Reklama

Reklama

Země mrtvých

  • Kanada Land of the Dead (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Země mrtvých George A. Romera je dlouho očekávaným návratem zakladatele žánru zombie hororu k jeho kořenům. Muž, který před 35 lety hororovým fanouškům naservíroval kultovní Noc oživlých mrtvol, natočil film, při kterém živí umírají hrůzou a mrtví ožívají vzrušením. V Romerově děsivé představivosti se zrodila Země mrtvých, místo, v němž svět, tak jak jsme ho znali, je pouhou vzpomínkou. Pozůstatky lidské civilizace přežívají uvnitř opevněného města, zatímco živí mrtví se potulují pustinou, která ho obklopuje, a hladově hledají známky života. Uvnitř města ale také existují dva oddělené světy. Ti vyvolení obývají mrakodrap Fiddler´s Green, v němž si užívají absolutního luxusu, ti méně šťastní pak živoří na ulicích. Obě dvě skupiny jsou ale závislé na týmu žoldáků, kteří v obrněném transportéru pravidelně vyrážejí z městských bran do země mrtvých, aby v ní doplnili zásoby. V jejich čele stojí dva muži, kteří se navzájem liší jako voda a oheň. Cholo (John Leguizamo) si chce nebezpečnými výpravami zajistit vstupenku do Fiddler´s Green, Riley (Simon Baker) touží najít svět bez zombií a bez plotů. Konflikt, který se mezi nimi rozhoří, ohrozí nejen je samé, ale i poslední baštu lidské civilizace. Armáda mrtvých stojí před jejími branami, připravená využít i sebemenší zaváhání jejích ochránců. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (449)

tron 

všechny recenze uživatele

„Kanada? Tam ale nič nie je.“ – „Veď práve.“ Romero nás od roku 1968 bombarduje vyzretými, na myšlienku bohatými zombies krvákmi, ktoré si navzájom síce nie sú klasickými sequelmi, ale odohrávajú sa v rovnakom svete. Svet v jeho rip-offoch čoraz vehementnejšie upadá pod nadvládou netvorov. Každým dielom je ich čoraz viac a viac a ľudí menej a menej a musia sa čoraz rafinovanejšie ukrývať, aby prežili ďalší deň. Dá sa v takom svete existovať? Sú nemŕtvi choroba alebo sa s nimi dá žiť v symbióze? A čo vlastne sú? Nie sme to my, iba vo vyššom stupni rozkladuí? Odpudivo krásne masky a špičkové hardcore gore, tradične romerovsky kvalitné narábanie so slabšími hercami (Baker, Leguizamo, Hopper, Argento), výborná atmosféra a nezabudnuteľné scény, v ktorých Romerove deti prechádzajú mrazivou evolúciou (narábanie s nástrojmi, chôdza pod vodou). Inak na tom nie sú len zombies, ale i ľudia, ktorí sa po predchádzajúcich apokalyptických častiach (najmä po podzemnom Dni mŕtvych sa zdalo, že sú odsúdení na vymretie) prekvapivo odrazili odo dna a snažia sa žiť tak, ako pred vypuknutím nákazy. Čo ale nemôže mať dlhé trvanie. Vieme predsa, akí ľudia sú. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Romero is back! V dobe šprintujúcich zombies (upozorňujem, že aj napriek tomu mám Snyderov remake veľmi rád) a ďalších variácií daného žánru „živých mŕtvych“ mutujúcich do polohy počítačovej hry s prvkami action-survival (napr. Resident Evil) je Land of the Dead návratom tam, kde daný žáner začínal. IMHO veľmi vydarený návrat. Romero namiešal veľmi konzistentný koktejl akcie (vynáranie sa zombíkov z vody je čisto zimomriavková sekvencia - nie od strachu, ale od vzrušenia ako perfektne je koncipovaná a funguje), humoru (ja som vedel, prečo nemám rád piercing...) ako i pre neho typického sociálneho podtextu (fungovanie a princípy komunity bohatých versus chudobnejších v uzavretom mikrosvete) a samotného napredovania žánru (evolúcia zombies v smere ich postupného učenia sa – to čo bolo naznačené v Day dostáva tu v Land ešte väčší priestor, plus koniec vo vás zanechá myšlienky na zaujímavé možnosti vývinu deja v prípadných ďalších pokračovaniach). To všetko okorenené hutnými a početnými gore scénami, ktoré k danému žánru neodmysliteľne patria. Až je škoda, že film má len tak krátku stopáž, pretože miestami dej skáče až príliš rýchlo dopredu a namiesto dôkladného rozhľadu nastupuje náznakovosť. Jednotliví hereckí predstavitelia si svoje role užívajú plnými dúškami a nad všetkým u mňa kraľuje Asia Argento, ktorá je kapitola sama o sebe :-) (nehovoriac o potešujúcich cameo štekoch pre znalých - od Toma Saviniho až k Simon Peggovi spolu s Edgar Wrightom - dve tváre zo Shaun of the Dead). Veľmi slušné 4* aj po zhliadnutí Unrated director´s cut, ktorý predstavuje o 3 minúty dlhší a brutálnejší zombie-fest. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Land of the Dead je docela kvalitní zombiárnou. Příběh i atmosféra jsou více než dobré a staromódně pomalí nemrtví na mne působí mnohem líp než jejich současná rychlá varianta z Dawn of the Dead (i když to je film lepší). Scéna, kdy se tu zombíci pomalu šourají z řeky je jednoduše vynikající. Navíc je to film poměrně drsný a krvavý, pro fanoušky žánru lahůdka. 70% ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Romero využil všechny svoje nabyté kvalitní zkušenosti a dokázal, že rozhodně nepatří do starého železa. Film je v podstatě ve všech směrech velice vyrovnaný, ať jsou to herecké výkony, děj, spád, akční scény, masky, gore scény, tradiční kritika společnosti ... Prostě všechno tak nějak šlape na velice kvalitní úrovni. Není to však vyjímečná bomba, vzhledem k například Snyderovu remaku "Dawn of the Dead", který je mnohem dinamičtější, nebo "28 týdnů poté", který je mnohem depresivnější ... ()

sullafelix 

všechny recenze uživatele

dobre pozerateľný ..avšak slabučký ( napriek uncut verzii ) horrorový návrat Romera do sveta napätia ... na pomery Romera však jeho elitná kompozícia ..nakoľko vo svete horroru toho doteraz veľa nedokázal ..pokiaľ neberieme do úvahy zopár sračiek, ktoré doteraz vygeneroval ..... biedny herecký výkon Asie Argento ... akčné scény zlyhávajú častokrát na logike ...napr. vojaci strieľajú vtedy keď je to zbytočné ...prestanú vtedy keď je to najviac potrebné .... aby režisér zrealizoval svoj zámer prísunu zombii k ľuďom ....vodca zombii ide vždy prvý... nikdy sa mu ..ani pri rozsiahlej paľbe nepritafí žiadna guľka na správne miesto ...... avšak u amerických režisérov sme zvyknutí aj na väčšie nelogické úlety avšak kvôli objektivite je nevyhnutné poznamenať, že film je vhodný snáď pre všetky vekové skupiny...brutality je vo filme minimum.. ale má dosť dobrý spád .... **** ....kvôli pozitívnemu odkazu režiséra smerujúcemu k zániku doterajších hypokratických kvázidemokratických hodnôt a štruktúr vo svete špiny.. zla.. bohatstva ..pretvárky ... a pokrivených ľudských charakterov ()

Galerie (81)

Zajímavosti (24)

  • Film se měl původně jmenovat „Dead Reckoning“, ale producenti si to potom rozmysleli, neboť stejný název má klasický noirový film s Humphreym Bogartem z roku 1947. Další potenciální názvy byly „Dead City“, „Twilight of the Dead“ a „Night of the Living Dead: Dead Reckoning“. (imro)
  • Scény, kdy Charlie (Robert Joy) olízne mušku u své pušky, byla původně použita ve filmu Seržant York. Ten to dělal, aby se muška pušky při výstřelu neleskla. (Horryx)
  • Scéna, ve které zombie vylézají z řeky, je pocta filmu Carnival of Souls (1962), kde mrtví povstanou z Great Salt Lake před taneční scénou. (topesto)

Související novinky

Nemrtvý, kam se podíváš

Nemrtvý, kam se podíváš

08.10.2008

Chodící shnilotiny jsou pořád v kurzu. Máme pro vás tři projekty, které se zombíky jen hemží. Táta Romero chystá další mozkově-střevní hostinu, Woody Harrelson se musí probojovat skrz Zombieland a 28… (více)

Die House, Grind Smith!

Die House, Grind Smith!

08.01.2007

Pro mnohé jistě nejočekávanější film tohoto roku, režijní spolupráce dvou odchovanců filmu Tarantina a Rodrigueze, Grind House, se vedle Roba Zombieho a Eliho Rotha rozšířila o další jméno spojené v… (více)

Předělaný Romero podruhé

Předělaný Romero podruhé

13.07.2006

Když se nejaký ten čas zpátky začalo proslýchat, že jeden z pionýrů vyvražďovaček Steve Miner rozjíždí natáčení remaku Day of the Dead, mnozí fanoušci originálu byli skeptičtí. A budou asi i nadále,… (více)

Druhá Země mrtvých

Druhá Země mrtvých

02.12.2005

Po našich kinech si právě v Zemi mrtvých vykračují hordy zombies, díky kterým se k tomuto hororovému žánru vrátil jeho praotec George A. Romero. A protože konec filmu zůstal poměrně otevřený, dolary… (více)

Reklama

Reklama