Reklama

Reklama

Svatba v korálovém moři

  • Německá říše Hochzeit im Korallenmeer (více)

Obsahy(1)

Historicky první český kreslený film. (oficiální text distributora)

Recenze (18)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Žonglující perlorodky neměly chybu. Nejvíce mě pobavila želva chytající svítící rybku do lucerny a záporák chobotnice, tancující kozáčka, taky stála za to. Příběh je velmi jednoduchý, ale vykouzlily z něho pěkné drama. V těch jedenácti minutách je obsaženo úplně všechno, co má takový film mít. Animace by se neztratila ani u věhlasného Disneye. Naši animátoři byli prostě klasa a hlavně průkopnící, kteří hodili laťku hodně vysoko. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Výtvarné zpracování této kratičké výpravy do korálového moře se mi líbilo, stejně jako mnohé nápadité výjevy (např. hned na začátku - tvorba perel) a rybky (s pilkou, nožem, a dalšími věcmi místo nosu). Ale! Trochu mě zarazila postava chobotnice - a ne proto, že by měla namísto osmi nohou jen šest (už předtím jsem rozdýchával mořskou želvou, která se dokáže schovat do krunýře) - ale spíš ten její (či spíše jeho) taneček a touha po rybce(!?). Zkrátka pro děti určitě pestrá podívaná, která vypadá na svou dobu dobře, pro mě spíše jeden z prvních českých kreslených filmů (tudíž braný s rezervou). ()

Reklama

LeoH 

všechny recenze uživatele

Historicky první český kreslený film? Oficiální text distributora pěkně kecá, ve skutečnosti nejmíň dvacátý (resp. přibližně sto čtyřicátý, pokud by se počítaly i reklamy) – viz zde nebo koneckonců část i zde. Nicméně hravý, nápaditý, půvabný a s dobře zvládnutou „podmořskou“ animací. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Animovaný filmeček Svatba v korálovém moři je sladkou podobou fantazie v ladném souladu pohybu. Hlavním režisérem byl Horst von Möllendorff a pokud by se měli všichni animátoři vtěsnat do kolonky režie, byl by seznam jmen o dobrých dvacet položek delší. Zneuznaný varietní umělec je situován do úlohy padoucha, vynucuje si pozornost v nevhodnou dobu na dosti nevhodném místě a proti mnohonásobné přesile nemá nejmenší šanci. Precizní cirkusová halasnost je prostředkem, gejzír radosti je cílem. Animace je kvalitní, je to stará dobrá ruční práce a víření veselí. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Na první barevný animovaný film to nebylo špatné, navíc v době protektorátu a válečném stavu to bylo zajímavé, vzniklo to v době, kdy už Německo ustupovalo a celkově se čekalo na ukončení bojů a války. Premiéra byla až po válce, Trnka sice pak přešel hlavně na loutky, ale tohle bylo dobrým začátkem. Hodnocení: 60 % ()

Galerie (1)

Zajímavosti (3)

  • Válečný konflikt mezi Německem a USA znamenal přerušení dodávek amerických snímků včetně kreslených grotesek. Adolf Hitler věděl, že veselé kreslené filmy povzbudí morálku, a tak byl náhradou amerických kreslených filmů pověřen Joseph Goebbels . Filmová společnost Pragfilm pro tento úkol zajistila Ateliér filmových triků, ve kterém pracovali mj. Zdeněk Miller, Jiří Brdečka či Jiří Trnka. Jako první vznikla právě Svatba v korálovém moři pod vedením uměleckého šéfa Horsta von Möllendorffa, kterého dosadili samotní Němci. Dále následovaly krátké filmy Povětrnostní domeček a Čarodějův učeň. [Zdroj: film-nostalgicky.estranky.cz] (zdeny99)
  • Snímku režíroval Horst von Möllendorff a je považovaná za prvý český animovaný film, inak je to čisto nemecká, resp. treťoríšová produkcia, ktorá ale kompletne vznikla v Prahe. Sem bolo z bombardovaného Nemecka presunuté animačné štúdio, ktoré malo za úlohu vytvoriť celovečerný kreslený film. Prvý koncept vznikol v roku 1943, o rok neskôr sa naplno spustila produkcia, ale svoju premiéru si užil až po skončení 2. svetovej vojny. (BlueNeon81)

Reklama

Reklama