí jim Krakonoš, ať všechna ta roztlučená vajíčka pěkně usmaží. Když přijdou děti s Vohnoutem, je už míchanice na stole. A těch třicet zlatých musí hostinský obci vrátit. Nakonec Krakonoš Jizernickým poradí, aby si raději postavili novou školu, protože jaká bude škola, taková bude celá příští Jizernice. Jizerničtí poslechnou a do roka mají nejen novou školu ale i nového učitele. A Vohnout? Ten moudře zůstal věrný svému úřadu ponocného. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (11)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jak lakomý hostinský vysával obec, když si nechával platit vysoké nájemné za nevyhovující stodolu, která sloužila jako školní zařízení v dobách zavedení povinné docházky. A jak se na to Krakonoš nemohl dívat, tudíž co s tím provedl. Česko-německá animovaná pohádka, bohužel svou stopáží přesahující večerníčkovskou normu, jinak by se jako večerníček hodila náramně. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Podobně co jsem napsal už u Krakonoše a strašidel. Jedná se o polozapomenutý 13-dílný loutkový seriál v koprodukci z Východním Německem z osmdesátých let, který jsem neměl to štěstí nikdy předtím vidět. V podstatě nesehnatelné je v současnosti i nějaké to info o všech ostatních jednotlivých dílech. Vinšova animace a především Fišerova hudba byla fantastická. Ten úvod a vůbec celý děj byl tak trochu na způsob filmových "Krkonošských pohádek" od Věry Jordánové, také zde nakonec vítězila Krakonošova nezdolná spravedlnost nade vše a především nad různými vykutálenými vykuky. Mluvený komentář, kdybych si to nepřečetl, tak bych ani nevěděl kdo to namluvil. Pan Voska to také ostatně namluvil někdy na sklonku svého života, ale přesto opravdu bravurně. A souhlasím s Pohrobkem, že jako Večerníček by se to náramně hodilo, a možná by to byl právě ten jeden z NEJ-povedenějších. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Čistě – půvabně – animovaná pohádka, jejíž harmonizující účin však ruší opakovaně zdůrazňovaná poučka o kladném morálním vlivu institucionální výchovy. Vtíravostí tohoto falešného dogmatu se celý příběh snižuje na prvoplánové etické exemplum a prostota jeho výraziva vyvstává jen jako ledabylost. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

V tomhle dílu chyběla nějaká povedená drobnost, nad kterou bych se usmála/zavrtěla hlavou/ zamyslela. Ale pořád je to skvělá pohádka. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Krakonoš nepoctivého hostinského potrestal. Dnes nemáme Krakonoše a máme Babiše a EET. A děti si už srandu z učitelů nedělají, ti je rovnou bijí a šikanují po internetu! Ajaj...jak by nám dnes bodl takový Krakonoš a nejen v Krkonoších, ale v celé zemi. ()

oashi 

všechny recenze uživatele

Bohužel špatný světelný kontrast. Tuším nedokonalost převodu z celuloidu. Přitom z promítačky bylo úvodní svítání naprosto kouzelné! V tomto díle je projev motivací a souvislostí poněkud obtížnější, když jde o tunelování obecního rozpočtu a přihrávání "malých domů". ()

Reklama

Reklama