Reklama

Reklama

Příhody lišky Bystroušky

(TV film)
  • Velká Británie Cunning Little Vixen, The
Animovaný / Hudební / Rodinný
Velká Británie, 2003, 58 min

Režie:

Geoff Dunbar

Předloha:

Rudolf Těsnohlídek (kniha)

Scénář:

David Pountney (divadelní hra)

Obsahy(1)

Unikátní kreslenou podobu slavné opery Leoše Janáčka Příhody lišky Bystroušky připravila BBC ve spolupráci s Českou televizí a dalšími partnery. Cílem tvůrců bylo přitáhnout k opeře publikum, které se k ní běžně nedostane, zejména děti. Dirigent Kent Nagano připravil novou zkrácenou hudební verzi díla a oceňovaný animátor Geoff Dunbar stojí za kreslenou podobou, která vychází z původních Lolkových kreseb. Protože záměrem producentů bylo dostat tuto verzi do celého světa, vznikla verze anglická, španělská a katalánská. Letos v létě se v Brně nahrávala verze česká, která dala příležitost nejmladší generaci českých a slovenských operních zpěváků vyhrát v konkurzu a získat zkušenost se zcela jinou podobou opery. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Leoš Janáček má ve Velké Británii víc opatzrovatelů pro jeho dílo, než na Moravě, kde se narodil a prožil většinu svého života. Osobně mám hluboký vztah k LIŠCE BYSTROUŠCE, ale ne opeře, ne k filmu, spíše ke nize, kterou napsal R. Těsnohlídek, který převyšoval novinové sloupkaře své doby o pár pater. kdo si i dneska přečte jeho soudničky, tak to ocení stejně jako já. Liška Bystrouška se ale odehrává v kraji, kde R. Těsnohlídek bydlel, a podobně i S.K. Neuman. Kdo ale navštíví tamní penzion u Lišky Bystroušky, tak bude patrně zklamán. Už dvacet pět let tam nikdo nic nenatřel, schází se tam hráči karet a házeči šipek, chlastá se tam pře míru, servírky se tam mění jako když bičem mrská a aniž by se znali, tak mi připadají jako soutěžící kdo koho víc okrade a e by se tam četla kniha "Liška Bystrouška" aspoň jednou v roce? To raději přijede maník se zbožím a dělá propagační akci a Lišku Bystroušku ani nevzpomene. ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Ano, krácení - co se dá dělat, ale dramaturgicky výborně zvládnuté. Obzvláště scény s lesní havětí (komár, žabák...) jsou až dojemné, byť na jevišti bývají právě ony trapné. Precizní pěvecké výkony mladých začínajících operních pěvců a půvabná výtvarná stránka. Závěrečný zpěv revírníkův je dojemný. Skutečná pocta Janáčkovi. XXX Výtvarník vyšel z původních kreseb brněnského výtvarníka St. Lolka. Zajímavost: v hospodě s revírníkem, farářem a učitelem sedí i Leoš Janáček. ()

Reklama

Artran 

všechny recenze uživatele

Přiměřené provedení geniální Janáčkovy opery, u kterého je škoda, že bylo zkráceno na 56min a tím poněkud ztratilo na dramatické působnosti. Ale i tak jej vřele dopuručuju všem, kdož mají cit pro Janáčkovu zemitost a přirozenou krásu. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Kreslená liška Bystrouška, prokládaná áriemi ze stejnojmenné Janáčkovy opery? Ne, ne, ne. Jestli si chcete skutečně vychutnat pravou Bystroušku, nemáte jinou možnost než nahrávku Karla Högera, podkreslenou Janáčkovou hudbou. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Aký chorý mozog napadlo urobiť crossover rodinného animáku a opery? Dve nezlúčiteľné žánre. Pritom zvolená 2D animácia je kúzelná, jednoduchá, ale veľmi sympatická s jemným humorným nádychom. Ale to operné audio sa nedalo počúvať, človek po čase prestane počúvať slová, resp. ich vytesňuje a následkom toho zaspáva. Mne sa to stalo trikrát. Áno, dopozeral som to až na štvrtýkrát. Podobné crossovery (dúfam, že ich je čo najmenej) nebudú mojou šálkou čaju. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama