Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1943 a Spojenci připravují invazi na Sicílii. Britská tajná služba ve snaze rozmělnit poněkud nacistickou obranu a ušetřit tak mnoho životů při invazi vymyslela plán na oklamání Hitlera. Němcům je třeba podstrčit agenta s tajnou informací o brzkém vylodění na řeckých ostrovech a předstírat nehodu, při které nešťastník zemřel. Když se Britům podaří sehnat pro tuto akci i tělo "dobrovolníka", ambiciózní plán má čím dál větší naději na úspěch. Němci si však hodlají vše pečlivě ověřit.... (dopitak)

(více)

Recenze (23)

classic 

všechny recenze uživatele

» Ozaj, počuli ste niekedy o Operácii : Mleté Mäso, v origináli - “Mincemeat” z druhej svetovej vojny ? « 『 Ja až doposiaľ vôbec nie, a to je iba môj s/prostý problém, že som občas zle, či skôr málo informovaný, a veď od toho sú predsa filmoví tvorcovia, aby sa k tomu stále vracali, no nie ! ? 』Bola to unikátna spojenecká akcia, keď samotní britskí filmári o tom nakrútili aj znamenitý snímok : THE MAN WHO NEVER WAS, v slovenčine Muž, ( Človek ) ktorý nikdy nebol - William Martin, ktorá sa odohrávala v roku 1943, a tento film režiséra Ronalda Neameho je z roku 1956, teda o celých trinásť rokov neskôr. _ „Debutoval v ňom Messala, a opäť bol náramne presvedčivý” . _ I napriek krátkej časovej odchýlke je prístup, spôsob a spracovanie na veľmi vysokej úrovni, asi aj preto, lebo skrátka neubehlo veľa času od spomínanej operácie, skôr než by sa jednalo o typický vojnový film, ide predovšetkým o dobre zvolenú stratégiu, čiže špionážnu, keď divák musí mať nesmierne našponované nervy, pretože miniatúrna chybička krásy by mohla nadobro zmariť starostlivý plán Spojencov. Pochvaľoval som si špičkovú kameramanskú prácu Oswalda Morrisa, ktorý spolupracoval so Stanleyom Kubrickom, že nádherný širokoúhly formát bol totálnou pasiou pre milovníkov starej kinematografie, a zasa strihač Peter Taylor má taktiež dostatočné skúsenosti zo strihania Mostu cez Rieku Kwai. Šarmantná Gloria Grahame bola očarujúca, že i ONA predviedla kus zo svojho herectva. Má sekvenciu, ktorá bola dôležitá. Exceloval aj tak najviac Clifton Webb v úlohe dôstojníka Ewena Montagua, ktorý zosnoval celý plán, napísal o tom i scenár, aby Neame nakrútil bravúrny film. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Last night I dreamed a deadly dream, beyond the Isle of Sky, I saw a dead man win a fight, and I think that man was I. Jedna z nejslavnějších mystifikačních ochcávaček druhé světové války, která měla za úkol Němce skrze falešné dokumenty nesené neexistujícím důstojníkem přesvědčit, že vylodění rozhodně neproběhne na nejpříhodnější i strategicky zásadní (a dobře chráněné) Sicílii, ale v Řecku a na Sardínii. Spojencům se tato operace vyplatila hned dvojnásob. Jednak tím, že vůbec vyšla a poté i tím, že v budoucnu již Němci žádným nalezeným dokumentům z principu nevěřili; což se ukázalo jako výhra především během operace Market Garden. A tento film je dramatizací těchto událostí. S velkým důrazem na slovo dramatizace. A tak zatímco první část operace z pohledu britské rozvětky je ještě s přihmouřením obou očí alespoň rámcově dle skutečnosti, tak závěrečná třetina a přidaná linie s německým špiónem ověřujícím existenci Williama Martina už je čiročirá báchorka. Pokud tedy hledáte rekonstrukci "jak to tenkrát bylo", tak zamiřte do sféry dokumentů, kde byla Operace Mincemeat nejednou výtečně zpracována. Pokud si však vystačíte "pouze" s nadstandardní žánrovkou, tak rozhodně neváhejte. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Ukážka, ako sa zo špionážnej drámy dá urobiť vlastenecká agitka. Aj keď bolo 11 rokov po vojne, asi bolo pre niekoho práve toto podstatné. Ale aj tak je skvele spracovaná, obohatená o fajn nápady (napr. obliekanie mrtvoly), a aj v menej významných scénach plná napätia. Doležitý je každý detail, každá veta. Dialógov nie je veľa, o to viac zaujmú scény bez slov. Je zaujímavé, že hoc je akcia domyslená do tých najmenších a na prvý pohľad bezvýznamných detailov, na je úspešné zavŕšenie je potrebné aj veľké šťastie. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Martin je pravý! Martin je pravý!“ V porovnání s filmem Invaze - Operace Mincemeat má tento snímek sice nevýhodu, že vznikl relativně brzo po válce, kdy ještě některé informace o dané operaci nebyly k dispozici (viz zejména informace odhalená až v devadesátých letech o tom, kdo byl skutečný mrtvý muž použitý coby Wiliam Martin - zde zobrazená scéna, kdy otec zemřelého dává souhlas s použitím těla, je tedy zcela fiktivní). Ale jinak se mi asi i tak líbil přeci jen o krapet více. Hlavně proto, že se soustředí čistě na danou operaci (včetně aktivit německé rozvědky ve snaze ověřit pravdivost Martinovi totožnosti). A je taky pěkně výpravný (viz třeba scény na ponorce a u španělského pobřeží). ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Paradni valecny-spionazni film o jedne z nejvetsich mystifikacne-spionskych vysirek druhe svetove valky, kdy spojenci elegantne matou nacky ohledne mista konani operace Overlord/vylodeni, fanousci historie mozna storku znaji, ti co neznaji, si film uziji jeste vic, skvely film podle skvele knihy... BTW: na ulozto je stejnojmenny dokument, ten rovnez doporucuji... ()

Galerie (12)

Zajímavosti (4)

  • Ewen Montagu, důstojník, který byl pověřen operací Mleté maso a zároveň autor předlohy, se ve filmu objevil v malé roli jako letecký důstojník. (Kulmon)
  • Clifton Webb nosil celý život knírek. Důstojníci vojenského námořnictva však knír nosil nesměli. Webb dal přednost plnovousu, přestože Ewen Montagu chodil celý život oholený. (Kulmon)
  • Herec Peter Sellers namluvil ve filmu mnoho postav. V úvodních pasážích tohoto filmu Churchilla, dále opilce, hlasatele zpráv, taxikáře a dvojici starých bab, které se ve filmu objevili později. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama